Thomass13 Napisano Poniedziałek o 16:31 Napisano Poniedziałek o 16:31 Witam grupo, stoję przed dylematem zakupu nowego roweru. Trzeba wreszcie przejść z koła 26 na 29. Zastanawiam się nad HT. Mam dylemat między rama alu a karbonowa. Chodź do karbon mam mieszane uczucia. Ktoś coś może doradzić? Cytuj
Magaraszz Napisano Poniedziałek o 16:46 Napisano Poniedziałek o 16:46 Mało informacji podałeś. Napisz coś o wykorzystaniu roweru, może coś o sobie wtedy na bank ktoś doświadczony pomoże bo obecnie nie ma zbytnio w czym pomóc. Od siebie dodam 3 grosze na temat "karbonu" jeśli używasz roweru zgodnie z przeznaczeniem naprawdę nie ma się go co obawiać. Opinie bazuje na swoim doświadczeniu jak i poznanych ludzi w rzeczywistości. Tylko też nie bierz na siłe karbonu z powodu np. ultra tłumienia drgań czy coś podobnego typu bo to tak nie działa, raczej jest symboliczne i mając możliwość kupna konkret aluminium (wykorzystane technologie) w dobrej cenie jest na bank lepszym zakupem niż kupno karbonu z powodu typu "bo karbon". Cytuj
Thomass13 Napisano Poniedziałek o 16:53 Autor Napisano Poniedziałek o 16:53 Do ścigania na zawodach to raczej chyba nie. Chodź nie mówię nie. Tereny na południu Polski. Tam już górki sa, nawet takie 20% podjazdy. Mam w miarę niedaleko w Beskid Niski, Słowacja, Pieniny, Tatry. Gravel odpada tego nie chce bo mam również szosę. Lubię jeździć po lasach. Patrzyłem ostatnio na: -giant xct slr w wersji alu 7500 tylko tam jest akurat ich autorski amortyzator. Nie wiem czy gdzieś o nim są opinie. Lub Cannondale ht w wersji karbon tam już jest wrzucony rock shox sid Cytuj
Czikol Napisano Poniedziałek o 17:16 Napisano Poniedziałek o 17:16 Południe Polski to może trzeba już pomyśleć o FS-Trialu: Rose Ground Control, Canyon Lux Trial, Orbea Oiz, Radon Skeen Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 17:16 Mod Team Napisano Poniedziałek o 17:16 Zastanów się najpierw, czy na pewno HT, czy może jednak full ? Potem dopiero wybierz materiał ramy. HT brałbym karbon, nad full'em bym się zastanawiał, choć karbon lżejszy... Na koniec geometria - nadal można trafić na taką sprzed kilku lat (co niektórym nie przeszkadza), ale do wyboru jest i ta nowsza, bardziej progresywna (mniejszy/bardziej płaski kąt główki ramy, większa baza kół, większy reach/zasięg). Później dochodzą niuanse - np. średnica podsiodłówki pod mykmyka/opuszczaną sztycę (jeśli nie ma jej fabrycznie, a planujemy), itp. Cytuj
Thomass13 Napisano Poniedziałek o 17:34 Autor Napisano Poniedziałek o 17:34 Właśnie jak chodzi o full to raczej nie. W tej cenie to w całe nie będzie aż tak lekkie jak bym tego oczekiwał. Obstawiam wagę 14 kg a to trochę za dużo. Na pewno koła 29 inne nie wchodzą w grę. Ja bardziej patrze na ramę race czyli ta progresywna jak dobrze pisze. Myk myk nie koniecznie. Chodzi mi o taki rodzaj ramy. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 17:57 Mod Team Napisano Poniedziałek o 17:57 Chyba najbardziej Race jest Ghost Lector - wyjątkowo długi, jakbyś chciał się położyć W jednej z wersji ma myk -myka Eightpins, który ma tyle skoku, na ile wysunięta jest sztyca (zjeżdża całkowicie). Cytuj
Thomass13 Napisano Poniedziałek o 18:01 Autor Napisano Poniedziałek o 18:01 Czy ten tylny trójkat tak dokładnie jest wyprofilowany? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 18:02 Mod Team Napisano Poniedziałek o 18:02 Tak - ma pracować. Cytuj
Thomass13 Napisano Poniedziałek o 18:05 Autor Napisano Poniedziałek o 18:05 A to takiego czegoś nie chce. Niestety ale tak wyprofilowane rurki jak górnego trójkąta w tym rowerze nie podoba mi się. Cytuj
Krystian_K Napisano Poniedziałek o 18:15 Napisano Poniedziałek o 18:15 Zdecydowanie szedłbym w karbon. Rama i zastosowane w niej rozwiązania (technologie, standardy) to podstawa a całą resztę można z biegiem czasu podmienić. Na alu już bym nie patrzył jeżeli szukasz roweru na lata i nie podmieniasz sobie często Cytuj
Tyfon79 Napisano Poniedziałek o 18:17 Napisano Poniedziałek o 18:17 Też mi ten Ghost nie siedzi przez te widełki a szukam już od dłuższego czasu fajnego sztywniaka na góry. Ogólnie same paści i łatwiej ciekawego fulla wyciągnąć niż HT. Kurna znikła Reba i wszędzie Sid'y a na niej najbardziej mi zależy. Jak już coś jest to na osprzęcie Srama, jego syfnych heblach i tak dalej. Dramat. Ten Cannon całkiem ok jak na to, że się u nich nieco przepłaca. Na dziś nr 1 dla mnie jak już Sid to Sensa Fiori Evo Elite. Też myk myka nie potrzebuję i geo mi siada całkowicie. To czego tu nie ma, mam w fullu a że już mam coraz większe ciągoty na spokojną emerycką włóczęgę to ideał. 1 Cytuj
