Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Yo, z racji, że mam zegarek Garmina chciałbym zaopatrzyć się w nawigację rowerową tej samej firmy, tak na dobrą sprawę jedyne czego wymagam to jak najdłuższego czasu pracy na baterii i możliwości wgrywania tras z Komoota, mam "okazję" kupić Edge Explore za 400zł ale dużo osób wspomina o tym jak wolno przelicza trasy - ma to jakieś znaczenie przy odgórnie wgranej trasie? Może lepiej jednak dopłacić do Explore 2 lub kupić coś jeszcze innego ze stajni Garmina?

Napisano
1 godzinę temu, DominiqrLee napisał:

, tak na dobrą sprawę jedyne czego wymagam to jak najdłuższego czasu pracy na baterii

Jeżeli takowe wymaganie jest kluczowe  to zostaje tylko Edge 1040 Solar.  Jeżeli chcesz iść na kompromis cena / czas działania to 840 Solar. Jak schodzimy jeszcze niżej to 540 Solar. W ostateczności  Explore  ale tylko w wersji DRUGIEJ.   Jedynka to potworny paździerz.

Napisano

Można . Garmin ma fajne systemy rozbudowy zasilania. W EE 2  ten uchwyt z możliwościami podpięcia pod różne systemy.   Można  jeszcze inny uchwycik i zewnętrzną garminowską dedykowaną baterię.  Tylko to wszystko  kosztuje i to nie mało.

• +1 pomógł 1
Napisano

Tak patrząc po propozycjach i cenach to w granicach rozsądku pozostaje jedynie Edge Explorer 2. Choć zastanawiam się czy te całe chińskie nawigacje z Aliexpress i okołopochodnych nie będą tym samym jedynie bez loga "Garmin". Będę szukał dalej póki co w innych markach.

Napisano

Hardware w tych navi jest bardzo podobny, ale software znacząco się różni. Generalnie problemem chińskich nawigacji jest oprogramowanie. Zazwyczaj niedorobione o poprawnej polszczyźnie nawet nie warto wspominać. 

Garmin pod tym względem siłą rzeczy musi być lepszy! Teraz musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz z tego powodu tyle dopłacać do tego ekosystemu? 

Napisano (edytowane)
15 godzin temu, smw44199 napisał:

Hardware w tych navi jest bardzo podobny, ale software znacząco się różni. Generalnie problemem chińskich nawigacji jest oprogramowanie. Zazwyczaj niedorobione o poprawnej polszczyźnie nawet nie warto wspominać. 

Garmin pod tym względem siłą rzeczy musi być lepszy! Teraz musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz z tego powodu tyle dopłacać do tego ekosystemu? 

No właśnie jakoś nie przekonuje mnie ta nawigacja Garmina, szczególnie gdy się w to zagłębiam. Bardziej potrzebuje czegoś niezawodnego bez zbędnych bajerow. Byle działało płynnie, szybko i długo. 

Spidelli, przymierzam się do zakupu nawigacji przed wyprawą 450km+ nad polskie morze i  mini duszek gravel (100km+). Jeżdżę by ukończyć, nie na czas jeśli to ma jakieś znaczenie. 

Edytowane przez DominiqrLee
Napisano (edytowane)

Hardware Garmina  nie jest " podobne "  jak w chińczykach . Nawet nie jest "podobne " jak w Wahoo itp. Pod tym względem jest daleko z przodu.  To raczej  programowo  różnice zaczynają się zacierać , bo chinole  dokładnie kopiują  wszystkie bajery od Amerykanów . Niech nikogo nie  zwiedzie też fakt  , że skoro Garmin  mota się w sofcie  to chińskie wynalazki są super nieomylne .  Tam to dopiero jest padaczka i to  przy jak nikłej skali modelowej .  Na wielki  wręcz gigantyczny plus Garmina  - to społeczność i cała otoczka z tym związana choćby w postaci serwisów mapowych  czy zewnętrznych aplikacji  IQ.  Oprócz tego cała analityka  i pełna symbioza wszystkich gratów Garmina której NIGDZIE  nie uświadczymy.

Ale jak nie mam zamiaru iść w ekosystem , nie wykorzystam  połowy bajerów , czy nawet wręcz potrzebuje tylko  najprostszych funkcji to bez sensu pchać się w Garmina. Wystarczy jakiś prosty chinol pokroju Magane C 506.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

Ja kupiłem Wahoo Roam 2 i mogę potwierdzić - brak zbędnych bajerów. W ubiegłym roku korzystałem z Explore 2 Garmina. W wahoo podoba mi się - integracja z Komoot (szybko się synchronizują trasy) - to oczywiście też jest w Garminie, ale inaczej (jest aplikacja Komoot, która działa inaczej niż domyślna Garmina, można też synchronizować trasy, ale zwykle dłużej czekałem).

