Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdy inni będą leżeć na plaży, ja będę wspinać się na Grossglockner.
Gdy będą zamawiać drinka z palemką, ja będę mijać kamienne mury Orvieto.
A gdy dotrę do Rzymu, spojrzę wstecz i będę wiedział – warto było.

🚴🚴‍♀️🚴
W połowie czerwca wyruszam w kolejną rowerową przygodę, tym razem z Polski do Rzymu! Będzie to moja kolejna przeprawa przez Alpy. Dodatkowo trasa prowadzi przez Dolomity i Toskanę – cała trasa pełna malowniczych widoków, wymagających podjazdów i niezapomnianych miejsc! Trasa to wyzwanie, które z pewnością dostarczy nie tylko satysfakcji, ale także niezapomnianych wspomnień. 🚴‍♂️

🛤 Trasa:
🇦🇹:Austria 🇦🇹:
mój Salzburg – tak bardzo mi znane miasto, od którego zaczynałem większość moich wypraw.
Zell am See → Kaprun – malownicza droga przez Alpy
Grossglockner Hochalpenstrasse – legendarna wspinaczka na Franz-Josefs-Höhe, najwyższa droga Austrii!
🇮🇹:Włochy 🇮🇹:
Dolomity: podjazd pod Tre Cime di Lavaredo (przynajmniej próba!)
Cortina d’Ampezzo → Lago di Cadore – spektakularne jeziora i widoki
Wenecja – tym razem wjazd rowerem od strony Lido di Venezia!
Ferrara, Bolonia, Florencja – słynne włoskie miasta, pełne historii i zabytków!
Toskania: malownicza Val d’Orcia – kultowa toskańska dolina pełna krajobrazów, Droga Gladiatora, gdzie kręcono sceny do filmu „Gladiator”
Viterbo – średniowieczne centrum i Statua del Moai, jedyny taki posąg w Europie
🇮🇹:Rzym 🇮🇹:
Koloseum, Forum Romanum, Watykan – zabytki, które zna każdy, ale które na żywo robią ogromne wrażenie!

⛺ Noclegi: Planuję noclegi głównie na kempingach, pod namiotem. Chciałbym przeżyć tę wyprawę w duchu niezależności i swobody, więc w razie potrzeby nie wykluczam również nocowania na dziko.

🚴‍♂️ Jeśli masz ochotę podjąć wyzwanie, zjechać z alpejskich szczytów, podziwiać widoki Dolomitów czy odwiedzić piękne włoskie miasta, daj znać! 💪🌄
🚴🚴‍♀️🚴

Nie wiem, ile razy będę musiał stanąć, żeby złapać oddech.
Nie wiem, ile razy powiem sobie „po co mi to było?”.
Ale wiem jedno – kiedy stanę w Rzymie, spojrzę na trasę za sobą i uśmiechnę się, bo to właśnie takie chwile zostają w pamięci na zawsze.
👍

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba, rower i zamek Eltz

• +1 pomógł 1