Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ze względu na drastyczny spadek jakości stosowanego przeze mnie od kilku lat wosku Bike7 Pro Wax szukam jakiejś alternatywy.
Domyślam się, że wszystkie płynne gotowce są obecnie na podobnym do Bike7 poziomie (jeśli nie gorszym, jak np. testowany kiedyś Momum), więc po zauważeniu gdzieś przypadkiem reklamy wosku Finish Line Halo Hot Wax zacząłem się zastanawiać nad sensem i skutecznością tego typu rozwiązania.
W przypadku Halo Wax producent deklaruje przebiegi 500+ MIL (czyli, hehe, 800+ km) na jednym smarowaniu. Podobne właściwości swojego produktu oferuje Silca, oczywiście drożej i w mniejszej ilości. :) 

Macie jakieś doświadczenia z tego typu smarowidłem? Może jakieś bezpośrednie porównanie z gotowym woskiem w płynie?

I błagam, nie piszcie mi, że nie ma nic lepszego niż Rohloff albo zielony FL...🫠

Edytowane przez TheJW
Napisano

Na takie wynalazki nawet nie patrzę. Znając życie - nie łączą one zalet obydwu rozwiązań, a jedynie ich wady. ;)

Jednak ten wosk na gorąco przyciągnął moją uwagę na dłużej, to już kolejne podejście do tematu w ostatnim czasie i tym razem postanowiłem zasięgnąć opinii innych.
Mam jeszcze ze 100ml Bike7, ale to obecnie taka woda, że wystarczy mi pewnie na góra 2 miesiące. Kiedyś w szosie na jednym smarowaniu robiłem na nim luźno 300km, teraz po 80 słychać napęd...

Napisano

Finish Line Halo Hot Wax może być zbyt nowy żeby mieć opinie od 'normalnych ludzi'. ZFC testował i podobno jest dobry, lekko lepszy w jego testach niż typowe woski na gorąco. Możesz zostać naszym królikiem doświadczalnym :)

Moje porównanie wosku w płynie (Silca) do gorącego (czysta parafine) jest takie że Silca to śmieć na który szkoda czasu. Nigdy w pełni nie wysycha i zawsze jest tłustawa w dotyku. Na trenażerze starcza na krócej niż parafina na zewnątrz.

Napisano (edytowane)
20 minut temu, Talrand napisał:

Możesz zostać naszym królikiem doświadczalnym :)

A miałem przystopować z zakupami... 😒

Edytowane przez TheJW
Napisano

Ja kupiłem flaszkę Bike7 w zeszłym roku. Dopiero teraz na wiosnę go zaaplikowałem.  Łańcuch był wyszejkowany, następnie w garnuszku gotowany na małym ogniu razem ze świeczkami. Bike7 był na taki łańcuch 2 razy zaaplikowany i po jednej jeździe 35 km już go było słychać. Wg mnie wystarcza na 20km, a nie kilkaset jak mówią niektórzy.  Szczerze nie wiem czemu wszyscy się tak tym produktem zachwalają.  Dziś kupiłem flaszkę nafty i sam spróbuję przygotować miksturę wg receptury Oz Cycle.

Finish Line Halo Hot Wax - 600 gram za 170PLN...... Ja gotuję łańcuch na małym ogniu ze starymi  krucyfiksami z1 komunii takimi 30-40 letnimi....

Napisano
1 godzinę temu, TheJW napisał:

W przypadku Halo Wax producent deklaruje przebiegi 500+ MIL (czyli, hehe, 800+ km) na jednym smarowaniu. Podobne właściwości swojego produktu oferuje Silca, oczywiście drożej i w mniejszej ilości. :) 

Nieźle, nieżle... Robię na szosie, średnio, 1000km miesięcznie. Jak będę jeździł mniej, albo, dajmy na to, słabiej pedałował, to może jedno smarowanie wystarczy na cały miesiąc 😅.

Testuj Dawidzie. Niecierpliwie czekam na sprawozdanie z rytuału woskowania, jak i tych bezobsługowych 500 mil 😎.

2 minuty temu, bob555 napisał:

Bike7 był na taki łańcuch 2 razy zaaplikowany i po jednej jeździe 35 km już go było słychać. Wg mnie wystarcza na 20km, a nie kilkaset jak mówią niektórzy.  Szczerze nie wiem czemu wszyscy się tak tym produktem zachwalają. 

Spadek jakości to fakt, niemniej jednak nie popadałbym w skrajności. W suchych warunkach, na szosie, spokojnie zrobisz 120km na smarowaniu. 

4 minuty temu, bob555 napisał:

Ja gotuję łańcuch na małym ogniu ze starymi  krucyfiksami z1 komunii takimi 30-40 letnimi....

Może dlatego robisz 20km na smarowaniu 😂.

Napisano

Coś czuję, że to testowanie i sprawozdanie skończy się tym:
image.png.9f21fec9469df021e98683e419f1f4a8.png

:D 

No ale kupię, sprawdzę, bo jak widzę nikt nie miał jeszcze okazji, a ja i tak na chwilę obecną nie mam lepszego pomysłu (Bike7 Pro Wax w obecnej postaci raczej już nie kupię...).

• +1 pomógł 1
Napisano

Effetto Mariposa Flowerpower, uszczelniacz maja kiepawy ale wosk w płynie jest dobry. Cena nie powala, u mnie działa całkiem dobrze, jakieś 300-400km na szosie. Chociaż normalnie używam go do dosmarowania łańcucha z woskiem na gorąco jak zaczyna tracić właściwości. 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, michalr75 napisał:

Ja używam różowego, aż sprawdzę jakie są różnice.

Jak przetestujesz, to napisz co i jak. Osobiście długo używałem zielonego X Sauce, ale @TheJW namówił mnie na Bike7 😅,  Teraz wracam do X Sauce i zastanawiam się czy nie  zaryzykować różowego, zamiast sprawdzonego zielonego. Ja nie jestem specjalnie wymagający, smaruje woskiem szosę i raczej nie robię dłuższych tras niź 140km. I tą wartość przebiegu, dla prawidłowej pracy łańcucha na wosku, uważam za więcej niż zadowalającą.

Edytowane przez KNKS
Napisano

To może i ja spróbuję tego X-Sauce, bo poczytałem opinie o FL Halo Hot Wax i jest...raczej średni. Z tego typu wosków jedynie Silca ma w większości pozytywne opinie (wśród klientów, nie branżowych portali ;)).

Napisano

Widzę że jeździcie głównie na szosie i problemem jest zasięg na jednym smarowaniu. 

Warto rozważyć wosk Smoove - kupiłem aby stosować go przed jakimiś dłuższymi wypadami czy ultra imprezkami. np. taka Wanoga 360km przejechana na nim na raz to bezproblemowy wynik. Jednak po nim napęd nie jest tak czysty jak w przypadku innych wosków które lubię i używam na co dzień.

W szosie stosowanie smarów / oliwki ma sens, bo teren nie jest taki brudny jak w mtb i jeżeli kryterium jest cisza napędu to sprawdzi się idealnie.

Sama głośność pracy napędu nie ma nic wspólnego ze smarowaniem sworzni i to że zaczynamy słyszeć napęd nie oznacza że nie ma tam smarowania ;)