Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Kilka lat temu, jakoś 2016 kupiłem sobie GT Helion, i zrobiłem w nim swap z 27.5 na 29. Był to piękny rower i mnóstwo fajnych przygód na nim miałem, ale niestety ktoś się nań połasił i już go nie mam. Teraz kupiłem sobie podobny, tamten był w wersji COMP 3x9, ten jest ELITE 2x10, trochę lepszy osprzęt ale nie ważne. Rower kupiłem zdaje się od właściciela serwisu z Koszalina, co w sumie jest nieważne, ale w opisie było że jest po kapitalnym remoncie. Podczas zakupu okazało się, że nie działa blokada skoku amortyzatora. Rower jest w rozmiarze L, a mój poprzedni był XL. Mam 181cm więc w sumie to znowu nie robi. Do rzeczy.

Chciałbym w tym rowerze również zmienić koła na 29 i przy okazji napęd na 1 z przodu i np 11, 12, 13 z tyłu. Aktualnie w rowerze prócz problemów z przednim amortyzatorem jest też taka sytuacja że co któryś obrót koła tylnego podczas rozpędzania, czuję jakby siła nie była przekazywana na koło w sposób ciągły, jakby co w pewnym konkretnym momencie uciekały gdzieś "Nm" mojego kręcenia :) Pewnie to zużyte zapadki w piaście, tak przypuszczam jako laik.

Jak to mądrze zrobić? Koła i amortyzator myślałem używane. Na rowerze jeżdżę amatorsko, weekendowo, z dzieciakami. Niestety poprzedniej operacji nie dokumentowałem, więc niewiele pamiętam. Wiem na pewno, że w ramie z tyłu jest montaż tylnej osi na szybkozamykacz, bez osi sztywnej QR czy jak to się zwie. Z przodu nie ma to znaczenia. Poprzednie koła były Shimano XT, chyba dałem za nie w okolicach 6 stówek. Amorek to był chyba Rock Shox Revelation RL SoloAir 29.... O! Udało mi się znaleźć zdjęcie po wstawieniu kół 29.

image.thumb.png.f378b3f3c11de581c932ddfbe840b30a.png

Oczywiście zdaję sobie sprawę ze zmiany geometrii itd :) Kurde, aż się żal robi jak go widzę i wiem ile mnie kosztował pracy a ile dawał frajdy z jazdy :) 

Co byście mi radzili zrobić, kupić wymienić? Aktualnie rower wygląda tak:

image.thumb.jpeg.96f8fbcbc0709ce0440d48dc8df9b678.jpeg

Po ostatnim moim poście na forum - udało mi się wbrew logice zainstalować gripshifter na tył, SRAM NX. Z tyłu jest chyba przerzutka SLX'a, z resztą cały ten rower jest chyba w oryginalnej konfiguracji jak ze sklepu. Ja tylko wymieniłem pedały na jakieś ładne chińczyki i dołożyłem równie gustowne acz praktyczne błotniczki ano i siodełko mam z lidla z czerwoną nitką, +5km/h

Za wszelkie rady z góry dziękuję :)

• Mod Team
Napisano

Nie chcę żeby zabrzmiało to źle, natomiast najlepsze co możesz zrobić to sprzedać ten rower najszybciej jak się da.

Inwestycje, które chcesz zrobić będą sporo kosztowały i to co w niego włożysz spowoduje, że suma kosztów (rower + modyfikacje) wyjdzie drożej niż nowy kompletny rower w docelowej konfiguracji i co istotne posiadający wszelkie współczesne standardy.

Napisano

Patrząc po tym jak wygląda rynek używanych fulli w  mojej okolicy, będę go sprzedawał rok, albo będę musiał go puścić za 2k :)  Ja nie mam żadnych oporów aby kupić sobie jakąś używaną wysoką serię osprzętu. Poprzednio też tak zrobiłem i byłem bardzo zadowolony. Potrzebuję tylko wskazówek co musiałbym zrobić. Chyba że między wierszami jest ukryte info, że np na tylną piastę do tej ramy - nie da się zmieścić kasety 11-12-13 zębatej? Tak mam to rozumieć? Bo zestaw używanych kół można mieć za 300-400zł. Amorek to też coś koło tego. Napęd też nie kosztuje majątku. Montażowo sobie ogarnę. Licząc że za rower w tej konfiguracji i z problemem który jest dostanę za niego 2000zł po wielkich bólach, dołożę kolejne 2000zł i co kupię? Hardtaila? Na promkach z Niemiec czy Austrii trafiają się czasem fajne opcje ale za 6-7-8k a to dla mnie wydatek bez sensu jak na weekendową maszynę na wycieczki z dziećmi po okolicy :)