wojtbike Napisano Poniedziałek o 11:02 Napisano Poniedziałek o 11:02 Planuję w kwietniu zakupić lampki do roweru od Bontragera oraz licznik Garmin, z poziomu którego będę mógł sterować tymi lampkami. Chciałbym się dowiedzieć jaki model licznika wybrać, aby można było go sparować z lampkami. Bardziej chciałbym aby był to model z niższej półki cenowej, bo jak wiadomo te komputerki nie są tanie. Ponadto chciałbym aby można było podpiąć pod niego 4 urządzenia (ew. 3), tak abym mógł starować ww lampkami (przednia i tylna) oraz w przyszłości dołożyć jeszcze czujnik prędkości/kadencji. Cytuj
pecio Napisano Poniedziałek o 11:17 Napisano Poniedziałek o 11:17 Źle sformułowałeś pytanie. 😉 Z każdym Garminem sparujesz wszystko i po ant+ nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o liczbę równocześnie sparowanych urządzeń. A pytanie powinno brzmieć - jakie lampki kupić aby była opcja sterowania z Garmina. Jak słynne Bontragera Ion to nie ma problemu. Są też inne innych firm co fajnie działają. A do sterowania pobierasz ze sklepu Garmina Connect IQ apkę - " smart bike light " konfigurujesz i śmigasz. 1 Cytuj
Eathan Napisano Poniedziałek o 11:21 Napisano Poniedziałek o 11:21 A jak już kupisz lampki to tutaj masz kilka fajnych poradników: 1 Cytuj
wojtbike Napisano wczoraj o 13:17 Autor Napisano wczoraj o 13:17 @pecio Dzięki za odpowiedź. Nie miałem jeszcze styczności z Garminem więc jestem zielony w tym temacie W takim razie taki Edge Explore powinien dać radę, tak? @Eathan Dzięki, na pewno się przyda Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 13:46 Napisano wczoraj o 13:46 (edytowane) Mam Garmina Edge 840. Kupiłem lampkę Trek (Bontrager) Ion 200. Nie dlatego, że chciałem nią sterować z poziomu licznika, a dlatego, że była tylko 9 zł droższa niż Ion 100. No ale skoro jest już taki "ficzer", to chciałem z niego skorzystać. I co? I gówno! Sterować z poziomu Garmina się właściwie nie da. Tzn. da się - włączyć lub wyłączyć. Przycisk "miganie" nie robi nic, lampka pozostaje w poprzednim trybie. Dodatkowo po połączeniu z Garminem, lampka nie zmienia automatycznie trybu świecenia po zapadnięciu zmroku. Prostsza Ion 100 przełączała się w tryb migania nocnego automatycznie, gdy zrobiło się odpowiednio ciemno. Ion 200 sparowany z Garminem miga mi w trybie dziennym niezależnie od tego, jak ciemno jest. Muszę sięgnąć pod uchwyt i fizycznie przeklikać do odpowiedniego trybu. Jak dla mnie to funkcja łączenia z licznikiem to jedynie utrudnienie, a nie ułatwienie. Jedyny plus - włącza się automatycznie po uruchomieniu aktywności (bo tak ustawiłem) i wyłącza po jej zakończeniu. Edytowane wczoraj o 13:47 przez TheJW Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 15:41 Napisano wczoraj o 15:41 @TheJW były wielkie bóle z działaniem Ion 200 w "środowisku " Garmina . Raz po konfiguracji ładnie wszystko trybiło by za chwilę się wysypać. Dla tego mocno poirytowany pozbyłem się problemu . Zresztą firmware 200 jest spie....... i raczej tego nie poprawili. W trybie manualnym działała super. A jeszcze za świeżej pamięci 😁 ..... Ion 200 nie informował Garmina o stanie naładowania akumulatorka. Po każdym ładowaniu trzeba było robić reset lampki . @wojtbike jak myślisz o Garminie Explore 1 ( PIERWSZEJ ) generacji to zdecydowanie odradzam . Jak już to tylko Explore 2 !!!! Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 15:46 Napisano wczoraj o 15:46 @TheJW zobacz na YT kanał sypki żwir. Jest kilka poradników dla tych lampek. U mnie to działa całkiem ok. Używam trybu Smart z tych poradników Cytuj
dfq Napisano wczoraj o 18:10 Napisano wczoraj o 18:10 Wszystko działa. Wystarczy skorzystać z linka który wstawił @Eathan (Małe ikonki świateł Smart Bike Lights...). Trzeba tylko pamiętać o odinstalowaniu w starszych modelach (830,1030,1030+) lub wyłączeniu w nowszych (840,1040 itp) widgetu garmina "światła" żeby się to wszystko nie gryzło. No i warto wyłączać w światełkach tryb BT jeśli się codziennie nie korzysta bo wcina baterie aż miło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi