Ewka80 Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca Hej. Jaki rower polecilibyscie dla 10 latka? Nie mam kompletnie pojęcia o rowerach a chciałam synowi coś kupić fajnego 🙂 będę bardzo wdzięczna za jakieś sugestie. Budżet tak 2000, max 2500 zł. Byłam w salonie rowerowym i ceny mnie przeraziły. Czy coś w tym budżecie można kupić dobrego? Synek ma około 147cm. Cytuj
TheJW Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca Syna przygotowujesz do jakichś zawodów, czy to ma być zwykły rower do jazdy po osiedlu i na boisko? Jeśli to drugie, to jakaś używka z OLX albo coś z Decathlona. Biorąc pod uwagę, jak takie dzieci szybko - 1) rosną 2) niszczą rzeczy nie ma sensu moim zdaniem kupować nic wypasionego i drogiego, bo za rok, półtora i tak trzeba będzie rower zmienić (zakładając, że kupujesz coś pasującego rozmiarem, a nie "na zapas"). Cytuj
afly Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca Za wiele więcej nie wymyślimy niż tutaj w wątku: Jedyna opcja jaką widzę w budżecie to Amulet 27,5 rozmiar S (145-160 cm), poniżej linki poglądowe! https://skleprower.pl/rower-juniorski-amulet-tomcat-27-5-shimano-alivio-1x9-p-714.html https://skleprower.pl/rower-juniorski-amulet-tomcat-27-5-shimano-alivio-1x9-p-948.html Cytuj
Ewka80 Napisano Czwartek o 20:16 Autor Napisano Czwartek o 20:16 Kurczę naprawdę za 2 tyś nie da się dobrego roweru kupić? 😞 Zwykłe przejażdżki weekendowe z mamą, w tygodniu do szkoły z kolegami, na treningi. Przeglądam strony z rowerami i jest dużo w przedziale 1500-2000, to są złe rowery? Przepraszam za dla was pewnie głupie pytania ale nie sądziłam będzie taki problem z wyborem... Cytuj
Enadxx Napisano Czwartek o 20:41 Napisano Czwartek o 20:41 (edytowane) @Ewka80 zerknij na propozycje wyżej. Te amulety to fajne opcje w tym budżecie. Albo jak się nie boisz zagraniczych zakupów i odrobinę zwiększając budżet , to na południu można kupić to: https://www.r-x-c.cz/juniorske-horske-kolo-amulet-27-5-youngster-1-10-sh-alu-brushed-transparent/red-vel-s/15 Edytowane Czwartek o 20:50 przez Enadxx 1 Cytuj
Turysta05 Napisano Czwartek o 20:57 Napisano Czwartek o 20:57 Niestety, produkcja roweru dziecięcego niewiele odbiega od dużego, a sklepy rowerowe dokładają wygórowaną marżę☹️. Do tego kuszą dzieciaki ciężkimi klocami z amortyzacją, a to zupełnie szkodliwe! Jeżeli jest ktoś w rodzinie lub znajomy, który potrafi "co-nieco" przy rowerach😉 to polecam rower używany, podobnie jak kolega @TheJW👍. Jeśli nowy, to powyższe propozycje. Tak, czy inaczej, rower jak najlżejszy, zupełnie bez amortyzacji bo to ciężar i z reguły nie działa (sprawdziłem!) - atrapa dla wyciągnięcia kasy🥴. Cytuj
Ewka80 Napisano Piątek o 09:06 Autor Napisano Piątek o 09:06 No właśnie nikt nie potrafi i polecili mi to forum żeby podpytać co i jak 🙂 chociaż jeden ze znajomych wysłał mi coś takiego https://www.greenbike.pl/rower-gorski-orbea-onna-29-50-licznik-krc-211-oswietlenie-led-p-7267.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwy46_BhDOARIsAIvmcwNEHtQoKu6ddvR9pFMP9SNqsJS_yRCLdXzzV2sM0ckCNMQ0OEDfbZIaAs1QEALw_wcB Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 09:09 Napisano Piątek o 09:09 (edytowane) Super rower żeby zniechęcić dzieciaka do jazdy, naprawdę... @Ewka80, a otwierałaś w ogóle linki, które podesłał @afly? Edytowane Piątek o 09:09 przez chudzinki Cytuj
afly Napisano Piątek o 09:41 Napisano Piątek o 09:41 (edytowane) 35 minut temu, Ewka80 napisał: No właśnie nikt nie potrafi i polecili mi to forum żeby podpytać co i jak 🙂 chociaż jeden ze znajomych wysłał mi coś takiego https://www.greenbike.pl/rower-gorski-orbea-onna-29-50-licznik-krc-211-oswietlenie-led-p-7267.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwy46_BhDOARIsAIvmcwNEHtQoKu6ddvR9pFMP9SNqsJS_yRCLdXzzV2sM0ckCNMQ0OEDfbZIaAs1QEALw_wcB 1. Rower według producenta na wzrost 155-170, 2. Waga ponad 14 kg, obstawiam że połowa masy twojego dziecka - chciałabyś na czymś takim jeździć? 3. Niepracująca atrapa amortyzatora, jeżeli bezie pracować to pod wagą około 75kg - ile waży dziecko? Na siłę Ciebie nie przekonamy ;), Edytowane Piątek o 09:42 przez afly Cytuj
Ewka80 Napisano Piątek o 10:22 Autor Napisano Piątek o 10:22 No syn waży 29 kg. I tak, pokazywałam mu tego amuleta ale mu się nie podoba... Bo koledzy mają lepsze... Mają z przodu amortyzator... Mnie nie stać na rower za 4 tyś 😞 czyli do takiej wagi ile rower powinien ważyć? Cytuj
wolek Napisano Piątek o 10:40 Napisano Piątek o 10:40 Popatrz na to z tej strony - czy Chciałabyś jeździć rowerem który stanowi blisko połowę Twojej wagi? Ale z drugiej strony jak ma w ogóle nie jeździć to trzeba wybrać mniejsze zło. Ogranicz się chociaż do jednego amortyzatora - tego z przodu. Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 10:58 Napisano Piątek o 10:58 (edytowane) 40 minut temu, Ewka80 napisał: pokazywałam mu tego amuleta ale mu się nie podoba... Bo koledzy mają lepsze... Mają z przodu amortyzator... No to jeżeli to ma być rower do jazdy w terenie to coś takiego https://www.kubikes.de/kubikes_shop/Bikes/kubikes-27-5s/KUbikes-27-5S-MTB-Disc.html, ale musisz zwiększyć budżet... Kolegom kopary opadną 🙂. Tutaj bardzo fajny rower https://fabrykarowerow.com/sklep/rowery/rowery-trek/rowery-dzieciece/trek-wahoo-26-path Edytowane Piątek o 11:04 przez chudzinki Cytuj
afly Napisano Piątek o 11:14 Napisano Piątek o 11:14 Rozumiem, ponieważ zdaję sobie sprawę iż dla dziecka aspekt wizualny jest b. ważny. Nie pozostaje chyba nic innego jak pomierzyć rowery w lokalnych sklepach i wybrać ten który najbardziej mu odpowiada. Dla mnie rozsądny rower z amortyzatorem to wydatek 3000 zł, jego masa >11 kg. Orbea Onna 27 20 rozmiar XS. Aby coś znaleźć w okolicy i poniżej 11kg, trzeba celować w budżet 3700zł+ - w mojej ocenie dla Twoich potrzeb zbędny wydatek, ponieważ dziecko chyba z zamiłowaniem do jazdy rowerem nie podchodzi. Jeżeli chcesz wybrać rower świadomie, to nic w Twoim budżecie nie wyczarujemy. Obecnie widzę, że wystartował sezon na rowery dziecięce i zarówno nowe jak i używane zaczynają schodzić z "zapasów magazynowych". Cytuj
