Nescior Napisano Niedziela o 10:02 Napisano Niedziela o 10:02 Dzień dobry, Powoli zaczynam sezon i nadszedł czas na zakupy. Planuję wymianę jednej opony (druga jeszcze jest OK) i zakup 2 dętek. Do tej pory nie przywiązywałem większej wagi do zakupów, ale w tym roku pomyślałem że podpytam ekspertów. Jazda na rowerze półamatorsko, nawierzchnia różna: Asfalt, kostka, piach, las odległości od 3 do 40 km max. Obecnie mam założone 26x2.25, obie drutowe jakieś noname. Budżet rozsądny, jeżeli warto dołożyć do czegoś to jak najbardziej. 1. Czy warto przechodzić na oponę zwijaną? (i tak będę musiał mieć dętkę ze względu na rower). 2. Czy dwie różne opony (przy założeniu że wymienię tylko jedną, bo druga ma niecały rok) będą się sprawować OK, czy jak wymienić to parami na identyczne modele? 3. Czy ktoś ma do polecenia jakieś konkretne modele opon i dętek uwzględniając powyższy opis? Zdecydowanie zależy mi na jakości i trwałości. Z góry dzięki za pomoc! Cytuj
cervandes Napisano Niedziela o 10:56 Napisano Niedziela o 10:56 Przechodząc z gównianych opon na rasowe, ale nawet tanie - efekt powinien być powalający. Zmień jedną (oby napędową), ale szybko kupisz drugą, bo różnica jest olbrzymia. W takim scenariuszu popularnym wyborem jest przejście na Smart Samy (tutaj tylko drut) lub na Race Kingi, tutaj do wyboru drut, zwijane i potem lepsze mieszanki. Zwijana da Ci tyle, że będzie lżejsza, a waga opon ma duże znaczenie dla szybkości roweru. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 11:24 Mod Team Napisano Niedziela o 11:24 Dwie różne opony to dość powszechny zabieg - przynajmniej u części użytkowników, a także zawodników. Przy łączeniu różnych, warto się przyjrzeć bieżnikowi - ten bardziej agresywny/z większymi klockami powinien być z przodu. Podobnie szerszą oponę zakładamy na przód. Cytuj
Nescior Napisano Niedziela o 11:32 Autor Napisano Niedziela o 11:32 Dziękuje bardzo za dotychczasowe odpowiedzi A jakieś porządne dętki ktoś jest w stanie polecić? Cytuj
chudzinki Napisano Niedziela o 13:17 Napisano Niedziela o 13:17 Tanio Mitas, Kenda, Continental, Schwalbe. Droższe i sporo lżejsze TPU z Aliexpress marki Cyclami, Ridenow. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi