Senor Napisano Środa o 13:19 Napisano Środa o 13:19 Cześć, planuje zakup mtb. Z ważniejszych informacji: Teren w jakim będę się poruszał to głównie lasy, wały i mocno nierówne drogi szutrowe. Terany mazowieckie, a więc chociażby park Kampinowski. 2-3 razy w miesiacu chce się wybrać na jakieś górskie szlaki (najpewniej Bieszczady) Kilka lat wstecz jeździłem na starym Krossie Hexagonie i wpadłem na pomysł zakupu gravela. Nie jest to finalnie moja bajka, pare tysięcy km zrobione żeby się przekonać, że brakuje mi prostej kierownicy z amortyzacją Nie chce roweru crossowego, to świadomy wybór mtb. Zależy mi na grubszej oponie, lepszej amortyzacji i podzespołach Wzrost 171cm, waga ~65kg Z tego co przeglądam to znalazłem takie modele: 1. Giant XTC SLR 29 2 - zastanawia mnie tylko korba 30t, a dokładniej czy jest to wystarczająca ilość na moje potrzeby. Z tego co przeczytałem na forum ludzie mówią o 32, a nawet 34t. Do tego Giant'owski amortyzator. Jak się on sprawdza w porównaniu do chociażby takiego Rockshox'a Judy Silver TK? 2. Rower orbea Alma H20 lub wersja karbonowa Rower orbea Alma M50 Mam też problem z dobraniem wielkości ramy. Już raz się nadziałem i jeździłem na za dużym rowerze. W przypadku Giant'a po rozmowie ze sprzedawcą w sklepie wychodzi rozmiar S 15,5". Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tych Orbei w sklepach stacjonarnych i z kolei według ich rozmiarówki wychodzi rozmiar M. Serdeczna prośba z mojej strony o podpowiedzenie, który z tych modeli jest najciekawszym wyborem. A może znacie inne, lepsze modele? Cytuj
NerfMe Napisano Środa o 15:25 Napisano Środa o 15:25 (edytowane) Jak masz jakieś rowerowe doświadczenie i jeździsz z wysoką kadencja, to na płaskim korba 30t z napędem 1x12 daje radę. Jak nie pedzisz ze średnią powyżej 30 km/h to nie ma się co martwić. Edytowane Środa o 15:25 przez NerfMe 1 Cytuj
afly Napisano Środa o 16:02 Napisano Środa o 16:02 Jako użytkownik korby 30T - nigdy nie brakowało mi przełożeń, głównie korzystam z biegów od 1 do 10 (12-rzędowa kaseta 10-51). Jeżdżę na niskim ciśnieniu w oponach, w terenie i z wysoką kadencją, a podjazdy lubię podjeżdżać a nie prowadzić, nawet takie z nachyleniem >20%. Zdaje sobie sprawę, że dla użytkownika, który używa roweru głównie na utwardzonych "prostych" drogach 30T to będzie za mało - kwestia tras po jakich się poruszasz. 1 Cytuj
Senor Napisano Środa o 19:25 Autor Napisano Środa o 19:25 Ok, dzięki za wyjaśnienie. A co myślicie o podzespołach w tych modelach - co byście wybrali? Cytuj
NerfMe Napisano Środa o 20:16 Napisano Środa o 20:16 Osprzętowo podobne, ja z wymienionych brałbym karbonową Almę, ze względu na ramę. Natomiast jak możesz co nieco dołożyć to brałbym Canondale, chociaż wydaję mi się, że bywał taniej: https://www.mammothbikes.com/pl/cannondale-scalpel-ht-crb-4-2023/p-554897 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi