Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,jestem nowy w temacie enduro ,szukam czegos do 15000. 

Chciałbym śmigać po bike parkach ,skakać ale też do delikatniejszej jazdy.

Coś o mnie

Wzrost 184 waga 100 

Myślałem nad:

NS DEFINE 170

CUBE STEREO ONE 77 PRO (Mam w fajnej cenie 2000euro 2600 carbon)

Glowa mi już wybucha od porównywania amortyzacji ,napedow a nie mam o tym pojecia jeszcze, nie wiem czy carbon czy aluminium ,w sumie nie wiem nic jeszcze i proszę o pomoc ,dziękuję za pomoc.

Napisano

Wybór jest tak duży, że mogę Ci powiedzieć czego nie kupować - ramy w której linki są przeprowadzone przez górne łozysko sterów. Cube w alu ma normalnie a w carbonie ma właśnie przez łożysko, brałbym alu. 

NS - szkoda pieniędzy na to. 

Dartmoory - wg mnie też choć niektórzy będą sądzili inaczej. 

W tej cenie są YT Capry na Ohlinsach. 

Napęd to ostatnia rzecz na jaką patrzysz w enduro - w sumie im tańszy tym lepszy, bo mniej kosztuje jak coś popsujesz, a popsujesz kiedyś na pewno. 

Warto zwrócić na koła i opony, żeby cos mocniejszego było a nie po taniości wsadzone Maxxis Exo albo jakaś szata od innego producenta, wzmocniona opona to lepsze tłumienie i ochrona obręczy (choć i tak sugeruję wsadzić wkładke na tył).

• +1 pomógł 1
Napisano

Jeżeli to jest pierwszy rower i jesteś w stanie dostać CUBE STEREO ONE 77 PRO za 2000 EUR to bierz i się nie zastanawiaj. Jeżeli nie podpasuje to powinieneś być w stanie sprzedać z małą stratą, jako punkt wyjścia rowerowi nic nie brakuje. Pytanie jeszcze o rozmiar czy masz wybór, ja chyba decydowałbym się na Twoim miejscu na XL.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
Cytat

Jeżeli nie podpasuje to powinieneś być w stanie sprzedać z małą stratą

Teraz wszystko sprzedaje się z dużą stratą albo nie sprzedaje w ogóle.

W 2022 sprzedałem rebę za 1350zł.
Wczoraj kupiłem rebę za 500zł. Z rok wisiała na olx.

Założyłbym że ta kasa jest wtopiona, do odzyskania max 50% wystawiając w tydzień po zakupie.

Pozostając w temacie - nie brałbym rowerów marek sklepowych w sprzedaży wysyłkowej.

To są skomplikowane rowery, dochodzenie roszczeń gwarancyjnych na odległość to droga przez mękę, z wyjątkiem marek typowo wysyłkowych, które mają to opanowane.

Edytowane przez KSikorski
  • +1 pomógł 2
Napisano

Ciężko jest... bo te ... nagminnie ładują kable przez stery. Ramy z plastiku bym nie brał kosztem normalnych sterów bo podchodzę do tego jak do napędu czyli po uj mi to przy latających wszędzie kamieniach. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Jedna uwaga bo Cube nie ma rozpórki w okolicach rockera a to może być czasem istotna kwestia jak masz 100 kg przy pewnych okolicznościach jazdy. Ja najwięcej szlifów od opon miałem niestety przy tej wadze i konkretnym terenie. Lepiej się zrobiło jak sporo z wagi zszedłem no i poszła folia w te okolice. 

Napisano
2 godziny temu, KSikorski napisał:

Teraz wszystko sprzedaje się z dużą stratą albo nie sprzedaje w ogóle.

W 2022 sprzedałem rebę za 1350zł.
Wczoraj kupiłem rebę za 500zł. Z rok wisiała na olx.

Założyłbym że ta kasa jest wtopiona, do odzyskania max 50% wystawiając w tydzień po zakupie.

Pełna zgoda, natomiast moje rozumowanie następujące: jeżeli autor rozważa budżet do 15.000 PLN lub dobrze kupionego Cube za 2000 EUR, to lepiej żeby tracił z poziomu 2000 EUR niż 15.000 PLN.

• +1 pomógł 1
Napisano

Cube Stereo one77 -1999euro 

Race 2200

Carbon 2600 wszystko oczywiście nowki, ja mieszkam w niemczech więc podjeżdżam do sklepu przymierzam itd nie zamówiłbym roweru z wysyłką bez przymiarki.

15000 to taki max bo jestem otwarty na inne propozycje a wiem ze w niemczech kupię rower za 10 tys który w polsce by kosztował 15. 

Napisano

A czy ja gdzieś napisałem, że Cube jest bee? Mieszkając w Niemczech poszukał bym czegoś innego, czego u nas prawie nie ma albo jest bardzo mało popularne. Było takie pytanie ostatnio czemu taki Conway jest mało popularny. Plusem Radona jest nadal klasyka sterowa w ramach plastikowych. YT to samo. 

Napisano (edytowane)

Zobacz to: jest co trzeba, rama cat 5, zeb select plus - no marzenie. Nie gwarantuję, że nie ma w tej chwili lepszej okazji. Poklikaj konfigurator Propaina też - tam mi się podoba, że można mieć dobry zawias przy oszczędnym napędzie. 

Edit - sam poklikałem - Aluminiowego Tyee to dostaniesz w tej kasie na Foxach Factory....

Edytowane przez Wojcio
  • +1 pomógł 1