chudzinki Napisano Środa o 07:09 Napisano Środa o 07:09 https://pl.aliexpress.com/item/1005004841851854.html W standardowych ramionach (Shimano, Tektro i wiele innych) nie ma tego cofnięcia zaznaczonego przeze mnie na obrazku. Jest odwrotnie - ramię "wychodzi" poza obrys tulejki. Znacie jakieś ramiona, poza tym co znalazłem, żeby tak to wyglądało albo żeby było jeszcze bardziej "cofnięte"? Cytuj
Punkxtr Napisano Środa o 08:22 Napisano Środa o 08:22 Jeśli chodzi Ci o tę czarną tulejkę, to Shimano miało tego typu hamulce. Np. Alivio BR-MC18 i Acera BR-M330. Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 08:33 Autor Napisano Środa o 08:33 Nie, nie. @Punkxtr, chodzi o to żeby linia ramienia (zielona kreska) była cofnięta w stosunku do linii tulejki (żółta linia). Cytuj
Garlock Napisano Środa o 10:10 Napisano Środa o 10:10 Chodzi o to, że fasolka do przykręcenia klocka jest bliżej widelca (odsadzona) ? Majfriendy robią dźwignię z obrabianego maszynowo aluminium i żeby zrobić tak jak ten srebrny musieliby wziąć grubszy kawałek aluminium i go sfrezować. Wyszło by drożej. Ten srebrny jest odlewany, więc nie ma z tym problemu. Z punktu widzenia pracy szczęki chyba (nie testowałem) nie ma większego znaczenia. Klocek będzie dotykał obręczy o te kilka milimetrów bardziej z przodu. Oś rowka do mocowania klocka biegnie nie przez plastikową tulejkę ze sprężyną a przez aluminiową część dźwigni z otworem do nasunięcia na piwot. To raczej nie powinno mieć większego wpływu na działanie hamulca. Oczywiście pod warunkiem , że grubość czarnego krążka + złotej dźwigni nie jest większa niż "czarne+srebrne" czyli długość piwota. Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 10:27 Autor Napisano Środa o 10:27 Cytat fasolka do przykręcenia klocka jest bliżej widelca Dokładnie! Cytat Z punktu widzenia pracy szczęki chyba (nie testowałem) nie ma większego znaczenia Pewnie nie, ale tu chodzi o coś innego i nie wiem czy się podejmować roboty 🙂. Normalnie piwot jest przykręcony do widelca na takim, jakby to nazwać, uwypukleniu. A ja potrzebowałbym żeby był na płaskiej płaszczyźnie i wtedy nie przykręci się normalnych ramion... Cytuj
Garlock Napisano Środa o 11:16 Napisano Środa o 11:16 (edytowane) Nie wiem, czy dobrze rozumiem, Normalnie piwot jest wkręcany na taki (lub podobny) nadlew, lub w stalowych ramach w przylutowane gniazdo piwota: A ty chciałbyś go wkręcić w widelec bez tego nadlewu, czyli w widelcu osadzona by była jakaś gwintowania tulejka nie wystająca ponad widelec? I w tę tuleję wkręcisz piwot? Albo w wersji piwota bez kołnierzyka: Edytowane Środa o 11:17 przez Garlock Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 11:45 Autor Napisano Środa o 11:45 @Garlock, dokładnie piwot byłby przykręcony do tylko odwrotnie niż to zostało przewidziane do zastosowania... To jest do konwersji np. z koła 26 na 28 cali i kiedyś tak zakładałem, a teraz potrzebowałbym z 28 na 26. Przy takim układzie piwot byłby na dole i normalnych ramion nie da się założyć, bo jest to w jednej powierzchni 🙂. Cytuj
Garlock Napisano Środa o 12:17 Napisano Środa o 12:17 A ta śruba mocująca adapter po dokręceniu jest na równo z powierzchnią adaptera czy wystaje ponad nią? Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 12:25 Autor Napisano Środa o 12:25 (edytowane) Całkowicie schowana. Przy zastosowanie jak na tym zdjęciu problemu z ramionami oczywiście nie ma, ale jak się odwróci to jest. Edytowane Środa o 12:26 przez chudzinki Cytuj
Garlock Napisano Środa o 13:44 Napisano Środa o 13:44 No to wiele nie brakuje. Te chińczyki pewnie dałyby radę. Tak sądząc po zdjęciach to może jakieś Shimano by się dopasowało np. Alivio BR-T4000 (sądząc po zdjęciu) są na styk ale trzeba by było po sklepach biegać i sprawdzać jakąś linijką. Jak nie, to zostaje rzeźba i piłowanie. Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 13:52 Autor Napisano Środa o 13:52 Kurde, mam kilka hamulców i te Alivio też, ale nie pamiętam czy na nie patrzyłem... 🙂. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi