Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Szukam dla żony i siebie kasków. Żonie najlepiej pasuje MET a mnie Rudy Project. W sklepach mają kaski z lat 2021, 20222 ( tych firm). Pisałem nawet do METa do Włoch ale nie odpisali, że nie są w stanie podać daty produkcji kasku.  Czytałem, że kaski po ok. 3-5 latach tracą swoje właściwości i powinno się je wyrzucić, nawt jeśli nie mają widocznych uszkodzeń. Podobno niektóry producenci twierdzą, że właściwe przechowywanie nie wpływa znacząco na jego właściwości. U dystrybutora Rudego P.  powiedzieli, że okes przydatności liczy się od daty jego zakupu. Nie wiem więc jak to jest i  czy się tak bardzo przejmować datą  produkcji i koniecznie szukać kasku max. z roku 2024 lub najlepiej 2025 czy brać to co jest i jeździć?

Edytowane przez Kalmarzec
Napisano (edytowane)

Brać co jest i jeździć. Obstawiam że trudne będzie znalezienie kasku z datą produkcji 2025 - jeszcze nigdy nie kupiłem kasku wyprodukowanego w roku zakupu. Jeszcze jedno - nie kupuj z dziwnych outletów, promocji na allegro etc. Tam miałbym obiekcje, raz się naciąłem.

Edytowane przez olo850
Napisano (edytowane)

Jeśli były przechowywane w suchym, zacienionym, chłodnym miejscu, nienarażone na czynniki zewnętrzne, działania cieczy itd., to raczej nic im się stać nie powinno. Tylko jak to zweryfikować?

Generalnie producenci faktycznie zalecają wymianę kasku co kilka lat. Temat kontrowersyjny, jedni się zgadzają, inni uważają za głupotę i naciąganie. No bo to przecież tylko trochę tworzywa. Niby tak, ale to tak nie tylko tworzywo, ale i inne materiały, klejonego i łączone ze sobą, narażonego na wielogodzinną ekspozycję na słońce, warunki atmosferyczne, mające nieustanną styczność z ciałem i jego wydzielinami, często też z kosmetykami i chemią. Nawet jeśli nie dojdzie do upadku na rowerze, kask niejednokrotnie spada na podłoże - a to z kierownicy, a to przy ściąganiu z półki czy wieszaka wypadnie z rąk...

Moim zdaniem - na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać. Jeśli nie jesteś w stanie zweryfikować pochodzenia, daty produkcji i warunków przechowywania kasku - zrezygnuj z jego zakupu. W sieci można trafić naprawdę świetne promocje na świeże kaski renomowanych producentów, nie ma potrzeby kupowania leżaków ze sklepów stacjonarnych.

Edytowane przez TheJW
Napisano

No tylko wedle konsekwentnie stosowanych przytoczonych założeń powinieneś jechać do fabryki po kask wprost z linii produkcyjnej. Kto wie jak został dowieziony do sklepu, jak był przechowywany przez sklep internetowy, czy nie stał w słońcu na placu, czy nie był rzucany na magazynie? Nie wiem co ma różnić te dwie sytuacje, poza krótszym okresem czasu na potencjalne zaistnienie tych scenariuszy. 

Napisano

Dzięki za odpowiedzi Na 2025 r, to też nie wierzę, liczyłem na 2024, ewentualnie 2023. Ale nie wiem czy kupić kask za prawie 800zł z 2022r .  Kupić zamierzam w sprawdzonych sklepach, nie wierzę w tzw. okazje. Mogę nawet  zapłacić więcej  jeśli kask  będzie stosunkowo nowy. No właśnie, jak było napisane powyżej nie mam pojęcia w jakich warunkach kask był przechwywany. W sklepie stacjonarnym to widzę czy wisi na półce przy oknie. W sklepie internetowum, to mogę tylko wierzyć, że leżał  w jakimś magazynie (w uśrednionej temperaturze i bez słońca).

P.S.Temat zamieściłem chyba w niewłaściwym dziale więc prośba do moderatora o przerzucenie go w odpowiednie miejsce. z góry dziękuję.

