Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam rower cannondale topstone 2 z 2022 roku. Chciałbym dokonać delikatnej przeróbki, mianowicie wymienić stery na takie z przelotką na wprowadzenie przewodów w rame (w head tube). Sam ster jest 1-1/8" na 1.5". Znalazłem stery o takim wymiarze np. TOKEN TK1556SP. Nie jestem specjalnie "zmechanizowany" więc moje pytanie jest takie czy ten wymiar, o którym napisałem to jedyne co powinno mnie w tej sytuacji interesować? Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy dobrze myślę i czy jest to zwyczajnie możliwe?

Napisano

Znalazłem stery o takim wymiarze np. TOKEN TK1556SP. Nie jestem specjalnie "zmechanizowany" więc moje pytanie jest takie czy ten wymiar, o którym napisałem to jedyne co powinno mnie w tej sytuacji interesować? Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy dobrze myślę i czy jest to zwyczajnie możliwe?

Napisano

Na stronie masz rysunek montażowy tych sterów.

https://sklep.token-polska.pl/s-box-tk1556sp-is52-286-is52-40-p-640.html

Widać, że są przeznaczone do ramy pod stery zintegrowane IS52 z góry i z dołu, czyli średnica miski 52,1mm

O ile dobrze sprawdziłem to topstone ma stery zintegrowane, ale "Integrated, 1-1/8" - 1-1/2"", zatem należy spodziewać się sterów IS42 z góry oraz IS52 z dołu.

Wspomniane stery nie będą pasowały i ciężko mi sobie wyobrazić jakie stery z otworami na kable mogłyby się tam zmieścić.

Napisano

Kable przechodzą przez łożysko górne. W sterach 1 1/8" średnica wewnętrzna łożyska to 30mm a rury sterowej widelca 28,6mm - zwyczajnie żaden pancerz nie zmieści się między rurę a bieżnię. W rowerach gdzie kable przechodzą przez stery rama przystosowana jest do montażu łożyska górnego steru o zewnętrznej średnicy 52 (55/56)mm i wewnętrznej 40mm.