Ewka80 Napisano Piątek o 15:55 Autor Napisano Piątek o 15:55 No Afly ładna ta Orbea 🙂 a wiesz może gdzie znaleźć wagę tego roweru? Bo mogę znaleźć Cytuj
afly Napisano Piątek o 16:34 Napisano Piątek o 16:34 W dniu 27.03.2025 o 16:51, afly napisał: Za wiele więcej nie wymyślimy niż tutaj w wątku: ......... Czyli nie przejrzałaś wątku, który został tutaj zamieszczony ... - kliknij powyżej. Cytuj
Ewka80 Napisano Piątek o 17:07 Autor Napisano Piątek o 17:07 No czytałam i na tej stronie green bike nie ma podanej wagi roweru.. Bądź jeszcze tak miły i napisz 🙂 Cytuj
afly Napisano Piątek o 17:57 Napisano Piątek o 17:57 niestety nie znalazłem takie informacji. Pamiętam, że rower trafił do mnie na listę, ponieważ gdzieś widziałem wagę na poziomie 12,3 kg - teraz tej informacji nigdzie nie mogę znaleźć więc się pod nią nie podpiszę ... Cytuj
Turysta05 Napisano Sobota o 07:43 Napisano Sobota o 07:43 @Ewka80 już wspomniałem, że żerują na naiwności Dzieci, panującej modzie, proponowanie roweru na 19 calowych kołach (twój link) nadaje się do zgłoszenia przestępstwa przeciwko zdrowiu dziecka😡 A jak to trudno Dziecku wytłumaczyć wiem dobrze..🥴. Powtarzam: jak najlżejszy, 10-latek szybko z niego wyrośnie, i obiecaj Mu, że wtedy będzie już miał "poważny" rower, i to na serio, bo wtedy będzie to możliwe👍. Cytuj
Wojcio Napisano Sobota o 08:24 Napisano Sobota o 08:24 Dobrze, że mam córkę, przynajmniej nie zwraca uwagi na wygląd roweru, a na model tłumika w widelcu... Jako tata przyłączam się do chóru - lekki, na dobry rozmiar, może być używany. Widelce tanie pod dziećmi nie pracują (ten kubikes to wyjątek - widziałem w naturze, ale to nie "tani" widelec). Wskazane wyżej Amulety są wzorem. 1 Cytuj
Ewka80 Napisano Sobota o 12:59 Autor Napisano Sobota o 12:59 No jest ciężko 🙂 argumenty że wyrośnie i że trzeba jeszcze ze dwa rowery żeby miał na dłużej nie przemawiają.. O używanych to nawet nie chce słyszeć.. . Jest takie wzorowanie się na kolegach że szok... Ale dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki waszym radom będzie mi na pewno łatwiej coś wybrać 🙂 Cytuj
szpenton Napisano Poniedziałek o 12:48 Napisano Poniedziałek o 12:48 Ja w weekend kupiłem mojemu 10latkowi ten: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mlodziezowy-superior-racer-xc-27-db-pd23025/?v_Id=239931 Przymierzał różne: kross'a, treka, specialized, scota, też wspominaną tu Orbeę. Najlepiej mu się jeździło na tym SUPeriorze, dlatego powinnaś iść z dzieckiem do sklepu i przymierzyć. Cytuj
chudzinki Napisano Poniedziałek o 13:21 Napisano Poniedziałek o 13:21 A waży on chociaż z 60 kg żeby ten XCT cokolwiek się pod nim uginał i był sens targania go ze sobą...? Cytuj
szpenton Napisano Poniedziałek o 13:31 Napisano Poniedziałek o 13:31 (edytowane) <40. Coś tam się ten XCT ugina... Wziął 9kg wooma i powiedział, że się tym źle jeździ, jest niestabilny i za lekki, i on musi czuć.. Na sztywnym FLYu też mu się źle jeździło. Edytowane Poniedziałek o 13:31 przez szpenton Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi