Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Specialized Turbo Levo Comp 2025, przebieg → 2 km

Rozkręciłem wszystkie elementy zawieszenia (wahacz, pivot, amortyzator) i... wszystko suche. Śruby - łączniki w rowerze (po 2 kółkach wokół bloku) wyglądają jak na zdjęciach.

Spodziewałem się takiego rezultatu, tj. braku smarowania (w Orbea Oiz miałem identyczną sytuację) i wiem, że zdarza się to bardzo często. Tak wiec wszystko rozebrane, nasmarowane i złożone z powrotem.
Jednak spotkałem się z opiniami niektórych użytkowników, iż elementy, o których mowa, nie powinny być smarowane, gdyż przyciąga to kurz, drobinki piasku, etc. i powstała z tej mieszanki pasta, robi jeszcze większe szkody. Więc pytanie, jak to w końcu jest - dobrze, czy źle zrobiłem?
W manualu Speca stoi, że dawać smar na śruby i łożyska - i tego nie rozumiem, bo skoro w instrukcji jest tak napisane, dlaczego jest składane bez - zwykłe olewanie klienta?

I przy okazji jeszcze jedno pytanie - Orbą zaliczyłem dwa razy glebę, kilka razy jakaś skałka, kamień spod kół kolegi, no i rezultaty są widoczne. Jest sens zabezpieczenia roweru folią ochronną?

Pozdrawiam!

Spec grasa _3.jpeg

Spec grasa _2.jpeg

Spec grasa _1.jpeg

Spec grasa_4.png

Napisano

Generalnie albo klej do gwintów albo smar. Jak jest klej to się nie daje smaru.

Klej jest jednorazowy, jak się raz wkręci o wykręci to nie działa, więc smarowanie w instrukcji ma sens - klej z montowni jest już nieaktualny.

Na pytanie o zabezpieczenie folią chyba sam sobie odpowiedziałeś.

Napisano (edytowane)

W instrukcji podane jest: klej + smar. 
Poza tym, dlaczego jak się daje klej, to nie powinno się dawać smaru? Wydaje mi się, że jedno nie ma z drugim nic wspólnego - klej zabezpiecza przed samoczynnym luzowaniem się śrub na wskutek drgań, a smar zmniejsza tarcie.

Folia na pewno chroni przed jakimiś lekkimi otarciami, krzaki... ale czy wytrzyma większe kamienie i ewentualne otarcia o skały (często po takim terenie jeżdżę)? Po prostu chciałbym uniknąć sytuacji, że za jakiś czas będą ją ściągał.

Edytowane przez Danies
Napisano
  Cytat

Smar powyżej gwintu - owszem, tak.

Rozwiń  

No właśnie, i pewnie gdyby był, to śruby nie wyglądałyby w nowym rowerze tak, jak wyglądają. A nowy komplet śrub zawieszenia to ok 600 PLN.
Wyśle te zdjęcia jutro do serwisu jako reklamacja i prośba o zastąpienie tych uszkodzonych nowymi - zobaczymy co odpowiedzą.

Napisano
  W dniu 30.03.2025 o 12:55, Danies napisał:
W manualu Speca stoi, że dawać smar na śruby i łożyska - i tego nie rozumiem, bo skoro w instrukcji jest tak napisane, dlaczego jest składane bez - zwykłe olewanie klienta?
Rozwiń  

Skoro jest teza, że kleju nie dają z braku czasu przy składaniu to pewnie jeszcze większe oszczędności są od smarowania. Kończąc temat smaruje się wszystko oprucz gwintu a na gwint jak już tylko klej. 

• +1 pomógł 1