meszuge Napisano Środa o 18:10 Napisano Środa o 18:10 (edytowane) Cześć, po mazowieckim jeżdżę ESKEREM 6.0 2gen i jestem mega zadowolony, ale mój drugi rower MTB hardtail, którego użytkuje w górach świętokrzyskich powoli mi nie wystarcza - Trek Marlin 2020. Rozglądam się za MTB do upalania w lasach - korzenie, dziury i jakieś nierówne drogi, ale bez skoków czy hardcorowej zjazdowówki. Nie chce agresywnej geometrii, fajnie jakby był komfortowy do trochę dłuższych jazd. Marlina często zabierałem na 1 dniowe biwaki 20-30-40km po lesie, spanko przy ognisku w hamaku i powrót, razem te 60-80km. Takie 50/50 - poszaleć i wyczilować. Spotkałem się z opinią, że mając gravela lepiej szukać FULLA, ponieważ HT jest zbyt bliski i nie odczuje różnicy, ale znów w FULLU boje się trochę kosztów serwisowania dampera, amortyzatora czy łożysk. Z czasem będę robił to pewnie sam, ale na początek 😅. Raczej aluminium, niż carbon - mentalna blokada.. Przyglądałem się: - https://kross.pl/earth-3-0-zielony-czarny-srebrny-polysk# ale zostałem już uświadomiony, że to "drogie g*wno, które nie chce im się sprzedać". Wrzucam, bo podoba mi się wizualnie. - https://www.canyon.com/en-pl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/cf/neuron-cf-8/3170.html?dwvar_3170_pv_rahmenfarbe=RD%2FBK podobnie jak z Krossem. Wrzucam, bo podoba mi się wizualnie. Za HT nie rozglądałem się, bo.. opinia o bliskości tych rowerów działa na mnie dość przekonywująco. Dodatkowe pytanie na koniec: - Jaka jest różnica w umiejscowieniu dampera na przykładzie Krossa i Canyona? Wizualnie bardziej podoba mi się Canyon. Cytat WYMIARY Wzrost - 188 cm Przekrok w spodenkach bez wkładki - 88 cm Waga - 95-100 kg Edytowane Środa o 18:12 przez meszuge Cytuj
Czikol Napisano Środa o 18:17 Napisano Środa o 18:17 Ostatnio było kilka podobnych tematów. Przeglądnij forum 1 Cytuj
meszuge Napisano Środa o 18:23 Autor Napisano Środa o 18:23 @Czikol przeglądałem, ale nie znalazłem za bardzo rowerów z pełnym zawieszeniem, dlatego stwierdziłem, że dodam temat. Chyba, że coś pominąłem. Zabieram się za przeglądanie raz jeszcze :). Cytuj
Tyfon79 Napisano Środa o 18:26 Napisano Środa o 18:26 Nie chcesz agresywnej geo ale taką ma Canyon. To zupełnie różniące się w zastosowaniu rowery. Cytuj
meszuge Napisano Środa o 18:39 Autor Napisano Środa o 18:39 @Tyfon79 po to przychodzą na forum, nie mam totalnie wiedzy. Im większy kąt, tym mniej agresywnie? 1 Cytuj
Czikol Napisano Środa o 18:56 Napisano Środa o 18:56 Przepraszam, przeoczyłem że szukasz fulla. Masz racje ostatnie częściej poruszanymi tematami były HT. 1 Cytuj
meszuge Napisano Środa o 19:30 Autor Napisano Środa o 19:30 @Czikol spoko @Tyfon79 jestem raczej wysportowaną osobą, więc jeżeli uginam się na gravelu, to może na takim FULLU to nie będzie, aż tak odczuwalne Cytuj
NerfMe Napisano Środa o 20:05 Napisano Środa o 20:05 Mi się wydaje że autor pisząc o tym, że nie chce agresywnej geometrii miał na myśli by rower był wygodny. Neuron jest takim rowerem. Cytuj
Tyfon79 Napisano Środa o 20:14 Napisano Środa o 20:14 39 minut temu, meszuge napisał: Jestem raczej wysportowaną osobą, więc jeżeli uginam się na gravelu, to może na takim FULLU to nie będzie, aż tak odczuwalne Tego nie wiem co tam masz w planach. Kross jest rowerem do szybszej sportowej jazdy. Ma blokady z manetki zarówno dampera jak i amora. Neuron to rower do nazwijmy to umownie spokojniejszej, dystyngowanej, wygodnickiej jazdy. Oczywiście w dół większy plus dla Neurona. Cytuj
meszuge Napisano Środa o 20:17 Autor Napisano Środa o 20:17 11 minut temu, NerfMe napisał: Mi się wydaje że autor pisząc o tym, że nie chce agresywnej geometrii miał na myśli by rower był wygodny. Neuron jest takim rowerem. Tak, to miałem na myśli @NerfMe@Tyfon79 Cytuj
NerfMe Napisano Czwartek o 06:33 Napisano Czwartek o 06:33 12 godzin temu, meszuge napisał: Raczej aluminium, niż carbon - mentalna blokada.. Przyglądałem się: - https://kross.pl/earth-3-0-zielony-czarny-srebrny-polysk# ale zostałem już uświadomiony, że to "drogie g*wno, które nie chce im się sprzedać". Wrzucam, bo podoba mi się wizualnie. - https://www.canyon.com/en-pl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/cf/neuron-cf-8/3170.html?dwvar_3170_pv_rahmenfarbe=RD%2FBK podobnie jak z Krossem. Wrzucam, bo podoba mi się wizualnie. Teraz do mnie dotarło, wiesz że zalinkowałeś dwa karbonowe rowery 😆 ? Cytuj
meszuge Napisano Czwartek o 17:42 Autor Napisano Czwartek o 17:42 @NerfMe tak wiem - po prostu jako przykład z racji tego że patrzę mocno na wygląd. Dużo osób z grona rowerowego nabawia mnie na karbon i nie wiem w sumie. Wczoraj oglądałem testy ram karbonowychi jestem pod wrażeniem. Cytuj
olo850 Napisano Piątek o 13:27 Napisano Piątek o 13:27 Trochę prywata ale może Ci podpasuje, nie wiem czy rozważasz używane: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-mtb-ibis-ripley-af-xl-deore-trail-enduro-upgrade-CID767-ID13XRit.html?bs=olx_pro_listing&isPreviewActive=0&sliderIndex=8 Mam bardzo podobny wzrost/nogę i rower jest bardzo wygodny. W Świętokrzyskich byłem na nim na Jeleniowskich i w okolicach i mogę polecić. W kontekście Twoich potrzeb - bardzo efektywny zawias, DW Link naprawdę dobrze działa co do efektywności. Do jazdy stricte w świętokrzyskim zmieniłbym opony na lżejsze. Jak coś to pisz na PW. Cytuj
meszuge Napisano Piątek o 15:25 Autor Napisano Piątek o 15:25 @olo850 dzięki za ofertę, ale pass 😕 Cytuj
meszuge Napisano Piątek o 18:32 Autor Napisano Piątek o 18:32 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-900s-karbonowa-i-aluminiowa-rama/_/R-p-325040 - tak wiem karbon i pozycja. Co sądzicie? Cytuj
Magaraszz Napisano Piątek o 18:55 Napisano Piątek o 18:55 Tym Rockriderem miałem okazje się przejechać i nic mu nie brakuje jeśli mowa o "full". Do tego od wielu ludzi same pozytywne opinie słyszę jeśli chodzi o serwis decathlonu także jak nie jesteś jakimś "hejterem" i "rockrider gufno bo gufno" (bez sensownego powodu) jak najbardziej dobry sprzęt. Co do FULL vs HT jak masz sprzęt nowy albo mało używany i działa wszystko wzorcowo polecam FULLa tylko bierz pod uwage że o zawieszenie trzeba dbać bo jak nie wtedy będziesz skrzypkiem bez skrzypiec. Ale jak z tym się godzisz to vs HT, FULL ma tyle plusów że nie ma o czym myśleć tylko brać bo jakość jazdy rośnie konkretnie. Cytuj
meszuge Napisano Piątek o 20:28 Autor Napisano Piątek o 20:28 @Magaraszz @FigoiFago wiesz mam Krossa, który też jest hejtowany, a mi się bardzo dobrze jeździ, wiec... Będę musiał pooglądać jakieś poradniki dotyczące serwisowania amorków i damperów, raz w sezonie wystarczy taki porządny jednorazowy przegląd? O czym powinienem jeszcze pamiętać? Te zawiasy na tylnym trójkącie też się jakoś serwisuje? Cytuj
NerfMe Napisano Piątek o 20:59 Napisano Piątek o 20:59 (edytowane) Jeżeli rower ma być też używany w górach, nawet na wycieczkach, to nie wyobrażam sobie już modelu bez droppera. Edytowane Piątek o 20:59 przez NerfMe Cytuj
meszuge Napisano Piątek o 21:49 Autor Napisano Piątek o 21:49 49 minut temu, NerfMe napisał: Jeżeli rower ma być też używany w górach, nawet na wycieczkach, to nie wyobrażam sobie już modelu bez droppera. A polecisz coś? Cytuj
NerfMe Napisano Piątek o 22:40 Napisano Piątek o 22:40 (edytowane) Jeśli sprzedaż wysyłkowa wchodzi w grę, to do niedawna, w świetnej cenie można było kupić Gianta Trance 1, ale został już tylko w rozmiarze M: https://www.bunnyhop.de/FAHRRAD/MTB/Giant-Trance-1-Hematite.htm?a=article&ProdNr=GIA2201042204&p=6 Jest jeszcze dostępny Rose Ground Control 3, ale tylko w XL (wg producenta od 190 cm): https://www.rosebikes.pl/rose-ground-control-3-2702037?article_size=7646&product_shape=19742&sf=1 Wyżej wymieniony Ibis Ripley też jest bardzo udanym modelem, sam go rozważałem zanim zakupiłem Gianta Trance. Z w miarę lekkich trailowych fulli z małym skokiem rozglądałbym się za: Trek Fuel, YT Izzo, Canyon Neuron. Edyta: https://www.sportspar.de/giant-trance-1-full-suspension-mtb-fully-mountainbike-220104220 Tu jest Trance 1 w XL, w przyszłości warto rozważyć zmianę kół na lżejsze i masz fajny wytrzymały, rower z dobrze przemyślanym i pracującym zawieszeniem. Edytowane Piątek o 22:48 przez NerfMe 2 Cytuj
meszuge Napisano Sobota o 22:49 Autor Napisano Sobota o 22:49 @NerfMe a jeszcze dopytam jak jest z blokadami amora i dampera w takich rowerach? Da się to zrobić na manetkę? Cytuj
afly Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Ostatnio oglądając jeden z testów rowerów, prowadzący poruszyli temat czy manetka do blokady amortyzatora jest potrzebna - zdania mieli podzielone. U mnie blokada amortyzatora jest używana tylko i wyłącznie na pumptracku - dla mnie zbędny gadżet, którego mógłbym nie mieć. Czy jesteś pewny że tego potrzebujesz? Cytuj
NerfMe Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jeśli chodzi o blaokadę "z manetki" to raczej trzeba patrzeć w kierunku tzw. roweru typu downcountry czy XC. Przykładowe modele: Scott Spark, Orbea OIZ, Specialized Epic, Canyon Lux Trail itd. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi