Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam jakiegoś pomysłu na błotnik do roweru, gdzie jest minimalna przestrzeń między oponą a koroną widelca. Ten konkretny przypadek to RockShox Judy i Schwalbe Smart Sam 29x2,2. Przetrzeń to mniej niż centymetr, dawać pod koronę błotnik to blok po pierwszym wyjeździe w las (w koronie nie ma nawet otworu, ale to da się jakoś obejść). Są błotniki montowane rozporowo w dolny otwór rury sterowej, ale tego rozwiązania nie lubię - brzydkie to i mało skuteczne. Na kolarzówki widziałem patenty błotnika dwyczęściowego - błotnik jest z tyłu i z przodu korony, połączony tylko cienkim paskiem pod koroną, do tego jakieś łączenie nad koroną i druty. To by mi pasowało idealnie, ale nie widziałem nigdzie wersji do 29er. Ktoś coś podpowie?
Na razie dałem zwykły Veloflex ale nad koronę, jednak średnio mi się te rozwiązanie podoba....

IMG_20250403_101540.jpg

IMG_20250403_101512.jpg

IMG_20250403_101518.jpg

Napisano (edytowane)

Jeszcze go nie złamałeś? 😀

Na pewno wejdzie Mudhugger tylko to nie jest pełna ochrona. Moooże wejdzie też SKS Mudrocker.

Edytowane przez chudzinki
Napisano (edytowane)

Aaale co i czemu ma się złamać...? ;)
Crude XL widzę, że czasem ktoś montuje do Judiego. Drogo i nieidealnie, ale może być.
Mudrocker ludzie montują - dalej jest ciasno, ale mniej. Ujdzie, chociaż obstawiam, że w lesie łatwo będzie go urwać.
Mudhugger - krókie toto, no ale wpisuję na listę jako opcja jak nie znajdę nic lepszego.

może jak znajdę coś sensownego do wydruku w 3d to przerobię pod siebie ;)

Edytowane przez grissley
Napisano
Cytat

Aaale co i czemu ma się złamać...? 

Jedno prawie pełne wykorzystanie skoku amorka i będzie tylko chrup 😀.

Zgadza się, jest ciasno, ale przynajmniej Mudhugger jest tak solidny, że tylko słychać jak mieli szyszki, gałęzie i takie inne, a wciąż jest cały.

Rzuć jeszcze okiem na SKS Bluemels 75 U Long (te miałem i z tego co pamiętam też nie potrzebują dużo miejsca) i Topeak Defender XC1.