Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nowy DT one 232.

Zrobiłem kilkaset km od zakupu i teraz przegląd sprawdzający co jest w środku.

W obu goleniach dolnych był olej. 

Jednak nie było go na gąbkach. 

Brak smaru. 

Myślałem że dt tak jak inni producenci nie złożył widelca jak powinien. 

Demontaż pokrętła rebound jest tu inny niż zwykle , zdjęcie goleni odbywa się też inaczej więc włączyłem yt z filmem dt jak zrobić serwis dolnych goleni. 

Zaskakujące było to że przy montażu nie zostały posmarowane uszczelki  - więc dt tego nie zaleca.  Nie wiem czy uszczelki dt są znacząco inne niż pozostałych producentów i to pozwala na użycie bez smaru. 

Jeśli smaru ma nie być to nie ma ryzyka zatarcia i nie ma (?) to uposledzać pracy - przynajmniej ja tak to rozumiem. 

Napisano

Mój sztuciek DT też po zakupie był suchawy. Oleju było chyba dobrze polane, ale gąbki tłuste, lecz suche, tak samo uszczelki - przetarte, ale nie wypełnione smarem. Moja instrukcja zawiera oczywiście i nasączanie i smarowanie Slick Honeyem Buzzy. Nigdy go nie posiadałem, używam zamiennie Sram Butter i RSP Slick Kick. Ten drugi rzadszy, amortyzator staje się chyba bardziej czuły.

Napisano
2 godziny temu, Krystian_K napisał:

najlepiej zerknąć do instrukcji serwisowej.

Film był od producenta widelca, dt. Ich "technik" czy inny prezentujący procedurę nie smaruje uszczelek. 

• +1 pomógł 1