Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam serdecznie ! Chciałbym się poradzić, a zarazem spytać o rower Crossowy w budżecie 2,5k-3k.

Często pojawiają się rowery

1. Lazaro Quantum V4 

2. Unibike Crossfire

3. Kross Evado

Czy możecie polecić któryś z tych co wymieniłem lub jakiś inny w tym budżecie ?

Jazda mieszana miasto/szuter/las.

Edytowane przez BastJon
Napisano

Myślę, że Cross będzie mi najlepiej "leżał".

1.https://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-quantum-v4-m%C4%99ski-2023_pid=520?fbclid=IwY2xjawJR0VZleHRuA2FlbQIxMQABHcghB9Mjajy2Ig3A0Yen3aYv3fZca7PXhH9STEl1dElhbqLgzfQTHUqe6g_aem_Z4UaodlRf2WFPsH_ob-uQg&sfnsn=wa

2. https://allegro.pl/oferta/unibike-crossfire-gts-czarny-2024-rama-17-16811642808

3. https://www.activsport.eu/product-pol-49332-Kross-Evado-6-0-M-28-M-19-rower-czarny-niebieski-mat-A4.html

Oczywiście jestem otwarty na wszelkie sugestie i inne propozycje.

Napisano

Osprzętowo najlepiej Lazaro/Unibike, Kross.

Wagowo obstawiam, że najlżejszy będzie Kross, Unibike, Lazaro.

Z tej trójki wybrałbym Unibike ze względu na napęd 2x9. Amortyzowaną sztycę i regulowany mostek można wywalić i zaoszczędzić na wadze.

Napisano

Unibike na start waży 15,5 kg, więc chyba najwięcej. Czy przy 2 blatach z przodu, zamiast 3 poza wagą jest jakaś znaczącą różnica ?

Napisano

No ten Giant to jest sztos, ale cena trocha za duża jak na mój budżet 😅 Może jest coś podobnego w ciut niższej cenie ? 😅

Napisano

A może rozejrzeć się za rowerem MTB ? Z tym, że jazda głównie drogi rowerowe/miasto, ale i do lasu będę "wyskakiwać". Więc może też MTB się nada. Wiem, że tam są grubsze opony na start, ale oponę też można wymienić. Pozycja podczas jazdy wiadomo też inna, ale może nie na tyle, żeby się zamykać tylko na Crossówki ?

Napisano

To wszystko zależy jakie będą proporcje jazdy i co ten las oznacza dla Ciebie - jeżdżenie po korzeniach i piachu czy przejazdy szutrówkami?

Orkan 9 bardzo fajny. W tym budżecie znaleźć powietrzny amortyzator graniczy z cudem.

Napisano

Pierwsze co musisz to zastanowić się gdzie i ile będziesz jeździł, bo kupowanie roweru z napędami do tyrania po górach i jeżdżenie nim po mieście to nieporozumienie... Po jakimś czasie będziesz pytał co zrobić "żeby jeździć szybciej". No chyba, że lubisz kręcić pedałami jak chomik to nie ma problemu 🙂.

Napisano
  W dniu 28.03.2025 o 08:29, chudzinki napisał:

Pierwsze co musisz to zastanowić się gdzie i ile będziesz jeździł, bo kupowanie roweru z napędami do tyrania po górach i jeżdżenie nim po mieście to nieporozumienie... Po jakimś czasie będziesz pytał co zrobić "żeby jeździć szybciej". No chyba, że lubisz kręcić pedałami jak chomik to nie ma problemu 🙂.

Rozwiń  

Masz tu na myśli o 1 blat z przodu co do tych rowerów co podesłałem czy ogólnie o MTB?

Napisano

Znaczy ogólnie napęd 1xx jest super tylko musi być odpowiednio dobrany, a w tych rowerach jest dobrany do jazdy w terenie. Jeżeli nie przeszkadza Ci to, że będziesz ciągle jeździł na najmniejszych zębatkach z tyłu (a te kasety są stosunkowo drogie) i zapewne będzie Ci brakowało szybkich przełożeń to nie ma problemu. Trochę lepszy pod względem napędu jest Focus, który polecił @keltu, ale to też "góral".

Napisano

Jazda będzie powiedzmy w stosunku 60-70 % Miasto/Ścieżki rowerowe

Reszta ścieżki leśne, szutrowe, czasem jakieś korzenie i kamienie.

Można myśleć o MTB ale z 2 blatami z przodu czy jednak iść w kierunku tego Crossa?

Napisano

A jeszcze jedno - pewnie teraz masz jakiś rower? 

Jakie najtwardsze przełożenia wykorzystujesz tzn. z przodu np. 48, a z tyłu ile?

Dopytuję, bo z jednej strony cross jest, bardzo ogólnie mówiąc, szybszy, ale z drugiej strony w tej cenie możesz dostać dużo lepszego górala...