astapaa Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia Cześć, wybrałem sobie niektóre elementy (jeśli jest coś lepszego w tej cenie to z chęcią się z tym zapoznam), przy innych proszę Was o jakieś sugestie: - oświetlenie przód: najlepiej aby miało ten płaski uchwyt do kierownicy aero oraz górę na garmina/inną nawigację/telefon. Jazda gravelem las/szosa, także wolałbym aby była mocniejsza, ~ 300 zł - uchwyt na oświetlenie i garmina/telefon/inną nawigację, ~ 100 zł - nawigacja: tutaj mam największy dylemat, mam garmina 7x pro, więc raczej potrzebowałbym nawigacji z opcją wyświetlania parametrów. Kompletnie nie wiem co wybrać, dobrze jakby bateria działała z 10h w trybie nawigacji, bo wycieczki jednodniowe to max co planuje, zasięg cenowy to raczej Edge 530/Explore 2, czyli około 1k (im taniej tym lepiej) - pedały SPD i buty: Shimano EH500 i Shimano EX3 SH-EX300, to będą pierwsze SPD, dodatkowo czasem będę robić krótsze trasy, stąd wolę pół platformę/pół spd, ~700 - 800 zł - błotnik tył: tutaj nie ma raczej zbyt dużego wyboru, także pewnie ass saver win wing 2, choć wolałbym coś bliżej ramy, zamiast na dodatkowych nóżkach ~100 zł - pompka: może być duża abym spokojnie napompował te 3-4 bary, mam małą poręczną i wystarczyła do opon mtb 2.2, ~ 100 - 150 zł - ciuchy: tutaj będę raczej czekać na promocje z decathlonu, bo jakieś tam mniej "aerodynamiczne" ciuchy mi zostały po mtb, więc będą akurat na okres "przejściowy", co warto rozważyć z tego sklepu? nie mam kompletnie pojęcia cenowego, raczej niska/średnia półka cenowa - co polecacie i co warto stosować do jazdy rowerem w okresie jesień/zima? Czasu zostało sporo, ale może wyrwę coś na promocji do tego czasu. Długie spodnie z wkładem, kurtka, rękawiczki? Raczej nic więcej z typowo "rowerowych" rzeczy. Cytuj
spidelli Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia Nie za dużo wątków na raz? Pedały będą potrzebne ale być może siodełko też - czasami się zdarza, że pasuje ale też jest to jeden z elementów, gdzie producenci oszczędzają. Generalnie istotny jest rozstaw kości kulszowych, co pozwala dobrać szerokość siodełka. Potem jego kształt, tak żeby podpierało we właściwym miejscu no i twardość - miękkie wcale nie musi oznaczać dobrego. Źle dobrane siodełko to dyskomfort, otarcia drętwienie. Z reguły ludzie zamiast dobrać siodełko, kombinują z wkładkami i usiłują przypudrować problem. Sam tak robiłem - miałem miękkie i wygięte łukowato siodełko, przez co źle mnie podpierało, dowalenie grubszej pieluchy w spodenkach powodowało drętwienie bo ta cała gąbka/pianka z siodełka i spodenek uciskała tkanki miękkie. Niezbyt dobrym pomysłem jest kupowanie w ciemno w internecie. Najlepiej w dobrym sklepie zmierzyć rozstaw kości (mają takie specjalne krzesełka) i dobrać. Znając szerokość można sobie później kupować w necie. Cytuj
spidelli Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia @astapaa Mogę Ci jeszcze spoza listy polecić Lusterko CATEYE BM 45 - pasuje i do baranka - bardzo przydatna rzecz. Mam w swoich rowerach, żona w swoich. Nie trzeba głowy odwracać jak chcesz dziurę ominąć czy kogoś wyprzedzić. Ma niewielką wadę wynikającą z budowy - osadzone jest na kulce, dzięki czemu można je w dużym zakresie regulować. Przy mocniejszym uderzeniu, np. wywrotka czy upadek roweru może odpaść ale łatwo je założyć z powrotem, o ile człowiek się w porę zorientuje, że coś zgubił. 1 Cytuj
astapaa Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia Dzięki, na pewno dodam sobie do listy, bo faktycznie to przydatna rzecz jeżdżąc po ciasnych i zatłoczonych wałach. Zbieram informacje na zapas, na razie będę się czaić na promocje i powoli sobie kompletować wszystko, ale wolę po prostu zapytać wyjadaczy o sprawdzone rzeczy. Głównie zależy mi na lampce, bo obecnie mam coś od Rockbrosa a na oku mam Eyen Streak 750/1000. Nie wiem też co zrobić z licznikiem, bo chciałbym na pewno kiedyś w coś zainwestować, tylko skoro mam fenixa 7x pro, to licznik nie musi być z najwyższej półki, zależy mi aby działała nawigacja oraz abym mógł w przyszłości jakoś połączyć z licznikiem czujnik kadencji oraz czujnik tętna z zegarka i aby bateria wystarczyła na jakieś 10h. Cytuj
spidelli Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Zdaje się, że już Ci pisałem o urządzeniu Garmina. Prędzej czy później i tak kupisz. Mam zegarek ale i tak kupiłem licznik i pas do pomiaru tętna. Tętno z zegarka jest g.no warte, po drugie - będziesz co chwila na niego zerkał? A jak będzie chłodno to będziesz go trzymał na wierzchu czy pod rękawem? Możesz kupić uchwyt na kierownicę do zapięcia zegarka ale to wymaga już pasa do pomiaru tętna. Odwleksza co nieuniknione.... Cytuj
astapaa Napisano 4 Kwietnia Autor Napisano 4 Kwietnia (edytowane) Z resztą sobie poradzę bez problemu, ale mógłby ktoś polecić jakieś oświetlenie z odcięciem i możliwością mocowania na uchwyt gopro? Będę jeżdzić sporadycznie, więc nie musi kosztować miliona monet, plus gdyby miał opcje powerbanka Edytowane 4 Kwietnia przez astapaa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi