KrzysiekNN Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu *Z góry przepraszam jeśli zły dział, szukałem odpowiedniego i ten wydał się najlepszy* Hey, zakupiłem rower "Rower ROMET ORKAN 4 M LITE czarno-czerwony 18 M", który podlinkował mi @Pablo59 Wszystko wydaje mi się śmiga, hamulce przednie lekko przycierały ale znalazłem poradnik i udało się wyeliminować ten problem. Ale mam wrażenie, że tylnie koło lekko bije, to mój pierwszy rower od dobrych 15 lat i nie wiem czy tak ma być? Przednie również lekko bije, ale mniej niż tylnie. Dodatkowo zapytam, bo koła tutaj są montowane na tych szybko złączkach czy jako to się fachowo nazywa, wiesz może z jaką siłą to powinno być dociskane? Gdy czuje mocny opór przy zamykaniu to pchać na siłę, czy jednak lekko poluzować? Z góry dziękuje za pomoc. Tutaj filmik z bicia tego tylnego koła: Cytuj
chudzinki Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) Brudna opona, ruszanie rowerem i ruszanie kamerką - idealne kombo do analizy... Ciężko nawet stwierdzić czy to obręcz czy opona. Przyłóż coś do widełki (choćby ołówek) najpierw do obręczy i jak stwierdzisz, że prosta to winna jest opona. Może być nawet krzywo osadzona. Dość częste zjawisko. Jak obręcz to do poprawy. Szybkozamykacz na wyczucie, nic na siłę. Edytowane 8 godzin temu przez chudzinki 2 Cytuj
spidelli Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Możesz też trytkę zapiąć i przyciąć, żeby niemal dotykała obręczy - będziesz miał "wskaźnik". Generalnie chyba wszystkie troszkę biją na boki i góra-dół; jak uznasz że za dużo to oddaj koło do serwisu. Czasami - jak Kolega wyżej pisze - opona jest krzywo osadzona. Możesz wtedy wyjąć koło, upuścić nieco powietrza i ją pościskać bokami przechodząc po obwodzie albo dociskać z wyczuciem do podłoża obracając po kawałku - tak aby guma pracowała - może coś się lepiej ułoży. Ale idealnie to chyba nigdy nie będzie. Bywa i tak, że opona jest wypaczona - długo leżała albo była źle wykonana i ma "kartofla" - tu już pupa zbita raczej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi