Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Córka zrzuciła mojego MTB ze skarpy i niestety odpadł mi zacisk linki z przerzutki oraz sama linka, która przy okazji się rozszczepiła.

Niestety po nałożeniu jej ponownie i dokręceniu nie mogę wrzucać 3 najniższych biegów (największych tarcz) i w ogóle wszystko klekocze. Hak wyprostowałem i sama przerzutka wydaje się być o dziwo prosta więc wydaje mi się że to coś z linką. Jak najlepiej/najprościej to ogarnąć? Chodzi mi o samą metodę np zjechać na najwyższy bieg, odkręcić baryłkę w manetce i przykręcić linkę ponownie tylko jakie napięcie ma mieć itp? 

Napisano

Faktycznie to było tak proste, a na to nie wpadłem. 
Wszystko śmiga, jedynie nie wskakuje najniższy bieg, a najwyższy znowu dwa razy. Wszystko jakby było przesunięte o 1 w stronę przerzutki. Muszę dopracować naciągnięcie linki.

Napisano

Mam jeszcze jedno, być może kompletnie idiotyczne pytanie.

Regulację przerzutki zaczynam od najwyższego biegu (najmniejsza zębatka). Czy jeśli ustawię go najbardziej w kierunku koła czyli do wewnątrz to zmieni się to jednocześnie dla wszystkich następnych przełożeń?

Napisano

Najmniejszą zębatkę ustawia się przed przykręceniem linki. Środek górnego kółka przerzutki ma celować do prawej (zewnętrznej) krawędzi najmniejszej zębatki kasety. Nie mogą być ustawione równo w jednej płaszczyźnie. Ustawia się to śrubą zderzakową przerzutki.

Potem dopiero przykręcasz linkę. Na najmniejszej zębatce linka ma być przykręcona, ale nie może być napięta.

Potem dopiero regulujesz naciąg linki na biegach środkowych.

• +1 pomógł 1