Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Baranina w gravelach  ...... taka moda.  Z mojego skromnego doświadczenia  ten typ kiery się nie sprawdził .  Wolę takie rozwiązanie jak na foto.

20250402_203542[1].jpg

Napisano
  Cytat

Mam mieszane uczucia co do takiego zastosowania, raczej łączy wady niż zalety MTB/gravela - nie tak dzielny w terenie, nie tak szybki na szosie. Ale może jestem uprzedzony do połączenia baranka z amorem

Rozwiń  

Może i masz rację, trzebaby sprawdzić i się przekonać z tym,że na razie nie ma na czym a na szosie przypuszczam,że podobnie do zwykłego mtb jeśli chodzi o prędkość.

Napisano
  W dniu 2.04.2025 o 12:25, marekdam1 napisał:

Chyba źle napisałem pytanie, ......Z baranka raczej ręce o wiele trudniej strącić, niż z prostej kiery, ....

Rozwiń  

Wręcz przeciwnie, zwłaszcza w górnym chwycie. Już nie raz na wertepach mi ręka z baranka w górnym na klamkomanetkach zleciała.Baranek na dłuższe jazdy wygodniejszy, ale w pewności chwytu i jakości hamowania do prostej kiery szans żadnych nie ma, po prostu ergonomia/fizyka.

• +1 pomógł 2
Napisano

Kierownica w moim mtb jest prawie dwa razy szersza niz w gravelu. Jakos sobie nie wyobrazam zjazdu z tak waska kierownica, a juz w gornym chwycie to proszenie sie o klopoty.

Napisano
  Cytat

Inne opony, inne przełożenia...

Rozwiń  

ale opony w mtb z barankiem byłyby takie jak w mtb "zwykłym" , zatem pomyślałem,że @kaido2 chodziło o lepszą pozycję do szybszej jazdy.

Cytat

Jakos sobie nie wyobrazam zjazdu z tak waska kierownica, a juz w gornym chwycie to proszenie sie o klopoty.

Rozwiń  

Można się przyzywczaić i zjazdy nie są problemem, nawet te z wertepami pomijając,że bardziej trzęsie.Pisze o chwycie dolnym. Za to na początku było dziwnie na wąskiej zwłaszcza w chwycie jak na zwykłej prostej u góry ale po czasie nie ma problemów. Człowiek się adaptuje i po prostu wykonuje się mniejsze ruchy bo rower bardziej reaguje.

tu laska o której pisałem, długo nie mogłem znaleźć, bo nie pamiętałem nazwy kanału a to był przypadek,że na to trafiłem, ale Ona tu buduje niezłego wypasa

Napisano (edytowane)

Opór powietrza zawsze może być mniejszy, nawet na pozornie wolnych rowerach. Gdy huraganowo, mocno wieje obniżenie się do dolnego chwytu baranka czy położenie się na lemondce  są super odciążeniem.  
Oba rozwiązania można docenić w rowerze górskim, ale bardziej dzielny terenowo  jest rower  z możliwie szeroką kierownicą.

W Stanach na zawodach długodystansowych nie tylko stosują baranka w rowerach mtb,  ale też wzorem szosowców zawężają kierownicę do niebotycznie wąskich np 36cm...  jeśli dominuje samotna jazda pod wiatr, na preriach, po złej jakości drogach to jest to wybór racjonalny ( zysk i ryzyko wliczone w konfigurację  - balansują się)   Każdy wybiera to czego potrzebuje.   A w baranku magi nie ma .

Czasem , kiedy nawalają dłonie albo nadgarstki - jest u mnie okres tylko baranek, albo tylko normalna kierownica... miałem  ganglion na dłoni - wtedy tylko baranek był do ogarnięcia i uchwyt na klamce nie powodował bólu.

Edytowane przez itr
  • +1 pomógł 1