Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, na wstępie zaznaczę, że czytałem już pełno podobnych wątków z tego i innych forów.

Im więcej czytam tym mniej jestem pewien, super by mi się przydała opinia doświadczonej osoby.

Do wyboru:

- Romet Aspre 3 (2024)

- Romet Aspre 3.0 (nowa seria 2025 [chyba])

- Kross Esker 5.0 (ALBO 2023 albo 2025)

- Kross Esker 6.0 (ALBO 2023 albo 2025)

Totalnie nie wiem co wybrać, czytałem odpowiedzi na innych wątkach o różnicach w geometrii, oponach, przerzutkach. Nowe Eskery mają grubsze opony i mniej agresywną geometrię. Bardzo chętnie przyjmę opinię bardziej doświadczonych osób na ile jest to do odczucia?

Jestem totalnie początkujący i przesiądę się ze starego roweru górskiego, docelowo chciałbym robić trasy 50-100km, w większości po asfalcie ale z możliwością jazdy w lesie.

Zależy mi na pewno na prędkości, czy tutaj generacje z 2025 są dobrym wyborem? Na ile odczuwalne są różnice w geometrii i grubości opon? Z tym właśnie potrzebuję pomocy.

Z góry wielkie dzięki!

Napisano
Cytat

Jeśli zależy ci na prędkości na asfalcie to aktualna generacja z progresywną geometrią jest tego zaprzeczeniem.

A poprzednie generacje? I da się w miarę określić jak odczuwalne są te różnice czy nie za bardzo?

Myślałem jeszcze o czymś z Superior ale dużo nie szukałem tej firmy. 

Napisano
Cytat

A poprzednie generacje? I da się w miarę określić jak odczuwalne są te różnice czy nie za bardzo?

Czy odczuwalne? Tak. Stary esker był zaprojektowany w oparciu o geometrię "szosową", nowa generacja jest już stricte ukierunkowana na targanie w cięższym terenie, dłuższa rama, krótszy mostek, mniejszy kąt główki, większa baza kół. Sęk tylko w tym, że te eskery poprzedniej generacji wcale tanie nie są i obecnie za podobne pieniądze masz już coś na napędzie 2x12 jak ta sensa którą linkowałem.

Cytat

Myślałem jeszcze o czymś z Superior ale dużo nie szukałem tej firmy. 

Superior ogólnie ma fajne założenie i robi na jednej ramie zarówno szosę jak i gravela więc teoretycznie miałbyś w miarę lekki, szybki rower. Problem w tym, że ich gravele mają napęd wyłącznie 1x a przy jeździe głównie po asfalcie nie jest imo optymalne rozwiązanie. Zostawałby zakup "szosy" ale tam masz twardsze przełożenia i opony do wymiany na start

Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedź!

Cytat

Sęk tylko w tym, że te eskery poprzedniej generacji wcale tanie nie są

Za gen 2023 eskera 6.0 jest niecałe 6000 zł, przerzutki są 2x11. Z 5.0 przerzutki 1x11 także chyba odpada.

Szosa odpada bo też chcę mieć opcję jazdy po lasach. 

A mógłbyś proszę coś jeszcze powiedzieć o Romet Aspre 3? Są tańsze, bardziej agresywne niż eskery i właśnie nie wiem czemu by ich nie rozważyć bardziej.

Napisano
Cytat

Sam szukałem czegoś do 6k i zamówiłem to:
https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-triban-grvl-grx-af-2x12/_/R-p-343001
Moim zdaniem w budżecie do 6k nie ma nic ciekawszego. 

Wydaje się super. Mógłbyś się wypowiedzieć czemu ten a nie np. Kross Aspre 6.0 (wersja 2023/2025)? Albo SUPERIOR X-ROAD 6.2 GR?

Rozumiem, że jeśli chce się pójść na kompromis szybkość + możliwość jazdy w lesie to opony 40 będą ok, im grubsze tym prędkość będzie mniejsza a im cieńsze tym mniejsza stabilność poza asfaltem?

