Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 godzin temu, Kalmarzec napisał:

Czytałem, że kaski po ok. 3-5 latach tracą swoje właściwości i powinno się je wyrzucić, nawt jeśli nie mają widocznych uszkodzeń. Podobno niektóry producenci twierdzą, że właściwe przechowywanie nie wpływa znacząco na jego właściwości. 

Zgadza się, tu kluczowe jest używanie na zewnątrz. Głównie wpływ słońca, uv, jakieś uderzenia gałęzi czy zwykłe obicia transportowe. Możemy przyjąć że intensywne używanie przez 4 lata to warto myśleć o zakupie nowego na kolejny, 5 rok. 

Można też wysłać zapytanie do kilku sklepów i wybrać ten który ma najświeższą datę produkcji. 

Dyskusją o innych kaskach marketowych się nie przejmuj - ja osobiście jak już słyszę słowa "to jest to samo, tylko....." to wyłącza mi się słuch :P Wszyscy powinniśmy jeździć skodą (najlepiej Fabią), w końcu to to samo co VW :P 

Do kasku uważam że zdecydowanie warto dopłacić i do dodatkowych systemów. 

Napisano

@kaido2 Teraz tak na serio jak takie testowanie przeprowadzić ? Jest coś takiego czy sobie żartujesz? Sam mam kask już dłuższą chwilę i zastanawiam się czy jeszcze w tym sezonie w nim jeździć czy już nie.

Napisano

Jest i wielu tak sprawdza czerepy. Kiedyś to nawet tu opisywałem .

Tak wracając, to kilku osobom ocaliłem tak głowy , kiedy połamałem podróby POCa, czy dogorywającego Speca szosowego :) 

Napisano

@Przecietny myślę, że daremnie oczekujemy od @kaido2 że zdradzi nam swoje tajemne/poufne, ale niewątpliwie rewelacyjne metody na sprawdzanie kasków, które praktykuje od wielu lat, stąd się biorą Jego dziwne i intrygujące wypowiedzi😄😂🤣

13 godzin temu, kaido2 napisał:

Jest i wielu tak sprawdza czerepy. Kiedyś to nawet tu opisywałem .

Tak wracając, to kilku osobom ocaliłem tak głowy , kiedy połamałem podróby POCa, czy dogorywającego Speca szosowego :) 

@kaido2 z tym "wielu" to chyba popłynąłeś, to wprost nieprawdopodobne, że się zdradziłeś ze swoimi rewelacyjnymi metodami🤔🥴

Ale niewątpliwie następny dzwon weryfikuje, czy kask nadal zachował wytrzymałość😄🚴

https://www.forumrowerowe.org/topic/273503-kask-data-ważności/?do=findComment&comment=2528291

Napisano

@Turysta05, pisząc wielu, odniosłem się do wszystkich osób które znam i temat przydatności kasku był poruszany w gronie. Na pytanie, czy aby ten kask  to już nie ryzyko. Dostawałem odpowiedź spokojna twoja ,  sprawdzałem pod tym kątem, można jeszcze jeździć. Naprawdę nie trzeba być uczonym by sprawdzić kask i zweryfikować, czy się nadaje czy nie, wystarczy pewne obycie w temacie, a dane są tak poufne, że przy odrobinie czasu i chęci można sobie znaleźć  pewne rzeczy na jutubach.

Napisano
23 godziny temu, Kalmarzec napisał:

najlepszy stosunek ceny do jakości to ma RockRider więc nie ma co przepłacać

To poniekąd prawda. A kaski mają ograniczony czas przydatności do spożycia ze względu na ekspozycję na UV.

Napisano

Abstrahując już od wszystkiego innego, ale naprawdę - produkty rowerowe z decathlonu nie odstają jakością od innych znanych marek w swojej półce cenowej.

• +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, kaido2 napisał:

@Turysta05, pisząc wielu, odniosłem się do wszystkich osób które znam i temat przydatności kasku był poruszany w gronie. Na pytanie, czy aby ten kask  to już nie ryzyko. Dostawałem odpowiedź spokojna twoja ,  sprawdzałem pod tym kątem, można jeszcze jeździć. Naprawdę nie trzeba być uczonym by sprawdzić kask i zweryfikować, czy się nadaje czy nie, wystarczy pewne obycie w temacie, a dane są tak poufne, że przy odrobinie czasu i chęci można sobie znaleźć  pewne rzeczy na jutubach.

Tą odpowiedzią bardziej potwierdziłeś to co Turysta05 napisał niż temu zaprzeczyłeś.

Przy odrobinie czasu i chęci można na jutubie znaleźć wytłumaczenie tego jak obcy zbudowali piramidy i Kubrick sfałszował lądowanie na księżycu dla NASA, podanie największego i najbardziej wątpliwego źródła informacji nikomu nie pomoże.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ale, że co ? xD Że niby na jutubie koleś będzie fałszywie naciskał i fałszywie będą pękały kaski uśmiechając się przy tym do kamery ? xD Przecież, ja zaraz też pęknę , ale ze śmiechu  :D 

Napiszę tak :)

Gdyby gość nie kozaczył i nie uskuteczniał podśmiechujek to bym wrzucił, a tak? Skoro taki " mondry", to niech się wysili :) W końcu to nie mój biznes, bo ja wiem akurat jak :) Dziękuję? :D 

Godzinę temu, uzurpator napisał:

A kaski mają ograniczony czas przydatności do spożycia ze względu na ekspozycję na UV.