Napisano (edytowane)

100zł +Decathlon- odpada. Równie dobrze mogę kupić durszlak i wypchać go watą lub kupić kask w dskoncie spożywczym. To jest odpowiedź na zasadzie czy kupić np. Gianta czy Treka za 50 tys zł  i otrzymać odpowiedź, że najlepszy stosunek ceny do jakości to ma RockRider więc nie ma co przepłacać.  Z góry przerpraszam wszytkich użytkowników sprzętu z w/w sklepu.  Jak napisałem na początku, ze wwzględu na wygodę interesują mnie tylko w/ w 2 firmy Nie wiem tylko czy datę ważności liczyć od daty sprzedaży czy produkcji? Jeśli ważna jest data produkcji, to czy sprzedawanie przez sklepy 4 letniego kasku  to nie jest przegięcie?

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Kask z Decathlonu jest za tani, żeby był wygodny?

Czy musi być tak, że "czuć piniondz" wtedy to ok 👍😁

Edytowane przez smw44199
Napisano (edytowane)

Proszę nie sugerować snobizmu. Cena niestety wiąże się również m.in. z jakością a nie wierzę, że tani kask jest równie dobry jak ten drozszy. (np. wentylacja, masa). Nie chodzi o cyt. czucie piniondza bo wolałbym wydać 20 zł niż 1000zł ale niestety w drogim sprzęcie to dożo płaci się za logo ale również i  za jakość itd.  Poza tym przymierzaliśmy kaski kilku marek i te 2 pasują nam najlepiej. Mam wrażenie, że ta dyskusja zmierza w złą stronę i lepiej wrócić do gównego wątku.  

Napisano
50 minut temu, Kalmarzec napisał:

Z góry przerpraszam wszytkich użytkowników sprzętu z w/w sklepu. 

Ale nie masz za co przepraszać,  bo krzywdę to sobie robisz tylko Ty i wyłącznie :)  Akurat tak się składa, że obok innych w asortymencie jeżdże w Decathlonowych, może nie modelach za stówę, a wyższych takich już prawie za 2 i to nie dlatego, że nie ma co przepłacać, bo pomijając , że mi pasuje to są to najwytrzymalsze kaski jakie dotąd spotkałem.  Stary Roadr500 przeżył ze mną 10 lat ostrej jazdy w tym kilka konkretnych kraks zanim się ostatecznie poddał, nowy Van Rysiek 500 też już ma kilka latek i ileś dzwonów. Aha, kaski się testuje pod kątem wytrzymałości, nie trzeba ich wyrzucać po każdym dzwonie ;) 

58 minut temu, Kalmarzec napisał:

Nie wiem tylko czy datę ważności liczyć od daty sprzedaży czy produkcji?

Produkcji. Spec z tego co pamiętam nawet podaje  exp i data koszowania.

30 minut temu, smw44199 napisał:

Czy musi być tak, że "czuć piniondz" wtedy to ok 👍😁

Widać to pięknie na Rychlebach :D 

• +1 pomógł 1
Napisano

Widocznie jestem już masochistą i będę krzywdzić się nadal. Kask mojej żony jest z 2009r a mój z 2014. Wiec tzw. firmowe też wytrzymują długo ale myślę, że czas już na  nie.  To naprawdę nie jest dyskusja o tym czy kaski jednej firmy są leprze od tych z drugiej.  

Napisano (edytowane)

Gratuluję zakupu. Cięgnięcie tego nie ma już sensu. Nie chodziło mi o dyskusję o udowadnianie wyższości jednej marki nad drugą. Wiem, że ludzie  kupują   sprzęt decathlonowy i są zadowoleni. No i SUPER  chodz przecieżi o satysfakcję Ja jednak napisałem, że chcę Rudy Project i MET  Dziękuję za udzielenie KOSTRUKTYWNYCH odpowiedzi.  Temat do zamknięcia.

• +1 pomógł 1
Napisano
15 minut temu, Kalmarzec napisał:

Widocznie jestem już masochistą i będę krzywdzić się nadal. Kask mojej żony jest z 2009r a mój z 2014. Wiec tzw. firmowe też wytrzymują długo ale myślę, że czas już na  nie.  To naprawdę nie jest dyskusja o tym czy kaski jednej firmy są leprze od tych z drugiej.  

Oczywiście , że nie jest, ale pewne komentarze w tej kwestii są po prostu zbędne . Inaczej? Trzeba liczyć się z kontrą. ;) Kask wytrzymuje tak długo jak długo przechodzi testy i nie ważne, czy firmowy czy z OBI :D 

16 minut temu, smw44199 napisał:

O kurde! Przepłaciłem 20zł za swój pół roku temu!

