Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Jeżdżę na bieda spodenkach za 30zł z allegro z wkładką, które co prawda dużo pomagają względem braku wkładki, ale już czuję, że ich limit to jakieś 2 godziny jazdy. Osobiście mam problem nie tyle z bólem tyłka, co ocieraniem tyłu/dołu ud po dłuższym pedałowaniu. Zawsze przyczyna jest u mnie ta sama - zsuwanie się wkładki i nogawki spodenek tak, że właśnie uda trą o materiał spodni nałożonych na spodenki (tak, spodenki bez bielizny pod spodem oczywiście). Jak łatwo się domyślić, jeżdżąc w mieście dość mało przyjemne jest grzebanie w spodniach i poprawianie tych wkładek :) myślę więc, że może lepiej mieć jedne, a lepsiejsze, jak to zwykle. 

Ale tu jest problem, bo czy można to to mierzyć w sklepie? Może dziwny jestem ale spodziewam się, że nawet jeśli to raczej na bieliznę siłą rzeczy, dla higieny, a to nie pozwala realnie przypasować. Sam też przecież nie chciałbym ubierać w tym miejscu czegoś testowanego przez dziesiątkę innych gości. Pomijam już oczywisty brak możliwości pojeżdżenia w nich na rowerze.

Z drugiej strony mamy więc kupowanie w ciemno: wtedy faktycznie mogę mierzyć jak mi się chce, ale czy to można oddać? Są produkty "higieniczne", takie jak szczoteczki czy różne inne rzeczy, których po odpakowaniu oddać już nie można w ramach tych 14 dni po zakupie na odległość. Czy pozostaje strzelać na ślepo i za którymś razem liczyć na sukces?

Jak się za to zabrać, żeby względnie dobrze trafić? Obejrzałem kilka filmów o dobrych spodenkach i wydaje się, że masakra jest tak samo jak z siodłami - wydasz 10 kafli na 50 siodeł, to może trafisz, albo zaakceptujesz jakiś pułap bólu. Jakie macie doświadczenia?

Napisano

Trzeba mierzyć. Ze spodenkami jest jeszcze dość łatwo bo sklepy (choćby Decathlon) posiadają spory asortyment. Jak szukałem bokserek z wkładką to jedyną opcją było zamówienie przez internet. Zrobiłem to centrumrowerowe, zamówiłem wszystkie jakie mieli, przymierzyłem, wybrałem jedne, resztę odesłałem. Mierzę zawsze na bieliznę z wiadomych względów. Kiedy już decyduję się na zakup to przed pierwszym użyciem zawsze piorę.

W miarę przyzwoite spodenki zaczynają się od pewnej kwoty. Trudno dokładnie określić od jakiej bo każdy ma inne wymagania. Ale nawet przy minimalnych nic sensownego poniżej 200 zł raczej się nie upoluje. Nie jest tak jak z siodełkami. Jeżeli po przymierzeniu będą wygodne, szelki nie będą się zwijać to raczej już takie pozostaną. Więc nie trzeba kupować 50 szt żeby wybrać te jedyne.

• +1 pomógł 1
Napisano

Mnie pozytywnie zaskoczyły spodenki Eyen z centrumrowerowego (ich własna marka). Ja tam sobie przymierzałem (na gacie) w sklepie a żona kupiła i mówi, że wcale nie są gorsze od endury za 2x tyle. 

• +1 pomógł 1
Napisano

A po czym poznać, że dane spodenki w ogóle warto mierzyć/zamawiać w ciemno? 

Jeden lubi żele, drugi pianki, a ja tego nawet nie miałem w rękach, nie mówiąc o innych miejscach i o możliwości przewidzenia, jak to się zachowa po 2-3 godzinach w siodle. Tu zresztą kolejny problem, bo przecież w pierwszych minutach to każdy spodeń dobrze może leżeć, a jak potem zaczną się schody to zwrócić nie można, bo używane/odgniecione :D

Napisano

Nikt nie lubi żelu we wkładkach, a jak się komuś wydaje , że lubi...to mu się wydaje.

Nie mam pojęcia jak rozpoznać dobre gacie. Wiem jak rozpoznać dobre dla mnie, ale to kwestia doświadczenia własnego tyłka i doświadczenia z gaciami. Wiem, że Eyen ma taką wkładkę jak bibsy PRAWIE PRO, które mi pasowały (a producent wkładek robi też dla PEdALER czy Rapha wiec nie jest to jakiś gniot). Przymierzając w sklepie ustaliłem, że wkładka wszyta jest tam gdzie potrzebuje, żeby była, materiał w dotyku też był przyjemny a szelki nie przeszkadzają. Wiem, że bibsy Castelli z wkładką Progetto x2 będą dla mnie dobre, reszta to trochę eksperymenty, Rapha Cargo +, Assos GT wkładka, szelki + ale się rozpadły itd. 

W bibsach najważniejsza jest wkładka i to gdzie jest  (nie wszyscy wszywają wkładki tak samo i w tym samym miejscu). Drugie miejsce to szelki, jak długie i szerokie i w jakim kształcie. Jeszcze nie spotkałem spodenek, w których pasowały by mi wkładka i szelki a nie były by dla mnie dobre. 

• +1 pomógł 2
Napisano

O właśnie, to kolejne pytanko o rozmiary: rozumiem, jaki efekt będzie gdy będą zbyt małe, ale jak duże są już za duże? Czy to ma idealnie wszystko oplatać, opinać, jak wszelkie obcisłe ciuchy kolarskie, czy jakiś margines przestrzeni trzeba zostawić? W tak elastycznych produktach pewnie to nie jest aż tak trudne, by się dopasowało, ale jak widzę gatki po 300-500zł to jednak lubię wiedzieć wszystko przed kliknięciem Kup Teraz :)

Przy okazji oczywiście bardzo Kolegom dziękuję za porady, temat się rozjaśnia.