Jak najbardziej się to zgadza, dlatego sprawdzam zwłaszcza w pewnych okresach, czy nie za giętkie :) 

Napisano

@kaido2 halo! ale to ja pytałem i nie kozaczyłem bo kazak ze mnie żaden😄. Ale dobra już rozumiem, sprawdze sobie w necie a pewnie chodzi o doswiadczenie i wyczucie nabyte z czasem i ilością przerobionych kasków.

Cytat

To poniekąd prawda. A kaski mają ograniczony czas przydatności do spożycia ze względu na ekspozycję na UV.

Czyli białe najpewniejsze i z najdłuższą datą przydatności do spożycia😄

Napisano
W dniu 26.03.2025 o 21:00, Przecietny napisał:

@kaido2 Teraz tak na serio jak takie testowanie przeprowadzić ? Jest coś takiego czy sobie żartujesz? Sam mam kask już dłuższą chwilę i zastanawiam się czy jeszcze w tym sezonie w nim jeździć czy już nie.

Zdrowy rozsądek. Nie jestem specem od kontroli jakości. Ale wiele testów różnych produktów prowadzi do uszkodzenia lub zniszczenia samego produktu. Tak  jest po prostu natura takich testów. Dział kontroli jakości bada rozkład zmiennej losowej jaką jest w tym przypadku  prawdopodobieństwo z jakim degraduje pianka z której wypełniony jest kask i na tej podstawie estymuje czas po którym należy wymienić kask. Markowy producent przeprowadzi więcej testów. Budżetowy mniej. Markowy co roku wprowadzi nowe modele, tani producent klepie jeden model latami obniżając wydatki na rozwój i testy....  Plastik  z czasem degraduje. jakbym zaliczył parę dzwonów, kask miałbym od 2009 roku to na pewno bym go dawno wymienił.

Twój dzban, twoja decyzja czy zmienić stary kask czy nie zmieniać. To  jest twój wybór i ja to szanuję. 

Nie wiem jak wy, ale ja przeczytałem instrukcję użytkowania swojego kasku. Było  tam napisane że mój po 5 latach kwalifikuje się do wymiany.

• +1 pomógł 1
Napisano

@bob555Mój właśnie wchodzi w 5 sezon i dlatego się zastanawiałem, bo też mam  w instrukcji co 5 lat a użytkuje latem przy 30 stopniach jak i zimą przy minusach, choć w tym roku za dużo ich nie było. Poprzedni w piatym sezonie miałem nieprzyjemność przetestować i zadziałał ale po tym go wymieniłem. Dzięki za odpowiedź.

Napisano (edytowane)

Sprawdź po prostu piankę, jeżeli zachowuje się inaczej niż nowa pod palcami to kupujesz nowy kask. To pianka EPS więc widać, czy UV ją już "zjadło" 😉

Edytowane przez smw44199
Napisano

Nie ma to jak mieć kask 11 letni a kobita jeszcze starszy i zastanawiać się nad rocznikiem nowego. Mi padła kilka dni temu regulacja w moim Authorze z przed 15 lat i jutro wsadzam na baniak 11 letni kupiony w ubiegłym roku. Łola Boga jak dożyję, nie wybuchnie wojna i tak dalej to przy podobnym resursie chyba nikt już mnie nie pobije:P

• Haha 2
Napisano
W dniu 1.04.2025 o 13:05, bob555 napisał:

Zdrowy rozsądek. Nie jestem specem od kontroli jakości. Ale wiele testów różnych produktów prowadzi do uszkodzenia lub zniszczenia samego produktu. Tak  jest po prostu natura takich testów. Dział kontroli jakości bada rozkład zmiennej losowej jaką jest w tym przypadku  prawdopodobieństwo z jakim degraduje pianka z której wypełniony jest kask i na tej podstawie estymuje czas po którym należy wymienić kask. Markowy producent przeprowadzi więcej testów. Budżetowy mniej. Markowy co roku wprowadzi nowe modele, tani producent klepie jeden model latami obniżając wydatki na rozwój i testy....  Plastik  z czasem degraduje. jakbym zaliczył parę dzwonów, kask miałbym od 2009 roku to na pewno bym go dawno wymienił.

Twój dzban, twoja decyzja czy zmienić stary kask czy nie zmieniać. To  jest twój wybór i ja to szanuję. 

Nie wiem jak wy, ale ja przeczytałem instrukcję użytkowania swojego kasku. Było  tam napisane że mój po 5 latach kwalifikuje się do wymiany.

Przy sprawdzaniu przydatności do dalszego użytkowania nie ma żadnej filozofii kontroli jakości. Wiesz jak taki kask ma się zachowywać, sprawdzasz jak jest teraz, zero jakiś naukowych teorii, jest zbyt wiotki,- kibel. Jeżeli już trochę z tym przeżyłeś, to masz pewne obycie i wiesz o co k`man. Dział sprawdza parametry, czy produkt się mieści więc po testach utylizacja, ty sprawdzasz przydatność. :) Nie wchodzę w dyskusje, czy ktoś wymienia, bo w instrukcji napisane, czy ktoś jeździ już w samych paskach, podaję tylko , że istnieje taka możliwość sprawdzenia, a co kto z tym zrobi jego brocha :)