Bardzo fajny i lepszy dla mnie niż w Garminie jest algorytm wyznaczania powrotu na trasę. Ekran nawigacji jest czytelny, obsługa bez ekranu dotykowego wygodna (poza samym przeglądaniem mapy). Działanie stabilne. Definiowane ustawień proste. Fajne 2 uchwyty w komplecie - nie trzeba dokupywać. 

Statystyki dostępne w aplikacji dość ubogie (pewnie dlatego, ze nie korzystam z dodatkowych czujników).  Zdarzyło mi się zapętlenie wyznaczania trasy alternatywnej (wyznaczał i nie mógł skończyć dopóki nie stanąłem na chwilę). Miałem kilka razy wątpliwości na rozjazdach ścieżek, jeśli rozchodziły się na kilka gałęzi, to ciężko mi było określić, która właściwa (szczególnie jak nie wszystkie były na mapie) i dowiadywałem się dopiero po kilkudziesięciu metrach, że jadę źle. 

Na razie po ok. 200km jestem w miarę zadowolony, ale mimo "okazyjnej ceny" poniżej 1500, okazyjne to to nie jest. Explore 2 można mieć nowy poniżej 1000 a za Garmina 1040 można dać mniej niż 1900. 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, DominiqrLee napisał:

przed wyprawą 450km+ nad polskie morze

Pytałem w kontekście tego zastrzeżenia o długiej pracy na baterii. Jeśli jedziesz turystycznie to pewnie nie raz i nie dwa zatrzymasz się coś przekąsić - w tym czasie podłączasz nawigację pod powerbank - ale nie sądzę, żeby tego wymagała. 10 czy 12 godzin jazdy brutto (z przerwami) powinna wytrzymać bez doładowania.

Ja ma eTrex 32x i nigdy nie udało mi się rozładować akumulatorków AA poza połowę, z reguły na każdym noclegu mam dostęp do 230 V więc rano znów był pełne (przy jeździe z sakwami).

Podczas jednodniowego wypadu (cała niedziela na rowerze) wystarcza mi powerbank, żeby nawet na krótkim postoju podładować licznik i telefon (telefonem robię zdjęcia i czasami rozsyłam znajomym, żadnego nawigowania).

Właśnie dokupiłem powerbanka Lendlensera na jedno ogniwo 18650 bo ten na dwa mi miejsce zabierał a na jeden dzień jazdy prądu mi wystarczy.

Piszę tak zanim się wkręcisz w ładowanie w czasie jazdy ;) bo to przy ultra może mieć sens ale przy turystyce - szkoda gniazd....

Edytowane przez spidelli
Napisano

@Eathan wydaje się, że tak. Zgodnie z komunikatami synchronizacja z dowolnym urządzeniem (Garmin, Wahoo...) wymaga abonamentu premium. Natomiast pobranie zapisanej trasy w gpx (żeby ją ręcznie wgrać na swoje urządzenie) nie wymaga premium. Tylko ja tego, nie sprawdzę, bo wszystkie konta, które przed wprowadzeniem zmiany miały dostęp do wykupionych map (region, kilka regionów lub cały świat) zachowują możliwość synchronizacji bez przechodzenia na abonament.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Przepraszam że się tak wtryniam, ale też o Garmina mam pytanie i nie chcę śmiecić nowymi. Nie mam doświadczenia i czy te radary rowerowe na szosę np ta Varia umożliwiają takie połaczenie z telefonem, że pokazuje on niejako transparentnie po bokach nad inną odpaloną plikacją (np. nawigacją Mapy.com), co się za nami dzieje, czy to tylko na navi Garmina czy tam innej marki da się osiągnąć?

Edytowane przez DyktaTusek
Napisano

Użycie radaru z telefonem nie jest opcją "pierwszego wyboru" dla Garmina jako producenta komputerków rowerowych - jak najbardziej fizycznych urządzeń, ale da się. Tylko to nie działa, jak myślisz. Nie ma chyba jakiejś specjalnej aplikacji-nakładki od Garmina, którą instalujesz na telefonie i ona działa w trakcie korzystania z telefonu z innymi aplikacjami... Tak to nie. Jest wprawdzie apka https://play.google.com/store/apps/details?id=com.garmin.android.apps.variamobile ale ona nawet z wyglądu wydaje się niezwykle prymitywna, więc nie wyobrażam sobie, by ktoś jeździł wgapiając się w ten wielki ekran z ikonkami nadjeżdżających samochodów. 

Po prostu aplikacja, którą masz włączoną w trakcie jazdy, której używasz np. do nawigacji, rejestrowania śladu itp. musi mieć obsługę radaru.  Jako przykładowe Internet podpowiada:

https://ridewithgps.com/news/4707-garmin-varia-ride-with-gps-compatibility

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sevenbold.cadence

czy darmowa apka od cannondale'a https://www.cannondale.com/en/app

Napisano
2 godziny temu, Eathan napisał:

@Wojcio ten abonament Komoota za wysyłkę na komputerek obejmuje też Wahoo?

Tak - mam Komoot premium. Mój workflow wygląda następująco - narysować trasę na iPadzie w Footpaths (bo łatwo rysować z przyciąganiem do dróg, łatwo korygować i jest już profil wysokości) albo w Mapy CZ (bo mapa w Footpaths nie zawiera polskich znakowanych szlaków) - przesłać GPX to Komoota w celu weryfikacji nawierzchni i synchronizacji z Wahoo - rozpoczęcie nawigacji na Wahoo. Wahoo nie ma narzędzia do bardziej świadomego planowania tras tak jak ma Garmin. Cudze trasy z Komoota czasem wykorzystuję, ale raczej po weryfikacji.

Napisano
3 godziny temu, smw44199 napisał:

Jak wystarczy Ci nawigowanie po śladzie, to coś pokroju CC600, jak nawigacja z mapami i do tego tania xoss nav+  Pełno jest tej chińszczyzny i każda jakoś działa.

Nawigowanie z (czytelną!) mapą, zdecydowanie. Zapomniałem napisać o tym zakładając temat.

3 godziny temu, pecio napisał:

Ale jak nie mam zamiaru iść w ekosystem , nie wykorzystam  połowy bajerów , czy nawet wręcz potrzebuje tylko  najprostszych funkcji to bez sensu pchać się w Garmina. Wystarczy jakiś prosty chinol pokroju Magane C 506.

Zmieniłem swoje podejście, dotarło do mnie, że w Garminie większość dopłaty idzie na rzeczy których nie wykorzystam, jeśli chodzi o bajery typu tętno to mam przecież w zegarku. (a i tak tętno przeglądam raczej z ciekawości).

2 godziny temu, spidelli napisał:

Pytałem w kontekście tego zastrzeżenia o długiej pracy na baterii. Jeśli jedziesz turystycznie to pewnie nie raz i nie dwa zatrzymasz się coś przekąsić - w tym czasie podłączasz nawigację pod powerbank - ale nie sądzę, żeby tego wymagała. 10 czy 12 godzin jazdy brutto (z przerwami) powinna wytrzymać bez doładowania.

Ma to sens, raczej daleko mi do robienia 500+ km na jednym strzale ale takie 6-8h fajnie jakby trzymał.

Napisano
Cytat

Zmieniłem swoje podejście, dotarło do mnie, że w Garminie większość dopłaty idzie na rzeczy których nie wykorzystam, jeśli chodzi o bajery typu tętno to mam przecież w zegarku. (a i tak tętno przeglądam raczej z ciekawości).

Ale wtedy nie powiąże Ci tego tętna z aktywnością i śladem, który zarejestrowałeś sobie. 

Napisano
23 minuty temu, Eathan napisał:

Ale wtedy nie powiąże Ci tego tętna z aktywnością i śladem, który zarejestrowałeś sobie. 

Zależy co masz na myśli. W apce garmina będę miał ślad/trasę i resztę statystyk. Nawigacja na rowerze ma mnie tylko prowadzić żebym się nie zgubił, początkowo założyłem, że najlepszy będzie Garmin skoro mam już zegarek ale teraz wydaje mi się bezsensowne dopłacanie 600+ zł (względem tańszej nawigacji) do ekosystemu. 

Napisano

Ok przy takim założeniu będziesz miał to co chcesz. Pamiętaj tylko, że kupując jakiegoś chińczyka możesz raczej zapomnieć o aktualizacji map. W takim Garminie nawet jak masz stary model i producent go nie wspiera to masz społeczność i zawsze wgrasz aktualne mapy. BTW sprawdź jeszcze EDGE 530 - był do kupienia w cenie chińczyków - ok. 700 zł. 

Napisano

Używka jest za 550zł, nowe po 1400zł~, dopłacam dwie stówki i jest opcja Edge Explorer 2 - też używany. Wgrywania aktualnych map nie wziąłem pod uwagę, czuje się skazany na Garmina, czyli jak pisałem wcześniej, pozostaje tylko Explore 2 w sensownym budżecie.