Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@NerfMe Kurde konkretna różnica te 4km/h jeśli pomierzyłeś to w sposób rzetelny. Mam podobną sytuacje czyli FULL 29 koło i HT 26 koło, ale jestem "świeżakiem" i jeszcze nie mam konkretnych pomiarów i myślałem że różnica faktycznie może być ale imo nie sądziłem że tak znacząca. 

Muszę w końcu ogarnąć jakąś aplikacje na iphone aby mieć pogląd na te statystyki. 

na razie ten komfort który dał mi FULL w karbonie może tak bardzo "zamydlił" oczy że nie dostrzegłem tej różnicy, a komfort jest konkretny vs HT mimo że jestem spokojnym "jeźdźcem".

Napisano (edytowane)

Nie było to naukowe podejście, trasa też nie była na 100 procent ta sama, wiatr też mógł być inny ;) tętno było wartością na której się opierałem. 

Tak naprawdę by to dokładnie zmierzyć trzeba by było zrobić test z pomiarem mocy i dokładnie tych samych warunkach, co w terenie jest raczej nierealne.

Dlatego zachęcam autora do choćby jazdy testowej, bo może się okazać że osiągi na 15 kg fullu nie będą lepsze, niż na starym HT.

Edytowane przez NerfMe
Napisano

@NerfMe Dokładniee, jazda testowa jest bez 2 zdań najefektywniejszym ocenieniem czy ten FULL spełni nasze "potrzeby".

Ja dodam że jeśli chodzi o wage u mnie HT i FULLa są praktycznie identyczne bo różnica jest 0.4kg na korzyść HT.

Jeśli np. HT miałby 12kg, a FULL 15kg myślę że nie będąc "profesjonalistą" też można by odczuć te różnice i wtedy ten FULL już nie był by taki "oh i ah" jak w moim przypadku.

Napisano

Piszecie że sztyca myk myk jest super. Kurde chyba mam odmienne zdanie. Jechałem takim rowerem i po opuszczeniu sztycy a następnie ustawienie tego tak jak było przed jej opuszczeniem to jakaś totalna masakra. Musiał bym się za każdym razem zatrzymać patrzeć jak było i znów jechać żeby była odpowiednia wysokość. Chyba że ja czegoś nie rozumiem🤔

• Haha 1
Napisano

O.O @thomass13 - sztyca regulowana zawsze ma się wysunąć do swojej maksymalnej pozycji = twojej prawidłowej pozycji pod względem wysokości siodełka. Dropper/sztyca regulowana ma tobie dać komfort na zjazdach, tak aby wysokość siodła nie była dla Ciebie ograniczeniem. Nie wykorzystujesz tego typu sztycy do regulacji własnej pozycji w trakcie jazdy ;) (no chyba, że ja ją wykorzystuje niepoprawnie :o)

Napisano (edytowane)

Czyli taka sztyce jak opuszczę ma się potem wysunąć do takiej wysokości jak się siedzi przy jeździe na co dzien ? Czyli jest tam regulacja jej żeby nie poszła po otwarciu wyżej. 

Edytowane przez Thomass13
  • Haha 1
Napisano

@afly obecnie co widać kto ma czasem zainteresowanie elektrykami i jest taki nieogar techniczny, że głowa mała. Są tacy co sądzą, że myk myk służy do regulacji wysokości siedzenia i jak im powiesz inaczej to nie kumają co jest grane. 

• Haha 2
Napisano
W dniu 3.04.2025 o 22:55, Magaraszz napisał:

@NerfMe Dokładniee, jazda testowa jest bez 2 zdań najefektywniejszym ocenieniem czy ten FULL spełni nasze "potrzeby".

Ja dodam że jeśli chodzi o wage u mnie HT i FULLa są praktycznie identyczne bo różnica jest 0.4kg na korzyść HT.

Jeśli np. HT miałby 12kg, a FULL 15kg myślę że nie będąc "profesjonalistą" też można by odczuć te różnice i wtedy ten FULL już nie był by taki "oh i ah" jak w moim przypadku.

Tak to zrobiłem, przejechałem się - może nie hardcorowa jazda, ale zauroczył mnie komfort na full’u.

Wagowo aktualnie tyle co mój HT, więc myślę że tylko same plusy zobaczę po kompletnej przesiadce na Full’a.

Pomimo uprzedzeń linek w sterach wybór pada na Oiz’a H30 - sąsiad serwisuje rowery, mówi że damy radę w razie potrzeby 😅 

a nad tematem mykmyka pomyślimy po wizycie w Beskidzie.

tymczasem dzięki! 

Napisano (edytowane)

Mi chodziło o to, by się przejechać na porównywalnym budżetowo HT, a nie porównując do starego roweru. W tej cenie można wychaczyć karbonowego HT w okolicach 11 kg, więc różnica byłaby kolosalna. 

Udanej jazdy!

Edytowane przez NerfMe
Napisano

@Dyzioski Masz podobnie do mnie jeśli chodzi właśnie o ten komfort który daje FULL. 

W takim przypadku powinieneś być zadowolony 100% ze sprzętu, a tym bardziej że FULLa masz w wadze obecnego HT czyli praktycznie identyczna sytuacja do mojej. 

Pooglądaj troszkę na youtube o konfiguracji zawieszenia, jak ogarniesz te regulacje na tip-top też gwarantuje że będą inne doznania (dużo lepsze) niż byś to zrobił "po macoszemu". ;)

Co do mykmyka jest przydatny, a czasem "niezbędny" ale wszystko zależy od użytkowania roweru. Osobiście jak używam roweru do jazdy spokojnej bez większych "manewrów" nie używam go ale byłem na terenie w którym miałem okazje przetestować go i faktycznie robi świetną robotę przy zabawie w lesie.

Napisano
47 minut temu, NerfMe napisał:

Mi chodziło o to, by się przejechać na porównywalnym budżetowo HT, a nie porównując do starego roweru. W tej cenie można wychaczyć karbonowego HT w okolicach 11 kg, więc różnica byłaby kolosalna. 

Udanej jazdy!

Tutaj jest dobra cena na rower ht:

https://e-velomania.pl/Rower-Cannondale-Scalpel-HT-Carbon-4-ver2?srsltid=AfmBOoqD-xcNzZeUNUPXJJqW4h9aLlttPZ_onqYyR9wCQhJF62tyi-ul#box_productdata

Napisano

Ciekawe jaka korba jest faktycznie zamontowana. 

Jakiś czas temu można było kupić w Hiszpanii za ok. 1500 zł mniej. Później widziałem jeszcze na Pepperze jakieś wstawki tego modelu.