Allucardiusz Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Cześć. Córka zrzuciła mojego MTB ze skarpy i niestety odpadł mi zacisk linki z przerzutki oraz sama linka, która przy okazji się rozszczepiła. Niestety po nałożeniu jej ponownie i dokręceniu nie mogę wrzucać 3 najniższych biegów (największych tarcz) i w ogóle wszystko klekocze. Hak wyprostowałem i sama przerzutka wydaje się być o dziwo prosta więc wydaje mi się że to coś z linką. Jak najlepiej/najprościej to ogarnąć? Chodzi mi o samą metodę np zjechać na najwyższy bieg, odkręcić baryłkę w manetce i przykręcić linkę ponownie tylko jakie napięcie ma mieć itp? Cytuj
KSikorski Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca W tej instrukcji (https://si.shimano.com/en/pdfs/dm/MARD001/DM-MARD001-05-ENG.pdf) jest informacja o regulowaniu linki, niemniej moim zdaniem na 99% masz coś krzywego. Jakim narzędziem ustawiałeś równoległość haka? Cytuj
Allucardiusz Napisano 31 Marca Autor Napisano 31 Marca Derailleur Hanger Alignment Gauge z Toopre Jednak głównym problemem jest to, że manetka zmienia 8 z 12 kaset i potem już nie da się więcej klikać. Może muszę całkowicie odkręcić baryłkę na manetce i jeszcze raz przewód przykręcić do przerzutki na najwyższym biegu? Cytuj
JWO Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Odkrec linke i recznie sprawdz, czy da sie przesunac przerzutke na na najwyzszy bieg. Jak sie da to postepuj tak jak napisal @KSikorski 1 Cytuj
Allucardiusz Napisano Wtorek o 05:16 Autor Napisano Wtorek o 05:16 Faktycznie to było tak proste, a na to nie wpadłem. Wszystko śmiga, jedynie nie wskakuje najniższy bieg, a najwyższy znowu dwa razy. Wszystko jakby było przesunięte o 1 w stronę przerzutki. Muszę dopracować naciągnięcie linki. Cytuj
Allucardiusz Napisano Wtorek o 07:09 Autor Napisano Wtorek o 07:09 Mam jeszcze jedno, być może kompletnie idiotyczne pytanie. Regulację przerzutki zaczynam od najwyższego biegu (najmniejsza zębatka). Czy jeśli ustawię go najbardziej w kierunku koła czyli do wewnątrz to zmieni się to jednocześnie dla wszystkich następnych przełożeń? Cytuj
KSikorski Napisano Wtorek o 07:51 Napisano Wtorek o 07:51 Najmniejszą zębatkę ustawia się przed przykręceniem linki. Środek górnego kółka przerzutki ma celować do prawej (zewnętrznej) krawędzi najmniejszej zębatki kasety. Nie mogą być ustawione równo w jednej płaszczyźnie. Ustawia się to śrubą zderzakową przerzutki. Potem dopiero przykręcasz linkę. Na najmniejszej zębatce linka ma być przykręcona, ale nie może być napięta. Potem dopiero regulujesz naciąg linki na biegach środkowych. 1 Cytuj
Allucardiusz Napisano Środa o 05:28 Autor Napisano Środa o 05:28 Dziękuję za te cenne porady. Przerzutki śmigają jak nowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi