Przemo_zg Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca Proszę o jakieś porady. 2 rowery dla małżeństwa 60+ dla ojca trochę większy budżet bo będzie jeździł więcej i dalej do 15 tys dla mamy może być trochę mniej “wyczynowy” główne założenia: trasy rowerowe/ szutrowe / asfalt Bateria min 500 silnik bosch, koła nie mniej niż 28” lub 29”x 2.25 rozmiar rama L nieawaryjny osprzęt. dostepny do kupienia w Polsce - w salonach, aby w przypadku reklamacji uniknąć wysyłek i problemów. wstepnie znalezione: Dwa Scotty - czy są dobre i warte ceny? W jednym martwi mnie Shimano Alivio bo czytałem, złe opinie. Załączam cenę i parametry - czy cena jest adekwatna czy znajdę coś lepszego w tej cenie dla rodziców ? Dziekuje bardzo za pomoc. Cytuj
HSM Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca Tak sobie zostawię parę linków do przemyśleń... https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/scott-sub-cross-eride-30-men-eq-29-shimano-cues-ardu4000gs-9s-rower-elektryczny/140831269/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=143143659&country=pl&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI35_vvoGgjAMVcotoCR2fHDfzEAQYAiABEgKzufD_BwE&gclsrc=aw.ds https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/scott-sub-cross-eride-30-lady-eq-29-shimano-cues-ardu4000gs-9s-rower-elektryczny/140831268/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=143143657&country=pl&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI35_vvoGgjAMVcotoCR2fHDfzEAQYAyABEgKfu_D_BwE&gclsrc=aw.ds https://sklep.zuchlinski.com.pl/rower-scott-sub-cross-eride-20-eq/3-180-1134?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&utm_adgroup=&utm_term=&utm_placement=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMImOSEm4KgjAMV6UNBAh2s2TuiEAQYAyABEgLFSfD_BwE Cytuj
PiotrWie Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca (edytowane) Na temat cen i dostępności w sklepach się nie wypowiem bo nie śledzę. Ale Alivio to nie problem - kupisz dodatkowo Deore i położysz na półce - koszt w porównaniu z rowerem niewielki a jak się rozpadnie ( moje padło po 10 tyś) to zmienisz w pół godziny. A tak poza tym - czy dotychczas rodzice dużo jeździli? I w jakim terenie będą jeździć? Edytowane 23 Marca przez PiotrWie Cytuj
HSM Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca OK, nieco rozszerzę, bo oczywiście te moje linki były trochę rzucone prowokacyjnie, ale musisz @Przemo_zg dokładnie rozważyć, czy warto trzymać się sztywno tego założenia "tylko z salonu w Polsce", bo to prowadzi Cię w ślepy zaułek nierewelacyjnych rowerów sprzedawanych w ramach super promocji za ceny, które (jak widzisz) są i tak o wiele wyższe niż rzeczywiste okazje cenowe poza Polską. Masz bardzo duży budżet jak na większość pytających tu o elektryki i szkoda byłoby go nie wykorzystać jak najlepiej... A tak rzeczywiście, to warto skorzystać z pytania @PiotrWie i zastanowić się, czy rzeczywiście potrzebujesz dla rodziców takich 25-kilogramowych kloców z amortyzacją. Jak tak i to jest nieodzowne, to zdecydowanie wolałbym coś z tych Radonów https://www.bike-discount.de/en/bike/bike/e-bike/e-bike-trekking?p=1&o=3&n=48&s=14 Te Relate różnią się wyposażeniem, ale wszystkie zjadają na śniadanie te Scoty ze zdjęć (7,0 są na 10-rzędowym Cuesie z powietrznym X-Fusion a nie sprężynowym Suntourze; 8,0 mają już 12-rzędowe Deore i RockShoxa Recon Silver; a 9,0 12-rzędowe XT i RockShoxa Recon Gold) Natomiast być może okaże się, że do ich zastosowań zdecydowanie lepiej coś na sztywnym widelcu, ale za to lżejsze i poręczniejsze i nawet wystarczy bateria 400 Wh (zresztą jeden z Twoich Scotów też taką ma), to wówczas szedłbym w coś takiego: https://www.bike-discount.de/en/cube-editor-hybrid-pro-fe-400x-black-n-spectral (opony 50 mm, 10-rzędowy Cues, lekki silnik SX, ale za to 18,6 kg wagi). Cytuj
Przemo_zg Napisano 23 Marca Autor Napisano 23 Marca @HSM dziękuję bardzo za propozycję i rzeczowe podejście do tematu. Faktycznie Radony wyglądają ciekawie- ale obawiam się, problemów gwarancyjnych. Jak uszkodzeniu ulegnie silnik czy bateria lub łańcuch o wiele łatwiej będzie to zareklamować do stacjonarnego sklepu, niż do niemieckiego salonu wysyłać cały rower (stąd nastawienie, że Polski salon). Czy macie doświadczenie jak wygląda wtedy reklamacja / serwis takiego roweru ? co do amortyzacji- to tylko z przodu są wymagane (bo na pewno będą też ścieżki leśne i korzenie ), ten z tyłu to zbędne kilogramy i nie jest wymagany. pozdrawiam Cytuj
HSM Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca (edytowane) @Przemo_zg nie chcę rozwlekać tematu, ale chyba masz nieco zbyt optymistyczne spojrzenie na kwestie gwarancyjne... Gwarancja producenta roweru jest w sumie dobrowolnym jego zobowiązaniem i to na warunkach, jakie sobie wymyśli. Zazwyczaj na rowery nie masz gwarancji całościowo, a tylko na podzespoły sygnowane przez tego producenta (ramę, sztywny widelec, jakieś elementy wyposażenia). Nie wierzysz - zobacz sobie warunki gwarancyjne w polskiej dystrybucji na te Scoty https://www.scott.pl/dokumenty/gwarancje/scott - instrukcja i gwarancja 2025.pdf Inne elementy (amortyzator przedni, silnik, bateria, elementy napędu) będą już objęte gwarancją ich producentów (Suntour, Bosch, Shimano). W dodatku jak w zapisach gwarancyjnych masz obostrzenia (jak ścisłe zalecenia konserwacyjne dla amortyzatorów - w tym przeglądy), to przy ewentualnym roszczeniu możesz się potknąć o taki drobiazg jak brak dowodu przeprowadzenia np. serwisu amortyzatora co ileś tam godzin jazdy... Tak naprawdę, to ta gwarancja na rower chroni Cię w zasadzie w bardzo rzadkich przypadkach pęknięcia ramy w trakcie eksploatacji. To już zdecydowanie lepszą ochronę dają przepisy konsumenckie - czyli o zgodność towaru z umową, gdzie po pierwsze usterki usuwa sklep a nie producent, nie ma takich zastrzeżeń, a usterki zauważone w ciągu chyba pierwszych 6 czy 12 miesięcy uznaje się za istniejące w momencie zakupu i nie musisz prowadzić sporu ze sklepem, A no i zapomnij o reklamacjach/zgłaszaniu roszczeń dot. elementów eksploatacyjnych (ten opisany przez Ciebie łańcuch, , blat i kaseta, klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, przewody i pancerze)... Tego nie obejmują żadne gwarancje. Zupełnie inną sprawą jest sprawność w dochodzeniu swoich praw i reakcji na zgłaszane roszczenia. Sklepy w Polsce (jak nie będziesz smart i nie powołasz się na przepisy konsumenckie - choć to też ma swoje ograniczenia) będą szczęśliwe mogąc Cię ignorować długi czas, bo nie one są wówczas stroną Twoich roszczeń. Rower będzie wędrował, albo zdemontowane z niego części będą czekały na łaskawą odpowiedź serwisu dystrybutora, przedstawiciela producenta w Polsce, a czasem i samego przedstawiciela np. na Europę. To wcale nie musi wyglądać tak różowo, jak sądzisz. Z drugiej strony duże niemieckie sklepy wysyłkowe w rodzaju tego bike-discount lub bike24 mają takie obroty i tak opracowane procedury zgłaszania roszczeń, że czasem możesz załatwić u nich rzeczy szybciej niż w "salonie" za rogiem. Dochodzi oczywiście pewna logistyka (bo wysłanie roweru to jednak coś więcej niż wysłanie jakiejś małej części), ale niekoniecznie na Twój koszt, a poza tym zdarzały się historie, że np. klienci z Polski (aby uniknąć wysyłania roweru) otrzymywali propozycję naprawy w lokalnym warsztacie i refundacji kosztów. Zresztą możesz zapytać sklep o to sam mailowo. Radon to taka marka własna bike-discount, więc to dobry adresat do kierowania zapytań. No i na koniec - ja wiem, że to są spore pieniądze i złożone maszyny, ale nie popadajmy w paranoje, że od razu wszystko będzie się sypać. Podstawowe części rowerowe raczej nie powinny sprawiać Ci problemów, a silnik i bateria mogą po jakimś czasie być najbardziej kłopotliwymi elementami tego roweru. Tylko to będzie niestety po takim czasie, kiedy żadna gwarancja czy prawa konsumenckie Ci nie pomogą. Na forum pojawiały się teorie, że nieserwisowany regularnie silnik (w znaczeniu specjalista otwiera, sprawdza, czyści, smaruje) w zależności od warunków eksploatacji w końcu dochodzi do stanu agonalnego, ale tego przez te 2 lata nie zauważysz... Zresztą jak bym wysupłał 25 tys. na dwa rowery dla rodziców, to chyba za zaoszczędzone pieniądze na takich Radonach od razu zarezerwował jakąś kwotę na sensowny przegląd zerowy tych rowerów w zaufanym lokalnym warsztacie żeby mieć pewność ich późniejszej bezproblemowej i długiej eksploatacji. Tak sam z siebie... Przy tych kosztach, to nie powinno już robić różnicy. Edytowane 23 Marca przez HSM 2 Cytuj
