Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć forumowicze!

Dawno mnie tutaj nie było, ale przyszedł czas na zmiany, więc wpadam do Was! 😄 Minął czas z HT, zaczynając od Polygona, potem przesiadka na Commencala, aż do pełnego Commencala, i teraz jestem na etapie, w którym chciałbym złożyć swoje E-MTB. Zastanawiam się nad modelem od Majfrendów zza oceanu – konkretnie chodzi mi o Dengfu E10 lub E82.

Chciałbym podzielić się swoimi odkryciami i poprosić o poradę, gdzie najlepiej skompletować wszystkie części. Z tego, co przeczytałem, E82 jest po prostu młodszym bratem E10, oferującym lepsze geometrię, więc wybór wydaje się dość prosty, zwłaszcza że różnica w cenie przy takim zestawie jest niemal niezauważalna. Co do silnika, zależy mi na M510 z baterią 1014 Wh, ponieważ jest cichy i wydajny – nie potrzebuję niczego więcej. Z tego, co czytałem, ludzie robią 100 km na takim zestawie, a bateria wciąż ma sporo zapasu. W razie potrzeby mogę poszukać większej baterii, ale i tak E10 obsługuje tylko 800 Wh, podczas gdy E82 przyjmuje już baterie 1000 Wh i większe, co wciąż daje mi większą pojemność za niewielką różnicę w cenie.

Teraz przejdźmy do Alibaby. Otrzymałem dwa kosztorysy – na M10 i na M82. W przypadku M10 (rama, silnik, bateria) koszt wynosi $2018 z wysyłką DDP, natomiast dla M82 to już $2064. Decyzja wydaje się prosta, bo E82 z silnikiem M510, pełnym okablowaniem, większą baterią oraz malowaniem w tej samej cenie to świetna oferta (jedyna różnica to brak fikuśnych kolorów jak w karcie, ale to szczegół).

Dostałem również wycenę bezpośrednio od producenta na E10: rama, silnik, malowanie i wysyłka (chyba) – koszt to $2150, do tego $85 za malowanie i 4.2% za płatność przez PayPal, co daje w sumie $2327. Szacuję, że cena E82 podskoczy do około $2450, więc nie jestem pewny, co wybrać.

Jeśli chodzi o Alibabę, to sprawdzałem sklep z oceną 4.8 oraz produkt, który ma ocenę 5.0 od użytkowników, więc wydaje się, że sklep jest wiarygodny. Z różnicy w cenie mogę dorzucić tylne zawieszenie, ponieważ to jedyna część, którą muszę jeszcze dokupić. Resztę mam z HT – obręcze FR541, heble SLX 7120, Deore, fajny kokpit i Pike Ultimate 160mm. Prawdopodobnie jeszcze sprzedam niepotrzebne części, więc może uda się zaoszczędzić trochę dodatkowej gotówki.

Do Was, użytkownicy – co byście zrobili na moim miejscu? Skąd zamówić, może macie jakieś alternatywy? Co do marki, jestem pewny, że nie będę zmieniać, bo jest popularna i ceniona, więc nie szukam cudów. Zastanawiam się tylko, gdzie zamówić, żeby nie trafić na bubel i nie przepłacić.

Z góry dzięki za pomoc! 😊

Edytowane przez DzejkiBejki
Literówki