Janusz123 Napisano Niedziela o 09:15 Napisano Niedziela o 09:15 Jak w temacie posiadam Napęd wszystko XT ale cholernie wkurza mnie ta manetka zmiany biegów XT chciałbym ją wymienić na Sramulce. SRAM X01 Eagle Trigger albo SRAM GX Eagle Trigger Jak myślicie będzie to działać Cytuj
pecio Napisano Niedziela o 11:10 Napisano Niedziela o 11:10 Jeżeli jest to XT 8100 to manetka sramulaca nie będzie działać. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Niedziela o 13:10 Napisano Niedziela o 13:10 Ciekawe, manetka xtr z przerzutka gx z całą resztą srama działa Cytuj
Dokumosa Napisano Niedziela o 14:14 Napisano Niedziela o 14:14 To kwestia przypadku, mają inną indeksację wiec jeśli ustawisz środek kasety to w skrajnych przełożeniach kółko prowadzące nie będzie trafiać idealnie gdzie powinno. Z czasem będzie się jakość przerzucania degradowała. Cytuj
Janusz123 Napisano Poniedziałek o 21:15 Autor Napisano Poniedziałek o 21:15 (edytowane) A gdybym wymienił jeszcze tylnią przerzutkę na sramulca ale to już dodatkowe koszta i czy działało by z kasetą korbą XT itp Albo z tą moją manetką jest coś nie tak miał ktoś z was doczynienia z Xt 8100 Edytowane Poniedziałek o 21:16 przez Janusz123 Cytuj
Dokumosa Napisano Poniedziałek o 21:37 Napisano Poniedziałek o 21:37 Taniej będzie zmienić manetkę na deore m6100 (jeśli xt ci nie podszedł). W okolicy 40zł bywają. Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 05:45 Napisano Wtorek o 05:45 Używam manetki XT 8100. Jest genialna i ją kocham. Pozwala zrzucać po dwa biegi. Działa w momencie naciskania, a nie powrotu, co daje wrażenie natychmiastowej reakcji jest dość twarda, ale pewna. Jest inna niż 6100 czy 7100. Nie podoba ci się wrzucanie na większe czy zrzucanie na mniejsze? A może ustawienie dźwigni, ich lokalizacja? Cytuj
uzurpator Napisano Wtorek o 05:51 Napisano Wtorek o 05:51 Mam dwa rowery z manetką srama, przerzutką shimano i 12 rzędową kasetą. Działa bez problemu. Cytuj
Janusz123 Napisano Środa o 07:36 Autor Napisano Środa o 07:36 W dniu 1.04.2025 o 07:45, Wojcio napisał: Używam manetki XT 8100. Jest genialna i ją kocham. Pozwala zrzucać po dwa biegi. Działa w momencie naciskania, a nie powrotu, co daje wrażenie natychmiastowej reakcji jest dość twarda, ale pewna. Jest inna niż 6100 czy 7100. Nie podoba ci się wrzucanie na większe czy zrzucanie na mniejsze? A może ustawienie dźwigni, ich lokalizacja? Wrzucanie na mniejsze biegi czyli na większe zębatki nie raz jest dobrze a nie raz nie wskakuje tak jak chce chrobocze. Wkurza mnie strasznie że ta manetka jest strasznie wyczulona i musze ja idealnie wciskać Cytuj
Talrand Napisano Środa o 08:07 Napisano Środa o 08:07 Brzmi jak problem z regulacją. Na M6100 nie mam problemów z 'wyczuleniem', chyba że XT zrobili gorszą niż Deorkę. Cytuj
DyktaTusek Napisano Środa o 09:57 Napisano Środa o 09:57 W dniu 30.03.2025 o 13:10, pecio napisał: Jeżeli jest to XT 8100 to manetka sramulaca nie będzie działać. WHAT ??? Cytuj
Dokumosa Napisano Środa o 09:59 Napisano Środa o 09:59 Formalnie są to systemy niekompatybilne. Nie rozumiem zaskoczenia Cytuj
pecio Napisano Środa o 10:06 Napisano Środa o 10:06 (edytowane) @Tusku 什麼,什麼? Wszystko można z ułańską fantazją miksować i potem twierdzić , że wręcz bajkowo śmiga. Edytowane Środa o 10:09 przez pecio Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 11:29 Napisano Środa o 11:29 (edytowane) 3 godziny temu, Janusz123 napisał: Wrzucanie na mniejsze biegi czyli na większe zębatki nie raz jest dobrze a nie raz nie wskakuje tak jak chce chrobocze. Wkurza mnie strasznie że ta manetka jest strasznie wyczulona i musze ja idealnie wciskać To zdecydowanie nie jest kwestia manetki, być może nawet nie linki, a raczej sprzęgła i jego osi. Na zaznaczonym elemencie od strony sprężyny wózka robi się bagno i opór przy zrzucaniu na szybkie biegi jest dramatyczny, a przy wrzucaniu na wolne nie dramatyczny, ale odczuwalny: Edytowane Środa o 11:31 przez KSikorski Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi