Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie posiadam Napęd wszystko XT ale cholernie wkurza mnie ta manetka zmiany biegów  XT chciałbym ją wymienić na Sramulce.

SRAM X01 Eagle Trigger albo SRAM GX Eagle Trigger

Jak myślicie będzie to działać 

Napisano

To kwestia przypadku, mają inną indeksację wiec jeśli ustawisz środek kasety to w skrajnych przełożeniach kółko prowadzące nie będzie trafiać idealnie gdzie powinno. Z czasem będzie się jakość przerzucania degradowała.

Napisano (edytowane)

A gdybym wymienił jeszcze tylnią przerzutkę na sramulca ale to już dodatkowe koszta i czy działało by z kasetą korbą XT itp 

Albo z tą moją manetką jest coś nie tak miał ktoś z was doczynienia z Xt 8100 

Edytowane przez Janusz123
Napisano

Używam manetki XT 8100. Jest genialna i ją kocham. Pozwala zrzucać po dwa biegi. Działa w momencie naciskania, a nie powrotu, co daje wrażenie natychmiastowej reakcji  jest dość twarda, ale pewna.

Jest inna niż 6100 czy 7100. Nie podoba ci się wrzucanie na większe czy zrzucanie na mniejsze? A może ustawienie dźwigni, ich lokalizacja?  

Napisano
W dniu 1.04.2025 o 07:45, Wojcio napisał:

Używam manetki XT 8100. Jest genialna i ją kocham. Pozwala zrzucać po dwa biegi. Działa w momencie naciskania, a nie powrotu, co daje wrażenie natychmiastowej reakcji  jest dość twarda, ale pewna.

Jest inna niż 6100 czy 7100. Nie podoba ci się wrzucanie na większe czy zrzucanie na mniejsze? A może ustawienie dźwigni, ich lokalizacja?  

Wrzucanie na mniejsze biegi czyli na większe zębatki nie raz jest dobrze a nie raz nie wskakuje tak jak chce chrobocze. Wkurza mnie strasznie że ta manetka jest strasznie wyczulona i musze ja idealnie wciskać 

Napisano (edytowane)

@Tusku  

什麼,什麼?

Wszystko można  z ułańską  fantazją miksować i potem twierdzić  , że wręcz bajkowo  śmiga.

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Janusz123 napisał:

Wrzucanie na mniejsze biegi czyli na większe zębatki nie raz jest dobrze a nie raz nie wskakuje tak jak chce chrobocze. Wkurza mnie strasznie że ta manetka jest strasznie wyczulona i musze ja idealnie wciskać 

To zdecydowanie nie jest kwestia manetki, być może nawet nie linki, a raczej sprzęgła i jego osi. Na zaznaczonym elemencie od strony sprężyny wózka robi się bagno i opór przy zrzucaniu na szybkie biegi jest dramatyczny, a przy wrzucaniu na wolne nie dramatyczny, ale odczuwalny:

image.png.b059a60e68169a778a4864a3c72b89d5.png

Edytowane przez KSikorski