bartekwitowski Napisano Niedziela o 18:16 Napisano Niedziela o 18:16 Cześć, po 17 latach czas na zmianę roweru i wybór padł na gravela. Odpowiada mi to jak się na nim jeździ oraz pozycja więc inne typy rowerów odpadają. Rower to jazdy po mieście w 90%. Trasy dzienne ok 30 km w weekendy ok 50km docelowo chcę pokonać trasy 100km. Nie patrzę totalnie na markę. Mam 175cm wzrostu. Spodobał mi się romet aspre 2 oraz kross esker 2.0 ms. Warto rozważyć ich zakup ? Rower będzie kupowany do maksymalnie 2 tygodni. Musi on pochodzić z Polskiego sklepu bo kupuje go na fv bo część zwraca mi pracodawca. Jakie inne modele są jeszcze warte rozpatrzenia ? Co do napędu fajnie jak by się znalazł tam grx. Cytuj
Mihau_ Napisano Niedziela o 18:23 Napisano Niedziela o 18:23 Cytat Spodobał mi się romet aspre 2 oraz kross esker 2.0 ms. Warto rozważyć ich zakup ? Aspre tak, kross nie. Cytat Odpowiada mi to jak się na nim jeździ oraz pozycja Pozycja to jest akurat jak w szosie więc może szosa? Cytat Rower to jazdy po mieście w 90%. Do jazdy po mieście gravel nie jest optymalnym wyborem, o wiele lepiej sprawdzi się rower z prostą kierownicą, jest bardziej zwrotny a ułożenie dłoni pozwala na szybsze i skuteczniejsze hamowanie Cytuj
bartekwitowski Napisano Niedziela o 18:27 Autor Napisano Niedziela o 18:27 Jechałem crossowym więc z prostą kierownicą i jakoś gorzej mi się jechało. A coś oprócz aspre warto kupić ? Romet ma dobre ramy? Może warto kupić jakiś z lepszą ramą żeby stopniowo zmieniać osprzęt? Myślałem o zakupie jakiś lżejszych opon za jakiś czas więc fajnie jak by do nowego roweru coś dobrego dało radę założyć Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 18:33 Napisano Niedziela o 18:33 Może być gravel z prostą kierownicą, np. DSX od Marina Jest po sąsiedzku wątek z gravelem w podobnym zakresie cenowym. Cytuj
bartekwitowski Napisano Niedziela o 18:46 Autor Napisano Niedziela o 18:46 Na baranku mi się jechało dużo lepiej :) Cytuj
dfq Napisano Niedziela o 18:48 Napisano Niedziela o 18:48 (edytowane) @Mihau_ ma rację. Jeśli 90% miasto to daruj sobie baranka. Zamęczysz się w tłumie i ruchu miejskim. Chyba że to spokojne, senne miasteczko Twin Peaks 🤣 Edytowane Niedziela o 18:49 przez dfq Cytuj
Mihau_ Napisano Niedziela o 18:49 Napisano Niedziela o 18:49 21 minut temu, bartekwitowski napisał: Może warto kupić jakiś z lepszą ramą żeby stopniowo zmieniać osprzęt? 1. Dobra rama kosztuje więcej niż wynosi twój budżet. 2. Ceny osprzętu szosowego/gravelowego w detalu są tak wysokie, że jakiekolwiek wymiany są nieopłacalne Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 18:49 Napisano Niedziela o 18:49 Rower ma być głównie do miasta ale są planowane weekendowe przejażdżki. Teraz, Mihau_ napisał: są tak wysokie, że jakiekolwiek wymiany są nieopłacalne No i w sąsiednim wątku mowa i o tym Poza tym, trzeba mieć jakieś narzędzia, stojak itp. Cytuj
Mihau_ Napisano Niedziela o 18:51 Napisano Niedziela o 18:51 22 minuty temu, bartekwitowski napisał: Jechałem crossowym więc z prostą kierownicą i jakoś gorzej mi się jechało. Nikt tu nie myśli o typowym rowerze crossowym. https://strefasportu.pl/pl/p/Rower-CUBE-Nulane-Pro-fireorange-black-roz.-50/20112 2 minuty temu, spidelli napisał: Rower ma być głównie do miasta ale są planowane weekendowe przejażdżki. Na co dzień jeżdżę samochodem po mieście ale dwa razy w roku jadę na wakacje więc kupię sobie passata kombi w dieslu 😎 1 Cytuj
bartekwitowski Napisano Niedziela o 18:54 Autor Napisano Niedziela o 18:54 4 minuty temu, dfq napisał: @Mihau_ ma rację. Jeśli 90% miasto to daruj sobie baranka. Zamęczysz się w tłumie i ruchu miejskim. Chyba że to spokojne, senne miasteczko Twin Peaks 🤣 Miałem na tydzień od znajomego rower z Barankiem ani razu nie narzekałem Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 18:56 Napisano Niedziela o 18:56 Mało wiary macie w nowego Kolegę @bartekwitowski popraw na 10% po mieście a 90% weekendowe wypady, bo coś idzie jak po grudzie Cytuj
dfq Napisano Niedziela o 18:56 Napisano Niedziela o 18:56 Widocznie mały ruch i mało tam ludzi u ciebie. Przyjedź do Krakowa na Stare Miasto i Rynek 🤣 Cytuj
bartekwitowski Napisano Niedziela o 18:58 Autor Napisano Niedziela o 18:58 Jesli dużo wygodniej mi się jeździ na baranku i mam porównanie po co mam zmieniać to co mi pasuje ? Jazda po zatłoczonej Warszawie nie była zła Cytuj
dfq Napisano Niedziela o 19:00 Napisano Niedziela o 19:00 Twój wybór. Mam 2 baranki i 5 prostych. Wiem co piszę. Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 19:04 Napisano Niedziela o 19:04 Ten Aspre 2 wygląda przyzwoicie... Jest podstawowy GRX Cytuj
bartekwitowski Napisano Niedziela o 19:08 Autor Napisano Niedziela o 19:08 Widze, źe Romet ma jescze model boreas 2 ale inne podzespoły i tylko 11 biegów. Też warto nad nim pomyśleć ? Cena podobna. Cytuj
Mihau_ Napisano Niedziela o 19:17 Napisano Niedziela o 19:17 Po prostu wybór między napędem 2x a 1x. Na asfalcie, z uwagi na ciaśniej zestopniowaną kasetę lepiej sprawdzi się 2x, łatwiej dobrać idealne przełożenie. 1x jest spoko na targanie w ciężkim terenie. Dochodzi też kwestia sposobu zmiany biegów w shimano i sram, w shimano masz dwie dźwignie, góra/dół a w sram robisz to jedną, lekko naciśniesz zrzuca, mocniej wychylisz wrzuca. Dla mnie np. sposób zmiany biegów w mechanicznym sram jest nieakceptowalny 1 Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 19:18 Napisano Niedziela o 19:18 Też dość przyzwoicie wygląda, są zwolennicy napędów 1x - mniej do regulowania, mniej do wachlowania. Wg mnie w tej cenie przyzwoity rower. Z tym, że ja patrzę na opis na stronie przez swoje doświadczenia - mieszkam na wsi, często bywam w dużym mieście ale autem (nie jest to passat TDI). Zmierzam do tego, że nie będę Cię odwodził od gravela, jak się uparłeś Te Romety są wg mnie ok a czy się sprawdzą w mieście - to już nie mój problem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi