Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mało informacji podałeś. Napisz coś o wykorzystaniu roweru, może coś o sobie wtedy na bank ktoś doświadczony pomoże bo obecnie nie ma zbytnio w czym pomóc.

Od siebie dodam 3 grosze na temat "karbonu" jeśli używasz roweru zgodnie z przeznaczeniem naprawdę nie ma się go co obawiać.

Opinie bazuje na swoim doświadczeniu jak i poznanych ludzi w rzeczywistości. 

Tylko też nie bierz na siłe karbonu z powodu np. ultra tłumienia drgań czy coś podobnego typu bo to tak nie działa, raczej jest symboliczne i mając możliwość kupna konkret aluminium (wykorzystane technologie) w dobrej cenie jest na bank lepszym zakupem niż kupno karbonu z powodu typu "bo karbon".

Napisano

Do ścigania na zawodach to raczej chyba nie. Chodź nie mówię nie. Tereny na południu Polski. Tam już górki sa, nawet takie 20% podjazdy. Mam w miarę niedaleko w Beskid Niski, Słowacja, Pieniny, Tatry. Gravel odpada tego nie chce bo mam również szosę. Lubię jeździć po lasach. 

Patrzyłem ostatnio na:

-giant xct  slr w wersji alu 7500 tylko tam jest akurat ich autorski amortyzator. Nie wiem czy gdzieś o nim są opinie.

Lub 

Cannondale ht w wersji karbon tam już jest wrzucony rock shox sid 

• Mod Team
Napisano

Zastanów się najpierw, czy na pewno HT, czy może jednak full ?  Potem dopiero wybierz materiał ramy. HT brałbym karbon, nad full'em bym się zastanawiał, choć karbon lżejszy... Na koniec geometria - nadal można trafić na taką sprzed kilku lat (co niektórym nie przeszkadza), ale do wyboru jest i ta nowsza, bardziej progresywna (mniejszy/bardziej płaski kąt główki ramy, większa baza kół, większy reach/zasięg). Później dochodzą niuanse - np. średnica podsiodłówki pod mykmyka/opuszczaną sztycę (jeśli nie ma jej fabrycznie, a planujemy), itp.

Napisano

Właśnie jak chodzi o full to raczej nie. W tej cenie to w całe nie będzie aż tak lekkie jak bym tego oczekiwał. Obstawiam wagę 14 kg a to trochę za dużo. Na pewno koła 29 inne nie wchodzą w grę. Ja bardziej patrze na ramę race czyli ta progresywna jak dobrze pisze. Myk myk nie koniecznie. 

Chodzi mi o taki rodzaj ramy. Screenshot_20250331_194333_Chrome.thumb.jpg.2f86b1b925f0761cb87870cb4fc800b5.jpg

Napisano

Zdecydowanie szedłbym w karbon. Rama i zastosowane w niej rozwiązania (technologie, standardy) to podstawa a całą resztę można z biegiem czasu podmienić. 

Na alu już bym nie patrzył jeżeli szukasz roweru na lata i nie podmieniasz sobie często ;)

Napisano

Też mi ten Ghost nie siedzi przez te widełki a szukam już od dłuższego czasu fajnego sztywniaka na góry. Ogólnie same paści i łatwiej ciekawego fulla wyciągnąć niż HT. Kurna znikła Reba i wszędzie Sid'y a na niej najbardziej mi zależy. Jak już coś jest to na osprzęcie Srama, jego syfnych heblach i tak dalej. Dramat. Ten Cannon całkiem ok jak na to, że się u nich nieco przepłaca. Na dziś nr 1 dla mnie jak już Sid to Sensa Fiori Evo Elite. Też myk myka nie potrzebuję i geo mi siada całkowicie. To czego tu nie ma, mam w fullu a że już mam coraz większe ciągoty na spokojną emerycką włóczęgę to ideał. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Jest u mnie jeszcze na tapecie Rockrider Race 740 bo ma Rebę ale ten kolor mnie oślepia. Osprzętowo nawet bym Sramolca łyknął bo GX, koła też w miarę spoko, heble to tam srał pies do wywalenia jak coś ale w górach to bym chyba straszył tym kolorem zwierzynę. 

Napisano

@Tyfon79, oj nie przesadzaj z tymi kolorami :) Śmigałem po Kaczawskich z kumplem na RR 740 w wersji "pastelowy błękit". Na żywo wyglądał zdecydowanie lepiej niż na zdjęciach. Ale..., że ty zerkasz na SRAM'a? Cytując klasyka: "Nie popieram, ale rozumiem". Chociaż..., nie rozumiem 😜

Napisano
14 godzin temu, Czikol napisał:

Południe Polski to może trzeba już pomyśleć o FS-Trialu: Rose Ground Control, Canyon Lux Trial, Orbea Oiz, Radon Skeen 

Chodziło pewnie o takiego orbea? Widzę że te rowery są na foxie:

Screenshot_20250401_100933_Allegro.thumb.jpg.b0f4c6e6929a74eb059256b6abe8b340.jpg

Napisano

@Thomass13 jeżeli się zdecydować na HT. To ja w podobny budżecie rozważałem takie:

Podlinkowana przez Ciebie Sensai Fiori EVO Elitę 

Wspomnianego Ghosta Lector

Meride Big Nine XT Carbon

Radona Alu https://www.radon-bikes.de/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-100-2024/

No i troszkę ponad budżet:

https://www.radon-bikes.de/mountainbike/hardtail/jealous/jealous-90-2024/ ale to Carbon w tym RockShox SID SL Select+ 2P, Charger Race Day 2, koła dużo lżejsze i lepsze niż w pozostałych modelach Newmen Evolution SL X.A.25 i waga 9,65kg

Napisano
16 godzin temu, Czikol napisał:

https://www.bike-discount.de/de/radon-jealous-9.0-3

moze komuś podejdzie, co myślicie?

mam wersje z 2021 roku, też uznałem, że chce jakiś dodatek do szosy i ht wydawał mi sie odpowiedni. Skończyło się, że po 3 miesiącach wymieniłem go na fulla i od tego momentu stoi praktycznie nie używany, amortyzator tragedia, w ciągu 2 msc 2x był na gwarancji, na 3 xtc u znajomych 2 amortyzatory padły w przeciągu kilku tygodni, do tego koledze strzeliła  rama, wymieniona na nową na gwarancji. Generalnie wkręciłem się w mtb dzięki temu rowerowi, ale bardzo szybko okazało się, że ma masę ograniczeń i full był zdecydowanie lepszym wyborem, to że cięższy i gorzej podjeżdżał nie miało zupełnie znaczenia jeśli zestawiło się go z tym na ile pozwalał na zjazdach.

Napisano

Przecież to wszystko zależy w jakich warunkach ma być rower użytkowany. 
Chyba, że chcesz powiedzieć między wierszami, że widelec RS SID jest do bani a dobry Carbon zaczyna się +20k.

każdy rower ma ograniczenia, dlatego nie ma uniwersalnych :)