katlegenda Napisano Środa o 19:57 Napisano Środa o 19:57 Cześć, mam rower cannondale topstone 2 z 2022 roku. Chciałbym dokonać delikatnej przeróbki, mianowicie wymienić stery na takie z przelotką na wprowadzenie przewodów w rame (w head tube). Sam ster jest 1-1/8" na 1.5". Znalazłem stery o takim wymiarze np. TOKEN TK1556SP. Nie jestem specjalnie "zmechanizowany" więc moje pytanie jest takie czy ten wymiar, o którym napisałem to jedyne co powinno mnie w tej sytuacji interesować? Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy dobrze myślę i czy jest to zwyczajnie możliwe? Cytuj
Mihau_ Napisano Środa o 20:04 Napisano Środa o 20:04 Cytat Chciałbym dokonać delikatnej przeróbki, mianowicie wymienić stery na takie z przelotką na wprowadzenie przewodów w rame (w head tube). I co dalej? Cytuj
katlegenda Napisano Środa o 20:27 Autor Napisano Środa o 20:27 Znalazłem stery o takim wymiarze np. TOKEN TK1556SP. Nie jestem specjalnie "zmechanizowany" więc moje pytanie jest takie czy ten wymiar, o którym napisałem to jedyne co powinno mnie w tej sytuacji interesować? Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy dobrze myślę i czy jest to zwyczajnie możliwe? Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 20:28 Napisano Środa o 20:28 Na stronie masz rysunek montażowy tych sterów. https://sklep.token-polska.pl/s-box-tk1556sp-is52-286-is52-40-p-640.html Widać, że są przeznaczone do ramy pod stery zintegrowane IS52 z góry i z dołu, czyli średnica miski 52,1mm O ile dobrze sprawdziłem to topstone ma stery zintegrowane, ale "Integrated, 1-1/8" - 1-1/2"", zatem należy spodziewać się sterów IS42 z góry oraz IS52 z dołu. Wspomniane stery nie będą pasowały i ciężko mi sobie wyobrazić jakie stery z otworami na kable mogłyby się tam zmieścić. Cytuj
katlegenda Napisano Środa o 20:37 Autor Napisano Środa o 20:37 Nawet jeżeli widelec w topstonie opisany jest w taki sposób? Nie bardzo rozumiem różnice i w zasadzie czym jest oznaczenie IS. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 07:31 Napisano wczoraj o 07:31 Kable przechodzą przez łożysko górne. W sterach 1 1/8" średnica wewnętrzna łożyska to 30mm a rury sterowej widelca 28,6mm - zwyczajnie żaden pancerz nie zmieści się między rurę a bieżnię. W rowerach gdzie kable przechodzą przez stery rama przystosowana jest do montażu łożyska górnego steru o zewnętrznej średnicy 52 (55/56)mm i wewnętrznej 40mm. Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 07:51 Napisano wczoraj o 07:51 Żeby przerzutki gorzej działały, proste. 1 Cytuj
Maciorra Napisano wczoraj o 10:53 Napisano wczoraj o 10:53 3 godziny temu, KSikorski napisał: Żeby przerzutki gorzej działały, proste. To można załatwić łatwiej i za darmo:) Cytuj
DyktaTusek Napisano wczoraj o 12:12 Napisano wczoraj o 12:12 'estetom' nie zależy by coś było proste, tanie i dobrze działało, tylko by 'ładnie' wyglądało 😉 Cytuj
DyktaTusek Napisano wczoraj o 14:07 Napisano wczoraj o 14:07 co rozwiązuje problem z przerzutką/ami, ale nadal hample trzeba rozszczelniać np. przy konieczności wymiany łożyska sterów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi