Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, po 17 latach czas na zmianę roweru i wybór padł na gravela. Odpowiada mi to jak się na nim jeździ oraz pozycja więc inne typy rowerów odpadają. Rower to jazdy po mieście w 90%. Trasy dzienne ok 30 km w weekendy ok 50km docelowo chcę pokonać trasy 100km. Nie patrzę totalnie na markę. Mam 175cm wzrostu. Spodobał mi się romet aspre 2 oraz kross esker 2.0 ms. Warto rozważyć ich zakup ? Rower będzie kupowany do maksymalnie 2 tygodni. Musi on pochodzić z Polskiego sklepu bo kupuje go na fv bo część zwraca mi pracodawca. Jakie inne modele są jeszcze warte rozpatrzenia ? Co do napędu fajnie jak by się znalazł tam grx.

Napisano
Cytat

Spodobał mi się romet aspre 2 oraz kross esker 2.0 ms. Warto rozważyć ich zakup ?

Aspre tak, kross nie.

Cytat

Odpowiada mi to jak się na nim jeździ oraz pozycja

Pozycja to jest akurat jak w szosie więc może szosa?

Cytat

Rower to jazdy po mieście w 90%.

Do jazdy po mieście gravel nie jest optymalnym wyborem, o wiele lepiej sprawdzi się rower z prostą kierownicą, jest bardziej zwrotny a ułożenie dłoni pozwala na szybsze i skuteczniejsze hamowanie

Napisano

Jechałem crossowym więc z prostą kierownicą i jakoś gorzej mi się jechało. A coś oprócz aspre warto kupić ? Romet ma dobre ramy? Może warto kupić jakiś z lepszą ramą żeby stopniowo zmieniać osprzęt? Myślałem o zakupie jakiś lżejszych opon za jakiś czas więc fajnie jak by do nowego roweru coś dobrego dało radę założyć :)

Napisano (edytowane)

@Mihau_ ma rację. Jeśli 90% miasto to daruj sobie baranka. Zamęczysz się w tłumie i ruchu miejskim. Chyba że to spokojne, senne miasteczko Twin Peaks 🤣

Edytowane przez dfq
Napisano
21 minut temu, bartekwitowski napisał:

Może warto kupić jakiś z lepszą ramą żeby stopniowo zmieniać osprzęt?

1. Dobra rama kosztuje więcej niż wynosi twój budżet.

2. Ceny osprzętu szosowego/gravelowego w detalu są tak wysokie, że jakiekolwiek wymiany są nieopłacalne

Napisano

Rower ma być głównie do miasta ale są planowane weekendowe przejażdżki.

Teraz, Mihau_ napisał:

są tak wysokie, że jakiekolwiek wymiany są nieopłacalne

No i w sąsiednim wątku mowa i o tym :) Poza tym, trzeba mieć jakieś narzędzia, stojak itp.

Napisano
22 minuty temu, bartekwitowski napisał:

Jechałem crossowym więc z prostą kierownicą i jakoś gorzej mi się jechało.

Nikt tu nie myśli o typowym rowerze crossowym.

https://strefasportu.pl/pl/p/Rower-CUBE-Nulane-Pro-fireorange-black-roz.-50/20112

2 minuty temu, spidelli napisał:

Rower ma być głównie do miasta ale są planowane weekendowe przejażdżki.

Na co dzień jeżdżę samochodem po mieście ale dwa razy w roku jadę na wakacje więc kupię sobie passata kombi w dieslu 😎

• +1 pomógł 1
Napisano
4 minuty temu, dfq napisał:

@Mihau_ ma rację. Jeśli 90% miasto to daruj sobie baranka. Zamęczysz się w tłumie i ruchu miejskim. Chyba że to spokojne, senne miasteczko Twin Peaks 🤣

Miałem na tydzień od znajomego rower z Barankiem ani razu nie narzekałem ;)

Napisano

Po prostu wybór między napędem 2x a 1x. Na asfalcie, z uwagi na ciaśniej zestopniowaną kasetę lepiej sprawdzi się 2x, łatwiej dobrać idealne przełożenie. 1x jest spoko na targanie w ciężkim terenie. Dochodzi też kwestia sposobu zmiany biegów w shimano i sram, w shimano masz dwie dźwignie, góra/dół a w sram robisz to jedną, lekko naciśniesz zrzuca, mocniej wychylisz wrzuca. Dla mnie np. sposób zmiany biegów w mechanicznym sram jest nieakceptowalny

• +1 pomógł 1
Napisano

Też dość przyzwoicie wygląda, są zwolennicy napędów 1x - mniej do regulowania, mniej do wachlowania. Wg mnie w tej cenie przyzwoity rower. 

Z tym, że ja patrzę na opis na stronie przez swoje doświadczenia - mieszkam na wsi, często bywam w dużym mieście ale autem (nie jest to passat TDI). Zmierzam do tego, że nie będę Cię odwodził od gravela, jak się uparłeś :) Te Romety są wg mnie ok a czy się sprawdzą w mieście - to już nie mój problem :)