Allucardiusz Napisano wczoraj o 10:02 Napisano wczoraj o 10:02 Dostałem kupon na darmową kasetę z VG i kupiłem 12s. Dostałem do niej narzędzie widoczne na zdjęciu, ale mam wrażenie że jest nieodpowiedni. Jak próbowałem dokręcić przy 40nm to klucz zaczął przeskakiwać, a ząbki się wyrobiły. Nie mogę ani dokręcić ani odkręcić jej teraz. Czy te narzędzie jest dobre i problem jest w kasecie czy muszę kupić nowe, porządne? Koła to G1800 dt swiss, bębenek HG Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 10:17 Napisano wczoraj o 10:17 Polecam używanie klucza do kasety z trzpieniem stabilizującym. Na przykład bitul CS015 i do niego trzpień pod oś 12mm CS016. Cytuj
Allucardiusz Napisano wczoraj o 10:25 Autor Napisano wczoraj o 10:25 @KSikorski dzięki, kupiony. A czy to, że klucz widoczny na obrazku się wyrobił bez dokręcenia kasety to powód do obaw czy raczej nie? Bo wczoraj prawie zawału dostałem, że uszkodziłem kasetę bądź co gorsza piastę Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 10:26 Napisano wczoraj o 10:26 (edytowane) Bębenek 11s szosowe, kaseta na regularne HG. Potrzebujesz dystans 1.8mm pod kasetę. EDIT: A klucz zadkowy to insza inszość. Edytowane wczoraj o 10:29 przez uzurpator 1 Cytuj
Allucardiusz Napisano wczoraj o 10:33 Autor Napisano wczoraj o 10:33 @uzurpator czy mógłbyś wyjaśnić językiem dla laika? czytałem sporo w internecie i dla piast HG kaseta 12s z najmniejszą zębatką powinna wejść bez problemu. Jedynie potrzeba HG+ gdy najniższa zębatka jest mniejsza. Cytuj
marcin_ostrów Napisano wczoraj o 10:35 Napisano wczoraj o 10:35 Co masz na bębenku napisane ? Jak shimano 11 to masz bębenek road, czyli podkładka pod kasetę , jak Uzu pisze Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 10:38 Napisano wczoraj o 10:38 2 minuty temu, Allucardiusz napisał: @uzurpator czy mógłbyś wyjaśnić językiem dla laika? czytałem sporo w internecie i dla piast HG kaseta 12s z najmniejszą zębatką powinna wejść bez problemu. Jedynie potrzeba HG+ gdy najniższa zębatka jest mniejsza. Na rynku istnieją dwie główne wersje bębenka HG - klasyczna o szerokości wieloklinu około 34.5mm oraz o szosowym pochodzeniu o szerokości ok 36mm. Koła targetowane na gravel na 99% będą miały bębenek drugiego typu, bo jest on kompatybilny z 11/12 rzędowymi kasetami szosowymi. Cytuj
Allucardiusz Napisano wczoraj o 10:40 Autor Napisano wczoraj o 10:40 czyli muszę kupić podkładkę 1.8mm i dać ją na bębenek przed zamontowaniem kasety? i jest szansa, że jest to dobrze dokręcony, tylko się kołysze z powodu jej braku? Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 10:48 Napisano wczoraj o 10:48 Nie wiem, zmierz bębenek. Ale tak - zamocowanie kasety która tej podkładki wymaga bez niej powoduje, że jest minimalny luz na kasecie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi