Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, 

wiem, że dla większości z Was stwierdzenie, że na tym rowerze pozycja jest agresywna to jakaś kpina, ale jednak ja to tak odczuwam tzn nie jest to typowy trekking z wyprostowaną pozycją. 
Rower crossowy Riverside 920 Shimano XT

Ogólnie to w poprzednim roku robiłem nim trasy ponad 150 km dziennie i mam kilka zastrzeżeń do tego jak mi się na nim jechało tj. z czasem tyłek i dłonie nie dawały rady. Powodów w mojej opinii jest kilka:

-mocno pochylona pozycja, jak na rower trekkingowy
-twarde gripy
-twarde siodło

Po rozmowie z konsultantem decathlonu, zaproponował mi on podniesienie pozycji na rowerze za pomocą regulowanego mostka:
image.thumb.png.4162b15b5f7ea87a7d2441ce8cb790e8.png

oraz polecił również zastanowić się nad takim mocno rekreacyjnym siodełkiem:
image.thumb.png.d99cfb791fc506f4a0d29dfc29346631.png

Teraz moje pytanie do Was, czy takie zabiegi w ogóle mają sens? Sceptyczny jestem zwłaszcza do siodełka, niby jeżdżę w spodenkach z wkładką żelową, ale dyskomfort mniejszy lub większy był i zawsze jest bez znaczenia czy to 5 czy 40 kilometr. Nie ukrywam też, że mam dużo bardziej zaokrągloną sylwetkę niż rok temu, a szykują mi się dłuższe kilkudniowe wycieczki więc chciałbym mocniej postawić na komforcie, ale nie mam też zamiaru wymieniać prawie nowego roweru. Będę wdzięczny za każdą rade i polecajkę :)

Edytowane przez Sear14
Napisano (edytowane)

Tytuł the best! 😃

Mostek ma sens tylko ... oryginalny jest krótki. Regulowany jest długi i zakładając go w pozycji podniesionej kierownica przesunie się do przodu. Musiałbyś go dać max. w pionie, ale wtedy to będzie dość komicznie wyglądać. Nie wiem czy tutaj nie lepsza byłaby inna kierownica.

Co do siodełka - jedni wolą miękkie, a inni twarde. Najważniejsze to dobrać odpowiednią szerokość. Poczytaj jak zmierzyć rozstaw kości kulszowych i od tego zacznij poszukiwania.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1
Napisano

Z tego co widzę, to oryginał ma 70 mm, a ten zamiennik 110 mm, to jest tak duża różnica? Jeśli chodzi o kierownice, to masz na myśli jakąś łamaną jak do takich typowych trekkingów? Wtedy to chyba dopiero będzie wyglądało komicznie :D

Napisano

Dzięki za pomoc, pozostaje mi się zastanowić czy chce mi się walczyć z wymianą kierownicy czy też pójdę na łatwiznę z mostkiem :D 

Napisano
1 godzinę temu, Sear14 napisał:

mocno pochylona pozycja, jak na rower trekkingowy

To jest rower crossowy a nie trekkingowy :)

Wracając do tematu, zamiast tego kuriozalnego mostka regulowanego możesz dać po prostu mostek o takiej samej długości ale większym wznosie, jeśli jest tam np. mostek o długości 70 mm i wznosie 7o (nie napisali tego na stronie) to dać mostek o takiej samej długości ale wzniosie np. 20o. Chociaż w sumie to niewiele zmieni, niewiele podniesie kierownicę, może 0,5 cm, lepiej dać kierownicę ze wzniosem, bo jest tam prosta rura jak do mtb xc, ale może nie aż takim dużym jak zaproponował kolega tylko np. 2,5 czy 5 cm i wygięciem do góry i do tyłu (czyli upsweepem i backsweepem). Decathlon też takie sprzedaje, np.:

Kierownica rowerowa Riverside uniesiona 31,8 mm oversize 660 mm RIVERSIDE | Decathlon

Kierownica rowerowa uniesiona oversize 31,8 mm 720 mm ROCKRIDER | Decathlon

Kierownica rowerowa MTB Rockrider 31,8 rise 30 mm backsweep 9° upsweep 5° 780 mm ROCKRIDER | Decathlon - ta jest do mtb i pewnie trzeba by było ją trochę skrócić ale ma wznios 30 mm

Napisano

Z mostkiem to jak się wie gdzie chce się mieć ręce, to trzeba sobie po prostu wyliczyć z trygonometrii jaka ma być długość. To jest ten przypadek, kiedy matematyka się przydaje, sinusy i takie tam ;) 

Poza tym gripy sobie zmień,  najlepiej jeszcze rogi dodaj jak chcesz daleko jeździć. Polecam Ergon GP4, lub wewnętrzne.

A siodełko to trzeba dobrać pod siebie. Szerokość dla rozstawu kości to podstawa, ale już twardość czy kształt, czy dziura to kwestia indywidualna i trzeba eksperymenty na własnym tyłku robić. Boli w gaciach z wkładką? To spróbuj bez takich gaci. Na dodatek to się wszystko może zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.

• +1 pomógł 1