piotrekek Napisano Wtorek o 13:26 Napisano Wtorek o 13:26 Cześć. W Krossie Vento 4.0 2020 wymieniłem kasetę z 11-25 na 11-28 ale chce wsadzić jeszcze większą Ogarnie mi przerzutka 11-32 ? Jak tak to o ile dłuższy musi być łańcuch ? Cytuj
Mihau_ Napisano Wtorek o 15:14 Napisano Wtorek o 15:14 Nie ogarnie, potrzebujesz tiagry gs albo grx'a Cytuj
piotrekek Napisano Wtorek o 16:00 Autor Napisano Wtorek o 16:00 Poważnie ?? Wydaje mi się że ten wózek nie jest jakiś bardzo krótki.. Cytuj
Mihau_ Napisano Wtorek o 18:58 Napisano Wtorek o 18:58 Masz wygrawerowany na przerzutce model, masz dostępną jego specyfikację techniczną Cytuj
kaido2 Napisano Środa o 11:54 Napisano Środa o 11:54 Sora z krótkim wózkiem ogarnia mi 32, więc tu też powinno tak być Cytuj
spidelli Napisano Środa o 12:06 Napisano Środa o 12:06 Krótki wózek - 28 max Średni - 34 max ale jeździłem z 36 przy korbie 46/36 Cytuj
kaido2 Napisano Środa o 12:14 Napisano Środa o 12:14 No to tak jak mi z 32 i działa to kultura A Clarisa ze średnim pożeniłem koleżance z 40-ką z tym, że się zlitowałem i dałem mu przedłużkę, bo już było widać, że się za bardzo poci Cytuj
spidelli Napisano Środa o 13:47 Napisano Środa o 13:47 W dniu 1.04.2025 o 15:26, piotrekek napisał: o ile dłuższy musi być łańcuch ? Masz na stronie Shimano też instrukcje, tylko te dla sprzedawców. W każdej jest pokazane, jak dobierać długość łańcucha. Ewentualnie kalkulatory z neta. Kup nowy łańcuch, skróć wg kalkulatora, zweryfikuj wzrokowo, mi ostatnio przyszło odejmować dwa ogniwa bo jakoś za długi wyszedł z liczenia. Cytuj
piotrekek Napisano Środa o 18:54 Autor Napisano Środa o 18:54 6 godzin temu, spidelli napisał: Krótki wózek - 28 max Średni - 34 max ale jeździłem z 36 przy korbie 46/36 No też to doczytałem ale właśnie nie wiem jaki mam wózek 🙂 Cytuj
spidelli Napisano Środa o 19:09 Napisano Środa o 19:09 Zrób zdjęcie, żeby było lepiej widać wózek. Średni jest naprawdę długi, aż byłem swój oglądać Cytuj
piotrekek Napisano Środa o 20:57 Autor Napisano Środa o 20:57 7 godzin temu, spidelli napisał: Jutro zdejmuje rower z trenażera to podeślę zdjęcie Cytuj
uzurpator Napisano Czwartek o 07:04 Napisano Czwartek o 07:04 19 godzin temu, kaido2 napisał: Sora z krótkim wózkiem ogarnia mi 32, więc tu też powinno tak być Nie powinno. Zalezy do tego co jest z przodu, jaka jest geometria haka przerzutki oraz długość widełek. Oraz taki detal jak fabryczna pojemność przerzutki. Z kompaktem 50-34 mamy do czynienia na kasecie 11-32 z 37T pojemności, co jest o 8T ponad to co jadają przerzutki SS. Da się to ustawić na komplet przełożeń na blacie oraz największe 4-6 zębatek z tylu. Do przeżycia, ale jest to, formalnie, ponad pojemność przerzutki. Cytuj
uzurpator Napisano Czwartek o 07:38 Napisano Czwartek o 07:38 To jest RD-4700-SS, 33T pojemności, przeznaczona do kompaktu + 11-28 max. Wszystko ponad to przekroczenie zakresu. Cytuj
kaido2 Napisano Czwartek o 07:44 Napisano Czwartek o 07:44 38 minut temu, uzurpator napisał: Do przeżycia, ale jest to, formalnie, ponad pojemność przerzutki. Zdaje sobie z tego wszystkiego sprawę, ale zawsze , też sprawdzam i jak widzę co się dzieje już na dużych koronkach to albo zmieniam przerzutkę, albo wrzucam przedłużkę, gdzie te ostatnie to są grosze biorąc na Ali. Cytuj
uzurpator Napisano Czwartek o 08:02 Napisano Czwartek o 08:02 Przedłużka nie zwiększy pojemności przerzutki, ale za to dokona gwałtu na jakości zmiany biegów. RD-M4700 _raczej_ da radę się wspiąć na kasetę 11-32, ale na SS brakuje po prostu zakresu. Ja bym się w półśrodki nie bawił, tylko od razu zamontował 11-36 i przerzutkę GRX. Ale ja truskawki cukrem. Cytuj
kaido2 Napisano Czwartek o 08:36 Napisano Czwartek o 08:36 Przyznaję, ze przedłużkę zastosowałem w dwóch przypadkach, jednak jeżeli chodzi zmianę biegów uwag nie stwierdziłem. Fakt, że w pewnych przypadkach i napędach powyżej 10s mogą wystąpić problemy z precyzją działania, tzn może się pogorszyć jakość działania na twardych przełożeniach. Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 11:17 Napisano Czwartek o 11:17 Mogę mieć długi wózek na zbyciu, jak się zmobilizuję wymienić Tiagrę na GRX. Przebieg ma spory ale mam też kupione kółka do wymiany, więc byłaby prawie jak nowa 😉 I kaseta używana 11-34 też czeka, tu akurat do wyboru z dwóch rowerów 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi