Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Przerobiłem już dziesiątki tematów na forum i przeczesałem internet wzdłuż i wszerz, ale im więcej szukam, tym mniej wiem.

Poszukuję roweru dla partnerki, wzrost 164 cm, przekrok 76 cm, waga 66 kg. Zgodnie z jej wytycznymi – zarówno w miarę szybka jazda po asfalcie (więc raczej nie MTB), jak i nierzadko wycieczki do lasu, gdzie trafią się zarówno szutrowe drogi, jak i korzenie, gałęzie, dziury czy pagórki. Wychodzi, że szukamy crossa, ale chętnie posłucham rad mądrzejszych od siebie. I co ważne – wchodzą w grę używki w dobrym stanie.

Budżet niestety nie jest z gumy – pierwotnie było do 2000, udało mi się przewalczyć już te 5 stów więcej, ale jeśli byłoby coś, co zamiata konkurencję, to jestem w stanie dołożyć sam. Obecnie jeździ na starym rowerze miejskim a'la holenderka z 3 biegami w piaście :D 

Czego szukam:

1) hamulce tarczowe hydrauliczne;

2) amortyzator z przodu wydaje mi się sensowny biorąc pod uwagę niekoniecznie przyjemne fragmenty leśne. Na obecnym zdarza się, że narzeka – leśne wertepy dają w kość; wiem, jaka jest ogólna opinia o sprężynach, ale ciężko znaleźć coś z powietrznym w tym budżecie nawet w używkach. Koniecznie z blokadą skoku.

3) byłoby świetnie, gdyby grupa osprzętu to nie były jakieś najtańsze/najniższe komponenty; naczytałem się wiele złego o Tourney'u itd., a to dość popularne w tym przedziale;

4) docelowo będzie doposażany w oświetlenie, bagażnik, stopkę itd., więc wersje EQ też wchodzą w grę;

5) z zasady odrzucam koła 27,5", ale chętnie posłucham, czy dobrze robię;

6) co najważniejsze dla mnie – szukam jak najniższej wagi roweru; jest wiele dobrych propozycji od rodzimych i zagranicznych producentów, ale waga bez wyposażenia to ponad 15 czy nawet 16 kg – wydaje mi się to przesadą;

7) co najważniejsze dla partnerki – oczywiście ogólna estetyka/malowanie/kolory. żółcie, błękity, biele, inne pastelowe odcienie (morelowe, łososiowe etc.), z preferencją na matowe lakiery, miast perłowych.

Przejrzałem naprawdę dużo propozycji, ale albo jest problem z dostępnością rozmiarów, albo za duża waga, albo osprzęt do kitu, albo malowanie/estetyka wątpliwa. Pozycje bardzo wysoko ocenione to np. Kellys Pheebe (Sky Blue) była ale waga przekracza 15 kg albo Trek Dual Sport 2 – tutaj mam na oku wersję sprzed kilu sezonów w bardzo dobrym stanie i super kolorze (Miami Green), wagowo też super, bo ok. 13 kg, ale osprzęt to m.in. Tourney, hamulce Tektro. Do tego napęd 3x8 – trochę przeżytek i dużo wachlowania – przy przesiadce z 3 biegów czuję, że to będzie overkill, znacznie lepsze było 1x lub 2x. 

Marin byłby super wagowo, ale San Anselmo (jak rozumiem to wersja damska) ma problemy z dostępnością, w niższych modelach osprzęt nie powala, a wyższe praktycznie niedostępne, abstrahując, że malowania/kolorystyki w tych modelach też nie są wybitne (czemu nie ma takich jak DSX 3...?).

Canyon ma jakieś braki w magazynie, a i cenowo też ciężko się wstrzelić. Radon nie robi crossów już. Riverside'y – kiepskie kolorystycznie, dostępność też nie najlepsza obecnie, a wersja 500 nie ma hydrauliki. Giant nie robi chyba damskich ram, plus cenowo trochę poza budżetem, podobnie Liv. Cube za ciężki, Rose za drogie. Romety również nie grzeszą wyglądem, a do tego są ciężkie. Krossy podobnie, acz delikatnie lżejsze, ale damskie ramy są tylko w formie "gęsiej szyi" :P Unibike – raz, że problem z dostępnością, dwa – nie zachwycają wagą, a trzy – malowanie mają kontrowersyjne. Northtec jeszcze bardziej.

No i tak się miotam – poradźcie proszę co zrobić, co wybrać, jak żyć? :) Czy faktycznie pozostać przy tym Treku DS 2 i nie wydziwiać?

Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi. Gdyby brakowało jakiejś informacji – chętnie uzupełnię!

Edytowane przez zawadzior
uporządkowanie akapitów, dodatkowe informacje
Napisano

Kombinuję jeszcze czy nie namówić jej na MTB z bardziej lajtową geometrią dla kobiety, np. Radon ZR Lady 8.0 – https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/zr-lady/zr-lady-80-2024/ i przy zmianie opon wsadzić ew. coś węższego i bardziej crossowego.

W cenie 600 euro jest pełen osprzęt Deore i amortyzator powietrzny Rock Shox ze 100 mm skokiem przy wadze porównywalnej do tego Treka – wydaje się to niezłym kompromisem, co sądzicie?

Napisano

Po co opony crossowe? Są opony mtb znacznie szybsze, o znacznie mniejszych oporach niż niejedne crossowe czy grawelowe. Np. Continental Race King czy Schwalbe Thunder Burt. Oczywiście nie te najtańsze kartoflaki za 70 zł/szt. tylko jakieś lepsze mieszanki

Napisano

Radona sam polecałem w podobnym wątku więc jak najabrdziej tak:

- za tę cenę osprzęt jak najbardziej ok  - powietrzny amortyzator + napęd shimano 1x

-  masa ok 13kg do małej redukcji przy wymianie opon

- kolor neutralny i będący na liście akceptowalnych  - duży plus :)

Co do wspomnianych opon uwaga @Greg1 jak najbardziej słuszna - nie ładować jakiś cienkich kiszek tylko lekkie opony min. 2.1 o niskich oporach toczenia.

Co do crossów to rzeczywiście jest to trudna sprawa obcenie. Ciężko znaleźć coś na dobrym osprzęcie. Radon przykłądowo  przestał produkować model Scart  (są same ramy na wyprzedaży w tym  wersji damskiej od 99eur na bike-discount.de). W większości mdeli trzebaby modyfikować, zaczynająć zazwyczaj od przedniego uginacza wymieniając na Paragona (bywają w dobrych cenach np. https://www.bike-discount.de/en/rockshox-paragon-gold-rl-28-solo-air-65-tapered-9qr). Sam tak zrobiłem w rowerze żony (Marin San Anselmo DS3). Na plus cross w porównaniu do mtb może być kształt ramy z wyraźniejszym przekrokiem - w ZR Lady jest on jakby tylko "zasygnalizowany"..

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Kształt ramy przetestowaliśmy na innej, podobnej – Kross Lea i nie było problemów z przekrokiem. Sprawdziłem geometrię tego Radona w internecie i wydaje się być z tych bardziej komfortowych MTB – jeśli wierzyć źródłom w internecie, jest zbliżona do geometrii Kross Evado, który został w weekend objeżdżony i uznany za komfortowy. Radon ma ciut wyższy stack/reach, więc powinno być nie mniej wygodnie :)

Tak, z osprzętem w crossach to prawda. Nie mam niestety doświadczenia w dokonywaniu takich modyfikacji jak wymiana widelca itd., więc starałem się tego uniknąć, plus lepszy amortyzator to koszt kilku stów za samą część + ew. wymiana, co z zasady kłóci się z założonym budżetem. 

W związku z tym wybór został potwierdzony i zamówiliśmy Radona ZR Lady 8.0 – IMHO na ten moment bezkonkurencyjny pod kątem cena/osprzęt w ramach damskich w tym budżecie. Zdam relację po przetestowaniu go trochę dłużej :) 

Jeszcze raz dzięki!

• +1 pomógł 1
Napisano

@zawadzior Co do relacji to rzeczywiście byłaby pomocna, na pewno dla kolejnych szukających rowrru z podobnymi wymaganiami. Poza tym człowiek coś tam doradza (w dobrej wierze) a potem się zastanawia czy go ktoś, gdzieś nie przeklina ;)

Pamiętaj o oponach  - te fabryczne wyglądają  na ciężkie z dużymi oporami. Oprócz wspomnianych opon mtb o niskich oporach toczenia do sugerowanej eksplatacji możesz rozważyć 

szersze opony gravelowe w rozmiarze 27.5 (650) o większej szerkości np.

https://allegro.pl/oferta/schwalbe-g-one-all-round-perf-addix-sg-27-5-x-2-25-57-584-zwijana-15651031591?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss_sc&ev_adgr=rowery_ss_sc&ev_campaign_id=22201456927&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbMCtOn386vtpgC8ktXZHenfG&gclid=CjwKCAjw-qi_BhBxEiwAkxvbkJqUFg1wt9I98p8_mHg59XpPcZlESzQwlqZPr0TT58T6Plmm86KyzxoCAwEQAvD_BwE