Turysta05 Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca Kolega @HSM już trafnie podsumował sprawy gwarancyjne. Ja musiałem poprawiać włoskiego producenta, i mógłbym domagać się drobnych napraw, np. źle złożone łożysko koła, ale to dla mnie drobiazgi i ewentualne roszczenia zostawiam sobie na sprawy poważne, typu silnik, elektryka, itp., a tu jest ok😉. Sam hobbistycznie dużo zmieniłem przy rowerze i teraz jest MAX wygodny, ja też należę do tych 60+ 😂 @Przemo_zg dużo zależy, czy potrafisz zadbać o rowery, a nawet jeśli wszystko do serwisu, to kupując rower rzetelnej marki prawdopodobieństwo "wpadki" się minimalizuje, a po 2 latach wszelka rękojmia znika i jest tak jakbyś kupił na OLX. Na pociechę podpowiem (z własnego doświadczenia), że staruszkowie😄😂 nie katują rowerów. O wiele ważniejsze jest aby użytkownicy dobrze dopasowali się do roweru, naprawdę warto testować w różnych sklepach, kupić możesz potem gdzie ten model taniej😉. Ja cieszę się silnikiem b. cichym, który płynnie i dynamicznie reaguje na pedały (pomiar momentu), można mieć wrażenie, że go nie ma, a to "tylko" BAFANG😄. A najbardziej sobie cenię, że mi nie przeszkadza, gdy chcę sobie pojeździć o własnych siłach (bieg 0)😄😂. Cytuj
PiotrWie Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca Jak widzisz kupując przez internet a szczególnie za granicą kupisz lepszy rower za taką cenę że zostanie nawet na wymianę silnika, choć jak go nie będziesz kąpał w strumieniu czy błocie to szansa na awarię w czasie gwarancji jest praktycznie rządna. Rozważ lekkie rowery z napędem SX - 400Wh powinno wystarczyć na 150 - 200 km jak nie jeździsz po wielkich górach. Ja mam Yamahę z baterią 400 ( jak kupowałem w 2018 500 była super nowością) i mi wystarcza aż za nadto. I jak dasz radę to namów ojca na damkę a najlepiej na easystepa - jest to o wiele wygodniejsze do wsiadania i wysiadania szczególnie przy elektryku ( cięższy ) . Ja w wieku 60 lat kupiłem damkę i jestem bardzo zadowolony a kolejny rower ( o ile uda mi się ten zajeździć) będzie easystep z napędem SX chyba że do tego czasu wymyślą coś jeszcze bardziej mi pasującego. I jeszcze jedna rada - w elektryku wystarczy napęd 9 - 10 rzędów jeśli nie jeździ się po ostrych górskich trasach. Większy napęd tylko podnosi koszty okresowej wymiany łańcucha i kasety. Cytuj
HSM Napisano 24 Marca Napisano 24 Marca (edytowane) @Przemo_zg całkowicie się zgadzam z @PiotrWie. Rzeczywiście najlepiej byłoby kupić obydwa rowery z niskim przekrokiem/obniżoną ramą, bo w pewnym wieku tę nogę to już nie zadziera się tak wysoko... 🙂 Dodatkowo proponuję, byś rozważył kupno dokładnie dwóch identycznych modeli (oczywiście z uwzględnieniem rozmiaru). Takie same rowery, to takie same części eksploatacyjne, rozwiązania konstrukcyjne... Łatwiej później pilnować zapasów części i zużywających się elementów, bo to, co kupisz, pasuje od każdego z nich. A i ewentualne regulacje i usuwanie drobnych usterek wygląda w każdym z nich tak samo... Rowery na Boschu SX mogą być droższe, bo to najnowsza propozycja producenta, w dodatku nie widzę jej w takich budżetowych markach jak ten Radon. Jak Ci nie przeszkadza masa w ok. 25 kg (a z załączonych zdjęć widać, że nie...), to rozważyłbym dwa takie rowry: https://www.bike-discount.de/en/radon-relate-7.0-lady-625-1 Za 2534 EUR 10645 PLN (po kursie 4,20) masz rower dostarczony pod dom. Rower, który swoją wagę nie bierze z tandetnych rozwiązań, ale z pewnej pancerności (rama zintegrowana z bagażnikiem, koła 36 szprychowe, bateria 625 Wh - zresztą to jest rower o zwiększonym dopuszczalnym limicie obciązenia 150 kg - rower+rowerzysta+bagaż na bagażniku o nośności 20 kg ) i nie masz w nim specjalnych kompromisów (powietrzny amortyzator, najnowszy napęd Shimano Cues w niespecjalnie wymagającej wersji 10-rzędowej). Można ewentualnie rozważyć wymianę hamulców, bo na forum MT200 są chyba uznawane za słabe, ale to kwestia do dyskusji. Bierz póki euro tanie... Edytowane 24 Marca przez HSM 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi