Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Chciałbym zakupić coś, co spełni rolę ochronki przed zalewaniem oczu potem podczas dłuższej niż 1-2h jazdy, także a może zwłaszcza, na stacjonarce. Wiem, że chyba takiej czapeczki używają szosowcy, ale nawet nie wiem jak się to nazywa. Jeżdżę na rowerze MTB i takowym kasku, stąd pytanie - czy na te potrzeby też coś takiego jest? Nie planuję przesiadać się na szosę ani zmieniać kasku, więc coś muszę dobrać. I tak, próbowałem bandany, ale pod kask wchodzi tylko taka najcieńsza, która co prawda opóźnia, ale o paręnaście/dziesiąt minut nieuchronne przeciekanie. O wetknięciu pod kask opaski czołowej z under armoura nie ma niestety mowy.

Co począć? Czego używacie?

Napisano

Dzięki koledzy! Ja łysy jestem i właśnie czapeczki bym potrzebował, żeby poza samym schnięciem też okryć glacę i unikać odbijania elementów kasku na skórze. Śmiechowo wygląda, jak się ma na głowie wgniecenia i różne inne ślady :)

Pytanie uzupełniające: co dokładnie daje daszek w tych małych czapeczkach? Zakładam, że nie jest dla ochrony przed słońcem :D więc może dodatkowo coś tam powstrzymuje w razie prawdziwej Niagary na treningu?

Napisano

Daszek to tylko i wyłącznie uśmiech w stronę tradycji, kiedy to te 70 czy 60 lat temu jeżdżono w peletonach w takich czapeczkach. Wtedy chroniły przed słońcem, teraz też teoretycznie chociaż i tak wszyscy jeżdżą z daszkami do góry, taka moda. Tu masz zdjęcie (wzięte z netu) z pierwszego Wyścigu Pokoju w 1948 roku:

Pierwszy Międzynarodowy Bieg Kolarski Warszawa-Praga-Warszawa. Fot. PAP/CAF

Ja kupiłem czapeczkę Rogelli Skull i jej nie polecę bo jest bardzo mała, do tego mało rozciągliwa, ciężko ją naciągnąć na głowę mimo, że nie mam jakiejś dużej głowy, standardowe 56-57 cm w obwodzie. Pieniądze wyrzucone w błoto. Niestety kupiłem ją na CR i odsyłka kosztowałaby prawie tyle co ta czapka więc została...

• +1 pomógł 1
Napisano

Daszek sobie daruj .  Przy dolnym chwycie  lub  "pozycji zjazdowej"   ogranicza pole widzenia .  Z tego samego powodu kaski szosowe nie mają daszków.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki. Zdjęcie tej czapeczki Biotex jest mylące i chciałbym doprecyzować: to jest siateczka i tam poniżej nic nie ma, czy jest biały materiał pod tą siatką, tylko w kolorze tła strony i dlatego nie widać?

Napisano

@marekdam1 czapeczka jest z siatki. Oczka są na wylot. Na górze pojedyncza a na obwodzie podwójna warstwa. Czapka jest bardzo fajna, przy mojej łysej pale latem spisuje się świetnie. Nic nie kapie do oczu. Szybko się suszy. Jest przewiewna i masz wrażenie, że jedziesz z gołą głową. Zdecydowanie u mnie się sprawdza. Dodatkowo podwójna warstwa na czole powoduje, że oczka nakładają się na siebie, ograniczają dmuchanie w zatoki. Jest to całkiem OK i nie cierpię na bóle głowy od przewiania. 

Używam też:

• +1 pomógł 2