Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

10 minut temu, Eathan napisał:

w cenie chińczyków - ok. 700 zł. 

No ja Xossa kupiłem za 200 :D 

Edytowane przez kaido2
Napisano (edytowane)

Tego Xoss  z jego nawigacją a raczej mapami  można porównać do podcierania pupy liściem  z czego połowa idzie na palce.  Przy tym  Garmin  to papier  Foxy  o zapachu rumiankowym. 🤣

Albo inne  porównanie - gwoździa  można przybić na dwa sposoby.  Jeden to naparzamy kamieniem   , drugi - młotkiem bezodrzutowym z tytanową rękojeścią . 😁

Mapa XOSS  - cała Polska, całe Czechy, pół Słowacji i 1/4 Niemiec ma tylko 350 mega. 

Mapa Garmina  - tylko Polska   ma 1,3 giga.

Najbardziej badziewna navi samochodowa z przed dekady  miała lepsze pokrycie jeżeli chodzi o siatkę drogową niż ta  chińska padaczka .

Edytowane przez pecio
  • Haha 2
Napisano

Ogniowo 18650 jest znormalizowame  pod względem wymiarowym i elektrycznym to każde podejdzie. No chyba ,że jest dołożone zabezpieczenie ale to też norma.

Napisano

Tylko teoretycznie. Spotkałem się już brakiem kompatybilności w niektórych lampkach. Do jakiejś była nawet instrukcja w necie co trzeba spiłować/przelutować żeby pasowało standardowe. Generalnie zabieg producenta polegał na tym żeby trzeba było kupić ichniejsze za kilka razy tyle.

Napisano (edytowane)

@chrismel @pecio Te ogniwa, które dostałem z PB Lendlensera są nieco inne, niż te, które były w Convoyach:

image.thumb.jpeg.2863119ab5215275129a35be3a6cc673.jpeg

Sory, mam słabe światło. W średnicy też jest niewielka różnica. Białe ogniwo nie za bardzo chce wejść do Convoya. Zielone wchodzi do PB, jest odczyt stanu naładowania, jedyne co to grzechocze przy mocnym potrząsaniu.

image.thumb.jpeg.6ef448c20bf7e69fa072e19c116ebef9.jpeg

Tak, nie są tak do końca kompatybilne. Ale też nie był to dla mnie priorytet - w tej chwili mam 3 zielone ogniwa, którymi obskoczę rzadko używane Convoye (wróciły u mnie do roli latarek) i 3 białe - 1 ogniwo mi spokojnie wystarczy na całą niedzielę poza domem do podładowania licznika czy telefonu, PB na dwa ogniwa będę brał na sakwy, tak jak pisałem, zawsze na noclegu mam dostęp do 230 V więc to nie problem, żona ma swój PB, zawsze mogę zabrać zamiast lampki Sigma - B&M, który też ma opcję PB (ale skromne 2000 mAh) czy jako drugi telefon - młotkofon Kruger&Matz z opcją PB ;) 

Na plus Lendlensera jest to, że ładuje słuchawki, zegarki, w przeciwieństwie do nonejmów albo gadżetów z logo jakiejś firmy, które po minucie przestają ładować.

Jak już ostro wszedłem z OT to szpej pt. kabelki, ładowarki itp. - obok narzędzi - odchudzam w wersji sakwowej - za dużo tego taszczymy zawsze jak na kogoś kto w najgorszym wypadku trafia z namiotem na pole namiotowe i opłaca gniazdko ;) 

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@spidelli te Ledlensera mają dołożone zabezpieczenie PCM. I dla tego są takie  " nadmiarowe".Wszystko jest znormalizowane i niektórzy robią szpej pod ogniwa z zabezpieczeniem a inni bez  bo mają " gdzie indziej" rozbudowaną elektronikę czuwającą nad procesem ładowania i rozładowania..

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 3
Napisano

Te zielone są chyba z jakiegoś demobilu, ponoć z baterii laptopowych (?). Niewielka różnica w średnicy pewnie wynika z wykończenia - biała jest nieco grubsza - wejść to by może weszła do Convoya tylko co dalej?

Napisano
33 minuty temu, pecio napisał:

Wycofali się z Connect +

Całkowicie? Masz jakiegoś linka? Nie mogę nic znaleźć. Chyba że piszą na stronie głównej garmina, tam nie zaglądam :D