Napisano

Jak zaczynasz to nie ma sensu babrać się w geo i tak dalej. Kup to co ci się podoba, ma odpowiedni napęd, fajnie i dobrze jest poskładane i tyle. Kupujesz sory za to stwierdzenie ale zwykłe paści do jazdy po asfalto-szutrach. Co tu ma się psuć czy rozpadać? Tyle i aż tyle i czy baza kół będzie 3 cm w lewo lub w prawo a kąt na główce inny o stopień czy dwa też wielkiego wpływu miał nie będzie. Jak byś zabrał się za coś co ma już trailową geo z jakimiś kątami 67*, długaśnym jak autobus i centymetrowym mostem bo było o czym gadać. Kup i śmigaj a nie zaprzątaj sobie głowę pierdołami o cyferkach. 

Napisano

@Tyfon79 Ta opinia bardzo mi się podoba 😄 

Mówisz, że jak to pierwszy gravel to wielkiej różnicy nie zauważę jak wezmę załóżmy nowego Eskera 6.0 z nową geometrią a nie coś sportowego? W sensie to nie są mega duże różnice, że przy nowej geometrii bym się ślimaczył?

Napisano

Przesiadasz się z MTB na gravela. Cokolwiek byś nie wybrał, będzie dużo szybciej. Wspominasz o trasach 50-100 km. Jazda stu kilometrów na mocno usportowionej ramie długofalowo odciśnie piętno na twoich plecach i nie będzie zbyt wygodna. Nowe eskery z ramami gen. 2 słyną z komfortu. Jak chcesz Krossa, to Esker 6.0 to bardzo dobry wybór. Rama jest dość ciężka, no ale nic z tym nie zrobisz. Za około tysiaka mniej masz moją propozycję z Decathlonu na lżejszej ramie i geometrii bardziej trekkingowej. Tam wyposażenie jeśli chodzi o osprzęt jest topowe w tym przedziale cenowym i tylko koła są średnie. 

Na Twoim miejscu i tak bym brał tego Van Rysela. 5300 za GRX-a 2x12 i do tego 235 zł na kolejne zakupy. Nie ma sensu dopłacać do Krossa. 

Napisano
2 godziny temu, Maciej55627 napisał:

Mówisz, że jak to pierwszy gravel to wielkiej różnicy nie zauważę jak wezmę załóżmy nowego Eskera 6.0 z nową geometrią a nie coś sportowego? W sensie to nie są mega duże różnice, że przy nowej geometrii bym się ślimaczył?

Żeby cosik zauważyć trzeba mieć porównanie a tu brak po drugie różnice są delikatne a ślimaczenie się zależy od tego jak mocną masz nogę. 

Napisano

@Tyfon79 Chyba mnie kusi coś bardziej szosowego z dodatkiem gravela. Rok temu robiłem ponad 80km na starym górskim i to przyjemne nie było.

Widziałem przed chwilą recenzję Eskera 6.0 tego nowego i też tam mówili, że on się na asfalcie zachowuje mocno jak mtb. Nie wiem na ile to prawda ale naprawdę pełno jest opinii, że on jest bardziej uniwersalny, z naciskiem na nierówne tereny.

Ten Van Rysel polecony przez @najssc jest kuszący, ewentualnie droższy SUPERIOR X-ROAD 6.2 GR.

Dzięki wszystkim za pomoc! Jeszcze trochę poszperam i pewnie coś kupię : )

Napisano

Patrz na bazę kół, długość tylnego ogona, kąt przedniego widelca.  Szosowka ma bazę blisko 1metra, krotki ogon i kat przedniego widelca w okolicach 72stopni. Superior ma najbardziej szosową geometrię. Opisując obrazowo, Taki rower łatwiej reaguje na balans ciałem, łatwo sie omija kratery w szosie zobaczone w ostatniej chwili, rower chętnie wchodzi w ronda, zakręty na dużej prędkości, ale cos za coś, w terenie troszkę kolein, trudniejszy zjazd i rower naprawdę chce cię zabić. 

Van rysel blizej do gravela, to nie jest taki asfaltowy hart. Co przy samotnej jeździe na długie dystanse, nie jest złym pomysłem. 

Te różnice w geometrii traktuj na takim poziomie jak smak kawy z ziaren arabiki czy robusty, jedni odczuwają i badają dokładnie skład, a inni kawa to kawa. 

Wybrał bym ten który mi się bardziej podoba. Różnica względem starego górala i tak będzie kosmiczna