Czikol Napisano Poniedziałek o 18:19 Napisano Poniedziałek o 18:19 https://www.bike-discount.de/de/radon-jealous-9.0-3 moze komuś podejdzie, co myślicie? Cytuj
Thomass13 Napisano Poniedziałek o 18:22 Autor Napisano Poniedziałek o 18:22 Ten tak jak chodzi o wygląda i raczej patrząc poamortyzatorze nie najgorszy osprzętowe. https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-slr-29-1-2025 To mi jeszcze się spodobało tylko jak pisałem tutaj brak rock shoxa. Bo reszta też nie tak źle wygląda. Jest slx, koła w systemie centerlook itd. Brakuje tutaj jedynie rock shoxa Cytuj
Tyfon79 Napisano Poniedziałek o 18:33 Napisano Poniedziałek o 18:33 Z tym Giantem to panie drogo... za alu paści na press ficie? Jeszcze ten ich wynalazek w postaci amora. To się nijak ma choćby do tego Scalpela. Nie idz tą drogą. 1 Cytuj
Thomass13 Napisano Poniedziałek o 18:46 Autor Napisano Poniedziałek o 18:46 Dlatego właśnie pytam. Też mi nie do końca ten giant leży. Ale lepiej zapytać Cytuj
Tyfon79 Napisano Poniedziałek o 19:08 Napisano Poniedziałek o 19:08 Jest u mnie jeszcze na tapecie Rockrider Race 740 bo ma Rebę ale ten kolor mnie oślepia. Osprzętowo nawet bym Sramolca łyknął bo GX, koła też w miarę spoko, heble to tam srał pies do wywalenia jak coś ale w górach to bym chyba straszył tym kolorem zwierzynę. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 19:11 Mod Team Napisano Poniedziałek o 19:11 Z niesymetrycznym tylnym trójkątem (rurki łańcuchowe - jedna niżej, druga wyżej) coś się zmieniło ? Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Poniedziałek o 19:14 Napisano Poniedziałek o 19:14 @Tyfon79, oj nie przesadzaj z tymi kolorami Śmigałem po Kaczawskich z kumplem na RR 740 w wersji "pastelowy błękit". Na żywo wyglądał zdecydowanie lepiej niż na zdjęciach. Ale..., że ty zerkasz na SRAM'a? Cytując klasyka: "Nie popieram, ale rozumiem". Chociaż..., nie rozumiem 😜 Cytuj
Thomass13 Napisano Wtorek o 07:11 Autor Napisano Wtorek o 07:11 To może marka rowerów Sensa ma sens w zakupie? https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-fiori-evo-pro-pd36381/ https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-fiori-evo-elite-pd47021/ Cytuj
Thomass13 Napisano Wtorek o 08:11 Autor Napisano Wtorek o 08:11 14 godzin temu, Czikol napisał: Południe Polski to może trzeba już pomyśleć o FS-Trialu: Rose Ground Control, Canyon Lux Trial, Orbea Oiz, Radon Skeen Chodziło pewnie o takiego orbea? Widzę że te rowery są na foxie: Cytuj
Czikol Napisano Wtorek o 10:38 Napisano Wtorek o 10:38 @Thomass13 jeżeli się zdecydować na HT. To ja w podobny budżecie rozważałem takie: Podlinkowana przez Ciebie Sensai Fiori EVO Elitę Wspomnianego Ghosta Lector Meride Big Nine XT Carbon Radona Alu https://www.radon-bikes.de/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-100-2024/ No i troszkę ponad budżet: https://www.radon-bikes.de/mountainbike/hardtail/jealous/jealous-90-2024/ ale to Carbon w tym RockShox SID SL Select+ 2P, Charger Race Day 2, koła dużo lżejsze i lepsze niż w pozostałych modelach Newmen Evolution SL X.A.25 i waga 9,65kg Cytuj
Xzc Napisano Wtorek o 10:54 Napisano Wtorek o 10:54 16 godzin temu, Czikol napisał: https://www.bike-discount.de/de/radon-jealous-9.0-3 moze komuś podejdzie, co myślicie? mam wersje z 2021 roku, też uznałem, że chce jakiś dodatek do szosy i ht wydawał mi sie odpowiedni. Skończyło się, że po 3 miesiącach wymieniłem go na fulla i od tego momentu stoi praktycznie nie używany, amortyzator tragedia, w ciągu 2 msc 2x był na gwarancji, na 3 xtc u znajomych 2 amortyzatory padły w przeciągu kilku tygodni, do tego koledze strzeliła rama, wymieniona na nową na gwarancji. Generalnie wkręciłem się w mtb dzięki temu rowerowi, ale bardzo szybko okazało się, że ma masę ograniczeń i full był zdecydowanie lepszym wyborem, to że cięższy i gorzej podjeżdżał nie miało zupełnie znaczenia jeśli zestawiło się go z tym na ile pozwalał na zjazdach. Cytuj
Czikol Napisano Wtorek o 14:21 Napisano Wtorek o 14:21 Przecież to wszystko zależy w jakich warunkach ma być rower użytkowany. Chyba, że chcesz powiedzieć między wierszami, że widelec RS SID jest do bani a dobry Carbon zaczyna się +20k. każdy rower ma ograniczenia, dlatego nie ma uniwersalnych Cytuj
Thomass13 Napisano Wtorek o 15:12 Autor Napisano Wtorek o 15:12 Ciekawe jak taki full by się zachowywal podczas dojazdu do pracy 100% asfalt + ścieżki rowerowe ok 19 km w jedną stronę. Bk do takich zstosowan też będzie. Plus jazda ze znajomymi w leśnym terenie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi