Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi o to, że fasolka do przykręcenia klocka jest bliżej widelca (odsadzona) ?

image.png.a1558e6d2d25e49b1d641cbe0c833351.png

Majfriendy robią dźwignię z obrabianego maszynowo aluminium i żeby zrobić tak jak ten srebrny musieliby wziąć grubszy kawałek aluminium i go sfrezować. Wyszło by drożej. Ten srebrny jest odlewany, więc nie ma z tym problemu.

Z punktu widzenia pracy szczęki chyba (nie testowałem) nie ma większego znaczenia. Klocek będzie dotykał obręczy o te kilka milimetrów bardziej z przodu. Oś rowka do mocowania klocka biegnie nie przez plastikową tulejkę ze sprężyną a przez aluminiową część dźwigni z otworem do nasunięcia na piwot. To raczej nie powinno mieć większego wpływu na działanie hamulca. Oczywiście pod warunkiem , że grubość czarnego krążka + złotej dźwigni nie jest większa niż "czarne+srebrne" czyli długość piwota.

Napisano
Cytat

fasolka do przykręcenia klocka jest bliżej widelca

Dokładnie!

Cytat

Z punktu widzenia pracy szczęki chyba (nie testowałem) nie ma większego znaczenia

Pewnie nie, ale tu chodzi o coś innego i nie wiem czy się podejmować roboty 🙂.

Normalnie piwot jest przykręcony do widelca na takim, jakby to nazwać, uwypukleniu. A ja potrzebowałbym żeby był na płaskiej płaszczyźnie i wtedy nie przykręci się normalnych ramion...

Napisano (edytowane)

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, Normalnie piwot jest wkręcany na taki (lub podobny) nadlew, lub w stalowych ramach w przylutowane gniazdo piwota:

image.png.a60ad597ca892eaf0afc92dd2fd7839f.png

A ty chciałbyś go wkręcić w widelec bez tego nadlewu, czyli w widelcu osadzona by była jakaś gwintowania tulejka nie wystająca ponad widelec? I w tę tuleję wkręcisz piwot? 

image.png.27a64303773f1f0a515f14582401ae8d.png

Albo w wersji piwota bez kołnierzyka:

image.png.83b1a17eb5461486b4d3592dab3f8bde.png

Edytowane przez Garlock
Napisano

@Garlock, dokładnie piwot byłby przykręcony do 

image.png.33f75d362c5d6dc7a7b002fc440a9846.png

tylko odwrotnie niż to zostało przewidziane do zastosowania...

To jest do konwersji np. z koła 26 na 28 cali i kiedyś tak zakładałem, a teraz potrzebowałbym z 28 na 26. Przy takim układzie piwot byłby na dole i normalnych ramion nie da się założyć, bo jest to w jednej powierzchni 🙂.

Napisano (edytowane)

Całkowicie schowana.

Przy zastosowanie jak na tym zdjęciu problemu z ramionami oczywiście nie ma, ale jak się odwróci to jest.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

No to wiele nie brakuje. Te chińczyki pewnie dałyby radę. Tak sądząc po zdjęciach to może jakieś Shimano by się dopasowało np. Alivio BR-T4000 (sądząc po zdjęciu) są na styk

image.thumb.png.5d11960edd84d43d6e53630d444e8b52.png

ale trzeba by było po sklepach biegać i sprawdzać jakąś linijką. Jak nie, to zostaje rzeźba i piłowanie.