marekdam1 Napisano Środa o 16:52 Napisano Środa o 16:52 Cześć! Chciałbym zakupić coś, co spełni rolę ochronki przed zalewaniem oczu potem podczas dłuższej niż 1-2h jazdy, także a może zwłaszcza, na stacjonarce. Wiem, że chyba takiej czapeczki używają szosowcy, ale nawet nie wiem jak się to nazywa. Jeżdżę na rowerze MTB i takowym kasku, stąd pytanie - czy na te potrzeby też coś takiego jest? Nie planuję przesiadać się na szosę ani zmieniać kasku, więc coś muszę dobrać. I tak, próbowałem bandany, ale pod kask wchodzi tylko taka najcieńsza, która co prawda opóźnia, ale o paręnaście/dziesiąt minut nieuchronne przeciekanie. O wetknięciu pod kask opaski czołowej z under armoura nie ma niestety mowy. Co począć? Czego używacie? Cytuj
Mihau_ Napisano Środa o 17:06 Napisano Środa o 17:06 Cytat I tak, próbowałem bandany, ale pod kask wchodzi tylko taka najcieńsza, która co prawda opóźnia, ale o paręnaście/dziesiąt minut nieuchronne przeciekanie. I dokładnie w ten sam sposób działa czapeczka. Osobiście wybrałem to https://brubeck.pl/produkt/termoaktywna-opaska-do-cwiczen-unisex-3d-pro/ jako kompromis, coś tam na czole zatrzyma a łeb od góry ma przewiew 1 Cytuj
marekdam1 Napisano Środa o 17:08 Autor Napisano Środa o 17:08 No tak, miałem na myśli coś, co zdąży schnąć chociaż częściowo przez lepszy materiał, niż bieda bandana Dzięki za polecajkę, przyglądam się. Cytuj
dfq Napisano Środa o 17:38 Napisano Środa o 17:38 @marekdam1 ten brubeck jest dosc gruby. Wejdzie ci pod kask ? Te dynafity są cienkie (mam kilka róznych opasek) https://www.skalnik.pl/opaska-performance-dry-2-0-storm-blue-3010 1 Cytuj
Chociemir Napisano Środa o 18:02 Napisano Środa o 18:02 Castelli Summer Skullcup - bardzo lekka, cienka, perforowana. 2 Cytuj
marekdam1 Napisano Czwartek o 07:02 Autor Napisano Czwartek o 07:02 Dzięki koledzy! Ja łysy jestem i właśnie czapeczki bym potrzebował, żeby poza samym schnięciem też okryć glacę i unikać odbijania elementów kasku na skórze. Śmiechowo wygląda, jak się ma na głowie wgniecenia i różne inne ślady Pytanie uzupełniające: co dokładnie daje daszek w tych małych czapeczkach? Zakładam, że nie jest dla ochrony przed słońcem więc może dodatkowo coś tam powstrzymuje w razie prawdziwej Niagary na treningu? Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 07:20 Napisano Czwartek o 07:20 Daszek to tylko i wyłącznie uśmiech w stronę tradycji, kiedy to te 70 czy 60 lat temu jeżdżono w peletonach w takich czapeczkach. Wtedy chroniły przed słońcem, teraz też teoretycznie chociaż i tak wszyscy jeżdżą z daszkami do góry, taka moda. Tu masz zdjęcie (wzięte z netu) z pierwszego Wyścigu Pokoju w 1948 roku: Ja kupiłem czapeczkę Rogelli Skull i jej nie polecę bo jest bardzo mała, do tego mało rozciągliwa, ciężko ją naciągnąć na głowę mimo, że nie mam jakiejś dużej głowy, standardowe 56-57 cm w obwodzie. Pieniądze wyrzucone w błoto. Niestety kupiłem ją na CR i odsyłka kosztowałaby prawie tyle co ta czapka więc została... 1 Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 08:16 Napisano Czwartek o 08:16 Daszek sobie daruj . Przy dolnym chwycie lub "pozycji zjazdowej" ogranicza pole widzenia . Z tego samego powodu kaski szosowe nie mają daszków. 1 Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 08:34 Napisano Czwartek o 08:34 Mnie daszek głównie przeszkadza, będzie czapeczka bez, kol. @Eathan linkował bardzo fajną czapeczkę ale sam teraz nie wyszperam na telefonie. Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 08:55 Napisano Czwartek o 08:55 Znalazłem: Biotex Summerlight Subcade – Evolution Bikes COM 1 Cytuj
marekdam1 Napisano Czwartek o 09:00 Autor Napisano Czwartek o 09:00 Dzięki. Zdjęcie tej czapeczki Biotex jest mylące i chciałbym doprecyzować: to jest siateczka i tam poniżej nic nie ma, czy jest biały materiał pod tą siatką, tylko w kolorze tła strony i dlatego nie widać? Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 09:13 Napisano Czwartek o 09:13 Jeszcze jej nie kupiłem, @Eathan musi się wypowiedzieć. Moim zdaniem to nie jest typowa siateczka, oczka nie są "puste". Są też tańsze opcje np. w CR czy RT (duże, popularne sklepy internetowe). 1 Cytuj
Eathan Napisano Czwartek o 12:15 Napisano Czwartek o 12:15 @marekdam1 czapeczka jest z siatki. Oczka są na wylot. Na górze pojedyncza a na obwodzie podwójna warstwa. Czapka jest bardzo fajna, przy mojej łysej pale latem spisuje się świetnie. Nic nie kapie do oczu. Szybko się suszy. Jest przewiewna i masz wrażenie, że jedziesz z gołą głową. Zdecydowanie u mnie się sprawdza. Dodatkowo podwójna warstwa na czole powoduje, że oczka nakładają się na siebie, ograniczają dmuchanie w zatoki. Jest to całkiem OK i nie cierpię na bóle głowy od przewiania. Używam też: bandan - mam kilka i np. od shimano, northwave i z Ali . To jest ok https://pl.aliexpress.com/item/32837663728.html?gatewayAdapt=glo2pol czapeczek z daszkiem - jest ok, na chłodniejsze dni daje radę. Oddycha gorzej niż siatka. Poza tym u mnie nie chroni zatok i zostaje przerwa między górą okularów a początkiem czapki. Na teraz testowałem np. to https://pl.aliexpress.com/item/1005005930494960.html?gatewayAdapt=glo2pol zimą czapki do biegania z Deca i czapki rowerowej z nausznikami. Ale to już inny temat. 2 Cytuj
dfq Napisano Czwartek o 12:21 Napisano Czwartek o 12:21 Mam tez tą Castelli Summer Skullcup , swietne wykonanie, ale ona rzeczywicie jest dość mała i nie na każdą głowę. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi