Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję w kwietniu zakupić lampki do roweru od Bontragera oraz licznik Garmin, z poziomu którego będę mógł sterować tymi lampkami. Chciałbym się dowiedzieć jaki model licznika wybrać, aby można było go sparować z lampkami. Bardziej chciałbym aby był to model z niższej półki cenowej, bo jak wiadomo te komputerki nie są tanie. Ponadto chciałbym aby można było podpiąć pod niego 4 urządzenia (ew. 3), tak abym mógł starować ww lampkami (przednia i tylna) oraz w przyszłości dołożyć jeszcze czujnik prędkości/kadencji.

Napisano

Źle sformułowałeś pytanie. 😉 Z każdym Garminem sparujesz wszystko i po ant+ nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o liczbę równocześnie sparowanych urządzeń.  A pytanie powinno brzmieć - jakie lampki kupić aby była opcja sterowania z Garmina. Jak słynne  Bontragera Ion to nie ma problemu. Są też inne innych firm co fajnie działają. A do sterowania pobierasz ze sklepu Garmina Connect IQ apkę - " smart bike light " konfigurujesz 

i śmigasz.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Mam Garmina Edge 840. Kupiłem lampkę Trek (Bontrager) Ion 200. Nie dlatego, że chciałem nią sterować z poziomu licznika, a dlatego, że była tylko 9 zł droższa niż Ion 100. No ale skoro jest już taki "ficzer", to chciałem z niego skorzystać. I co? I gówno! Sterować z poziomu Garmina się właściwie nie da. Tzn. da się - włączyć lub wyłączyć. Przycisk "miganie" nie robi nic, lampka pozostaje w poprzednim trybie. Dodatkowo po połączeniu z Garminem, lampka nie zmienia automatycznie trybu świecenia po zapadnięciu zmroku. Prostsza Ion 100 przełączała się w tryb migania nocnego automatycznie, gdy zrobiło się odpowiednio ciemno. Ion 200 sparowany z Garminem miga mi w trybie dziennym niezależnie od tego, jak ciemno jest. Muszę sięgnąć pod uchwyt i fizycznie przeklikać do odpowiedniego trybu. Jak dla mnie to funkcja łączenia z licznikiem to jedynie utrudnienie, a nie ułatwienie.
Jedyny plus - włącza się automatycznie po uruchomieniu aktywności (bo tak ustawiłem) i wyłącza po jej zakończeniu.

Edytowane przez TheJW
Napisano

@TheJW były wielkie bóle   z działaniem Ion 200 w "środowisku " Garmina .  Raz po konfiguracji  ładnie wszystko  trybiło by za chwilę się wysypać.  Dla tego  mocno poirytowany  pozbyłem się problemu .  Zresztą firmware  200  jest  spie....... i raczej tego  nie poprawili.   W trybie  manualnym  działała  super.  A jeszcze  za świeżej pamięci 😁 .....  Ion 200   nie informował Garmina o stanie naładowania  akumulatorka. Po każdym ładowaniu trzeba było robić reset  lampki .

@wojtbike  jak myślisz o Garminie Explore     1 ( PIERWSZEJ )  generacji  to zdecydowanie odradzam . Jak już to  tylko Explore 2  !!!!

Napisano

Wszystko działa. Wystarczy skorzystać z linka który wstawił @Eathan (Małe ikonki świateł Smart Bike Lights...). Trzeba tylko pamiętać o odinstalowaniu w starszych modelach (830,1030,1030+) lub wyłączeniu w nowszych (840,1040 itp) widgetu garmina "światła" żeby się to wszystko nie gryzło. No i warto wyłączać w światełkach tryb BT jeśli się codziennie nie korzysta bo wcina baterie aż miło.