Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Szukam roweru dla syna, 11 lat, waga ok. 30kg, wzrost 145cm. Jestem laikiem w tym temacie a po wizycie w salonie rowerowy wiem jeszcze mniej... Koła raczej 27,5, rama S - na takim miał najwygodniej. Budżet do 3 tyś. Przeznaczenie weekendowe przejażdżki, teren miasto, las. Jest coś wartego polecenia w takim budżecie.? Czy amortyzator powietrzny ma sens przy takiej wadze? Będę wdzięczny za jakieś sugestie i podpowiedzi co powinien mieć taki rower żeby wytrzymał te parę lat. 

Napisano (edytowane)

W mojej ocenie rodzaj widelca dobiera się do terenu w którym dziecko spędza najwięcej czasu. Oczywiście ze względu na niską wagę dziecka, jedyny słuszny wybór to amortyzator z regulacją ciśnienia poprzez powietrze - w przypadku użytkowania roweru w terenie.

Z mojej strony (poza budżetem - 3 679,00 zł) dorzucam Kubikes 27,5S Disc - ciężko będzie znaleźć konkurencje w kategoriach cena/jakość/waga.
Rower dziecięcy mtb KUBIKES 27,5 S cali DISC czarny mat lekki 2025 - Sklep internetowy Sport Amg 

Zwróć uwagę jeszcze na Superior F.L.Y 27 - 2 899,00 zł
Rower młodzieżowy SUPERIOR F.L.Y. 27 | Rowerowy Sklep Internetowy bikeever.pl

Orbea ONNA 27 XS Junior 20 z XCR Air (model 2025) - 2 995,00 zł
Orbea Onna 27 20 | Rower górski | Rowery MTB | Deore | Air | Hydraulic

Biorąc pod uwagę obecne trendy zdecydowanie szedłbym w kierunku kół 27,5", ponieważ ewidentnie cześć producentów rowerów dziecięcych wraz z odświeżaniem gamy modelowej usuwa rowery z rozmiarem kół 26" - w przyszłości przy odsprzedaży być może będzie to miało wpływ. Sam obecnie zastanawiam się czy po 24" nie przejść od razu na 27,5".

Edytowane przez afly
  • +1 pomógł 1
Napisano

woom długo na olx nie poleży - co do odprzedaży.

Suntour, ciśnienie powietrza vs waga raidera, zatem podtrzymuje, iż przy takiej wadze jeźdźca - widelec amortyzowany jest zbędny :)

image.png.b825026575b64623c8e0f5528e6ec2b0.png

Napisano

I o czym ta tabela świadczy?

Jako praktyk - amortyzator Spinner Aeris 300 20" przy ciśnieniu 40PSI pracuje pod wagą dziecka 22kg (z zastrzeżeniem temperatur powyżej 10*C).
Nie zmienia to faktu, że amortyzatora więcej nie wybrałbym w rowerze z kołami 20", za to od rozmiaru 24" nie wyobrażam sobie jego braku w jeździe m.in. po singlach.

W przypadku WOOM'a OFF AIR i amortyzatora RST F1rst 20-26" minimalne ciśnienie to 20/30 PSI (producent wskazuje na masę od 20kg).

Przewaga WOOM'a będzie maleć - brak zmian w geometrii będzie stopniowo podgryzało markę, nie wspominając o cenach używanych rowerów na OLX - rynek się nasyca tymi rowerami i może nie być kolorowo za kilkanaście miesięcy (obecnie utrzymywana jest wysoka wartość rezydualna).
Gdybym miał się trzymać rozmiarówki Woom'a to dopiero przy wzroście 118cm wsadziłbym dziecko na rower 20". Wybrałem Kubikes 20s DISC i przy wzroście 112cm dziecko jeździło i zmieniało biegi na rowerze 20" - dzięki temu zyskałem partnera do jazdy rowerem w terenie.

Woom 2/3 to dobra opcja do nauki jeżdżenia - jeżeli później chcemy pchnąć dziecko w kolarstwo MTB nie widzę zastosowania wyższych modeli tej marki ;).

Rowery WOOM do rekreacji są jak najbardziej OK.

Napisano

U nas był Superior Fly 27, to był konkretny gamechanger w stosunku do ciężkich kloców z amortyzatorami. Sztywny widelec, prosty napęd 1x9, waga roweru 10kg. Teraz nowy model ma już tarcze zamiast Vbrake, ale trzyma wciąż wage w okolicach 10kg, wiec jest bardzo dobrze. Syn na tym jeździł w terenie, nie narzekał, liczyło się głównie że ten rower był bardzo lekki i to robiło robotę.

• +1 pomógł 1
Napisano
  W dniu 24.03.2025 o 13:10, Baxdad napisał:

Dzięki za rady :-)A Focus Whistler 3.8? Co myślicie o nim, był ostatnio w fajnej cenie na pepperze. Osprzęt chyba spoko, deore, sountour 

Rozwiń  

Sorry ze będzie szorstko, ale inaczej się nie da ;) Dali Ci tu ludzie odpowiednie rowery dla dziecka, a Ty chcesz go wsadzać na rower dla dorosłych bo Pepper i inne pierdoły. Dla takich dzieci to Woom, Superior, nawet Decathlon ma już w ofercie tego typu rower, lekki, nie obciążający dziecka, zwłaszcza takiego co waży 30 kg. Jak chcesz żeby miał przyjemność z jazdy a nie zraził się do roweru to słuchaj rad tych którzy już przerabiali ten temat, albo po prostu nie pytaj skoro chcesz kupować rowery pokroju ciężkiego kloca Whistlera.

• +1 pomógł 2
Napisano

No czasami musi być szorstko :) Pytałem o tego focusa bo raz że był w fajnej cenie a dwa młodemu się mega spodobał, a dla dzieciaka wiadomo że rower musi się podobać. I męczył że tylko taki chce... Tak jak pisałem, słabo się znam na rowerach i chce mu kupić coś naprawdę fajnego w rozsądnej cenie. I ta Orbea super wygląda co AFLY podał - dzięki za wstawkę. Tylko co do rozmiaru to duża jest różnica między XS a S? Bo tu mam dylemat który brać bo młody zaakceptował :)

• Zmieszany 1
Napisano

Tylko i wyłącznie XS - to co zastanawia w ORBEA to długość kierownicy 720mm, dla dziecka w mojej ocenie to będzie za dużo - konkurencja w tym zakresie oferuje 620-660mm.

Z wszystkich wcześniej tutaj wspomnianych modeli/marek - ORBEA jest bardziej odpowiednikiem roweru dla osób dorosłych (dziecko ma inne proporcje) - wskazana przymiarka, nie szedłbym ciemno w ten wybór (może być konieczność wymiany mostka na 50-60mm i kierownicy na 660 mm).

Napisano

No właśnie młody siadał na Crossie S i XS i zdecydowanie lepiej było na S. Podobnie na Cube. XS to wyglądało tak że rower na rok i w przyszłym już zmiana bo byłam akurat.Czyli tu też marka ma znaczenie? Są różne rozmiarówki ram pomimo że S to jednak to się różni? 

Napisano

Jeżeli myślisz, że kupisz rower dla 11latka/30 kg na kilka długich lat ... to się mylisz. S czy XS to nie jest znormalizowany rozmiar roweru, to uproszenie rozmiarówki danego producenta/modelu.

Napisano
  W dniu 24.03.2025 o 18:14, Baxdad napisał:

Podobnie na Cube. XS to wyglądało tak że rower na rok i w przyszłym już zmiana bo byłam akurat.

Rozwiń  

Zobacz ile cm wg tabelki brakuje młodemu do S-ki... 

Ale w sumie mnie to nie dziwi, bo bardzo duża część ludzi kupuje za duże rowery. 

Napisano

Wybierając rozmiar S wybierasz rower dla "siebie", decydując się na XS bierzesz rower dla dziecka. 

Ciężko mi sobie wyobrazić dziecko 145cm na ramie S... Moje dziecko mając 100cm próbował na Woom 3 (producent wskazuje od 105cm) i brakowało mu długości rąk aby dobrze skręcać kierownicą...

O kupnie roweru na dłużej w mojej ocenie można myśleć w przypadku 17-latka.