meszuge Napisano Wtorek o 10:19 Napisano Wtorek o 10:19 Cześć, rozmyślam nad wymianą korby z 2x na 1x, ze względu na łatwiejsze mycie i konserwacje - tak mi się wydaje, możecie mnie poprawić, czy ma to sens. Mieszkam w płasko Polsce - Mazowsze i czasami używam roweru w Świętokrzyskim. Posiadam: Shimano GRX FC-RX600 2x11-speed - 46/30 T 165 mm, a rozmyślam nad tym https://www.bike24.com/p2322748.html?sku=1138744 (tak, 165mm jestem po fittingu). I teraz co mnie czeka, robiłem mały research, ale może coś pominąłem: - wymiana łańcucha / skrócenie - podkładki, żeby zachować środek korby względem mufy / suportu coś jeszcze? Cytuj
JWO Napisano Wtorek o 10:42 Napisano Wtorek o 10:42 (edytowane) Nie jestem pewien czy podkladki ci sa potrzebne. Blaty sa inne w 2x i 1x, wiec podejrzewam ze linia lancucha bedzie dobra w 1x. Po za tym, jak nie masz przedniej przerzutki to nie jest to krytyczna sprawa. PS. Zakladam ze kupujesz sam blat, a nie cala korbe. Korba jest ta sama. Edytowane Wtorek o 10:43 przez JWO Cytuj
meszuge Napisano Środa o 11:49 Autor Napisano Środa o 11:49 @JWO a nie jest tak, że GRX trzeba kupić całą korbę? Tam nie da się odkręcać blatów. Cytuj
JWO Napisano Środa o 13:36 Napisano Środa o 13:36 Da się w GRX800. To jest nawet ta sama korba dla 2x i 1x. Ja zmieniałem 3razy, bo ostatecznie wylądował 48Z oval. Cytuj
meszuge Napisano Środa o 14:42 Autor Napisano Środa o 14:42 @JWO pomyliłem się.. faktycznie da się.. czyli wystarczy odkręcić te blaty i kupić odpowiedni, żeby przełożenie się zgadzało? Cytuj
JWO Napisano Środa o 15:00 Napisano Środa o 15:00 Tak. Dla 1x musisz mieć blat NW, dla 2x nie możesz mieć NW. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi