Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. W Krossie Vento 4.0 2020 wymieniłem kasetę z 11-25 na 11-28 ale chce wsadzić jeszcze większą :) Ogarnie mi przerzutka 11-32 ? Jak tak to o ile dłuższy musi być łańcuch ?

IMG_20250401_152610.jpg

Napisano

No to tak jak mi z 32 i działa to kultura :D 

A Clarisa ze średnim pożeniłem koleżance z 40-ką z tym, że się zlitowałem i dałem mu przedłużkę, bo już było widać, że się za bardzo poci :D 

Napisano
W dniu 1.04.2025 o 15:26, piotrekek napisał:

o ile dłuższy musi być łańcuch ?

Masz na stronie Shimano też instrukcje, tylko te dla sprzedawców. W każdej jest pokazane, jak dobierać długość łańcucha.

Ewentualnie kalkulatory z neta.

Kup nowy łańcuch, skróć wg kalkulatora, zweryfikuj wzrokowo, mi ostatnio przyszło odejmować dwa ogniwa bo jakoś za długi wyszedł z liczenia.

Napisano
6 godzin temu, spidelli napisał:

Krótki wózek - 28 max

Średni - 34 max ale jeździłem z 36 przy korbie 46/36

No też to doczytałem ale właśnie nie wiem jaki mam wózek 🙂

Napisano
19 godzin temu, kaido2 napisał:

Sora z krótkim wózkiem ogarnia mi 32, więc tu też powinno tak być :) 

Nie powinno. Zalezy do tego co jest z przodu, jaka jest geometria haka przerzutki oraz długość widełek. Oraz taki detal jak fabryczna pojemność przerzutki. Z kompaktem 50-34 mamy do czynienia na kasecie 11-32 z 37T pojemności, co jest o 8T ponad to co jadają przerzutki SS.

Da się to ustawić na komplet przełożeń na blacie oraz największe 4-6 zębatek z tylu. Do przeżycia, ale jest to, formalnie, ponad pojemność przerzutki.

Napisano
38 minut temu, uzurpator napisał:

Do przeżycia, ale jest to, formalnie, ponad pojemność przerzutki.

Zdaje sobie z tego wszystkiego sprawę, ale zawsze , też sprawdzam i jak widzę co się dzieje już na dużych koronkach to albo zmieniam przerzutkę, albo wrzucam przedłużkę, gdzie te ostatnie to są grosze biorąc na Ali.

Napisano

Przedłużka nie zwiększy pojemności przerzutki, ale za to dokona gwałtu na jakości zmiany biegów. RD-M4700 _raczej_ da radę się wspiąć na kasetę 11-32, ale na SS brakuje po prostu zakresu.

Ja bym się w półśrodki nie bawił, tylko od razu zamontował 11-36 i przerzutkę GRX. Ale ja truskawki cukrem.

Napisano

Przyznaję, ze przedłużkę zastosowałem w dwóch przypadkach, jednak jeżeli chodzi zmianę biegów  uwag nie stwierdziłem. Fakt, że w pewnych przypadkach i napędach powyżej 10s mogą wystąpić problemy  z precyzją działania, tzn może się pogorszyć jakość działania na twardych przełożeniach.

Napisano

Mogę mieć długi wózek na zbyciu, jak się zmobilizuję wymienić Tiagrę na GRX. Przebieg ma spory ale mam też kupione kółka do wymiany, więc byłaby prawie jak nowa 😉

I kaseta używana 11-34 też czeka, tu akurat do wyboru z dwóch rowerów 🙂