Teraz 64,99

image.thumb.png.39501d21dd4d6346d92cbf4b7e10b816.png

Spoko, za Radka 500 dałem chyba z 8 dych, bo końcówka serii :) , za Ryska stówę, bo też coś tam :D 

Napisano

Zadałem konkretne pytanie o okres przydatności  i napisałem, które firmy mnie interesują a otrzymałem odpowiedź, że mam sobie kupić kask w Decathlonie, to na co ta kontra? 

Napisano

Tani kask musi spełniać te same normy co drogi. Czemu drogi jest drogi? Dlatego, bo stoją za nim technologie, które powodują że jest lżejszy/cieńszy itp., a mimo to spełnia te normy. No i dopłaca się do mipsa czy innych waveceptorów. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Kalmarzec, sam zdecydujesz co chcesz wozić na głowie. @raven82 bardzo dobrze napisał - kaski muszą spełniać określone i często rygorystyczne normy. Jak już tak cię termin ważności kasków uwiera, to... Na przykładzie marek, o których wspomniałeś, klik klik i wszystko znajdziesz w manualach:

https://www.rudyproject.com/sites/default/files/2024-04/pm-helmets-manual-2022-s0000183d.pdf - brak info.

https://www.met-helmets.com/app/uploads/2020/06/OWNERS-MANUAL_MET_1ISTMET0123.pdf - "Zaleca się wymianę kasku co 3 lata od daty zakupu."

Co zrobisz z uzyskanymi informacjami, to twoja w tym głowa.

Edytowane przez CoolBreezeOne
Napisano (edytowane)

Dzięki za linki. Instrukcję Rudy P. czytałem ale nie napisali tam jasno i wyraźnie czy liczy się data produkcji czy sprzedaży. W Met napsali, żeby liczyć od daty sprzedaży. Więc serdecznie dziękuję za pomoc.

Napisano (edytowane)

Pianka eps jest właściwie wieczna. Najbardziej szkodzą jest promienie uv, zamieniają ją w co2, stąd 3-5 lat wymiana. Zależy jak się jeździ i w jakich warunkach. Tak, że jeśli kask siedzi w pudełku w magazynie/sklepie (nie w oknie na słońcu :P). to nic mu się nie dzieje.

Edytowane przez raven82
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Więc pozostaje mieć tylko  nadzieje, że te w sklepach internetowych leżą w magazynach, w stabilnych warunkach. I jescze raz napiszę, nie miałem na celu urażenie użytkowników sprzętu z Decathlon itp. Niech są i zawsze będą szczęśliwi.  Wiem jakiej firmy i jaki model chcę kupić i nie tego dotyczyło pytanie więc sugerowanie kasku z Decathlon odebrałem w tym przypadku jako złośliwość  Koniec.

Napisano

.

1 godzinę temu, kaido2 napisał:

.....Stary Roadr500 przeżył ze mną 10 lat ostrej jazdy w tym kilka konkretnych kraks zanim się ostatecznie poddał, nowy Van Rysiek 500 też już ma kilka latek i ileś dzwonów. Aha, kaski się testuje pod kątem wytrzymałości, nie trzeba ich wyrzucać po każdym dzwonie ;) ...

Jak testuje się kaski?🤔🥴... Aha😲Następnym dzwonem!🤯😄😂🤣

Gorzej gdy właściciel renomowanego kasku jest przekonany, że będzie mógł bezkarnie "downhilować" na takim sobie rowerku, np. chińskim, bo przecież jest bezpieczny...

https://www.forumrowerowe.org/topic/272905-amortyzator-jak-to-jest-z-tym-serwisowaniem/?do=findComment&comment=2521753

Napisano
3 godziny temu, Turysta05 napisał:

Następnym dzwonem!

No właśnie nie dzwonem, a przed następnym dzwonem, po ostatnim dzwonie ;)

35 minut temu, lewocz napisał:

Gdyby był producentem markowych i cieszących się wzięciem kasków ...zalecał  by zmieniać je co roku ;)

Spec już chyba nawet co 2 lata, żeby mu się lepiej sprzedawało ;)