Mihau_ Napisano Wtorek o 11:39 Napisano Wtorek o 11:39 Cytat rower nie będzie mieć problemów Rower nie będzie miał, ty możesz mieć😆 Układ napędu a zakres napędu to dwie zupełnie różne rzeczy. Możesz sobie porównywać konkretne konfiguracje https://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=22,36&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=DERS&KB2=22,36&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36&UF2=2215 Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 11:40 Napisano Wtorek o 11:40 Np. przy Grizzlach 1x będzie korba 40t i kaseta to 44 lub 45 zębów. I teraz wszystko zależy ile masz pary, bo to już mocno miękkie biegi. Moja córka mając 42t i kasetę do 42 jedzie tam, gdzie ja z kasetą 51t - tylko szybciej. I to już ostre góry - ale nie wysokie. Bo z kolei ostatnio kolega narzekał po bikepakingu w Alpach włoskich, że na 42/42 jechał tam gdzie inni, ale tak w trupa i na beztlenie (a jest mocny). A w napędzie 2x12 będzie kaseta 34, korba 30 i w efekcie prawie to samo co 40/45. Ja jestem fanem 1x. Cytuj
astapaa Napisano Wtorek o 11:46 Autor Napisano Wtorek o 11:46 No dobrze, tutaj nie będę ukrywać, że nie bardzo ogarniam😅. To jeśli w obecnym MTB trek procaliber 8 2024 mam przełożenia odpowiednie i wystarczające na jakieś góry, to jak wyliczyć które przełożenie w 1x byłoby wystarczające dla gravela? Nie będę ukrywać, że napęd 1x jest wygodny a przy jeździe po wałach tych "dziur" w napędzie 1x nie odczuje raczej. Cytuj
astapaa Napisano Środa o 08:05 Autor Napisano Środa o 08:05 (edytowane) Na 90% z uwagi na prostotę będę brać napęd 1x12 i najwyżej wymienię z czasem elementy gdy się zużyją i jakby mi brakowało przełożeń na cięższe podjazdy. Co dobrego polecacie z kół i opon? Najprawdopodobniej wolałbym dobre koła aluminiowe czy tam stalowe, nie zależy mi aż tak na ograniczaniu wagi. No i lepiej tubeless czy klasycznie dętkę? Chodzi mi głównie o kwestie wygody. Warto dopłacać do elektronicznego asx? Napęd 1x12 lepszy jest z grupy sram czy Shimano? No i ostatnie pytanie, jakie macie opinie o gravelach lapierre? Edytowane Środa o 08:06 przez astapaa Cytuj
Dzieni Napisano Środa o 08:27 Napisano Środa o 08:27 @astapaa są kalkulatory przełożeń. Podajesz parametry korby i kasety i pokazuje ci, jaka jest optymalna prędkość dla każdego z przełożeń. Porównujesz stary rower z nowym i będziesz miał już jakieś rozeznanie. @Mihau_ dał wyżej link do tego typu kalkulatora, mi się podoba inna wersja, ale wszystkie są ok: https://www.bikecalc.com/products/gear-calculator.html Cytuj
Lextalionis Napisano Środa o 08:39 Napisano Środa o 08:39 1. Nie inwestuj od razu w koła i opony tylko przejeździj na zestawie z którym przyjdzie rower i z czasem myśl o upgradzie. Koła, żeby było w miarę sensownie to warto poskładać gdzieś zestaw np na piastach DT 350 i obręczach od DT i będziesz miał zestaw, który wiele znisie, nie będzie ciężki i posłuży długo. Z opon niedawno wrzuciłem do siebie Michelin Power Gravel i nie wiem dlaczego ta opona jest tak mało puplarna. Jeździ fantastycznie. 2. Tubeless pozwala jeździć na niższym ciśnieniu więc jeżeli zależy Ci na komforcie to zdecydowanie tak. To rozwiązanie ma mało minusów. Jedynie nie warto robić tego w salonie jeżeli nie ma się doświadczenia 3. AXS - to już musisz sam stwierdzić. Linkowe napędy działają bardzo dobrze ale ja mam AXS'a u siebie i nie chce wracać do linki. 4. I Shimano i Sram działają dobrze w wersjach 1x12. Testowałem i różne grupy GRX (poza Di2) i Apexa (starego i nowego) oraz Rivala na linkach. W wersji linkowej wybierałbym Shimano bo bardziej pasuje mi praca klamki (Sram ma jedną dźwignię do zmiany i w dół i w górę) ale w wersji elektronicznej Sram nie ma żadnych kabli i baterii schowanych w ramie co mnie przekonało. 5. Nie jeździłem na gravelach Lapierre. Możesz popatrzeć też na ofertę Cuba. W tym roku wychodzi nowy Nuroad i specyfikacje mają bardzoooo dobre: np AXS i carbonowe koła za 14,5k. Cytuj
astapaa Napisano Środa o 08:47 Autor Napisano Środa o 08:47 (edytowane) Dziękuję za konkretną odpowiedź, koła oczywiście bym wymienił po zużyciu swoich czyli po tym jednym czy dwóch sezonach, ale wolałem za wczasu zapytać😊. A z przerzutkami elektronicznymi jak wygląda ich ładowanie? Jak często trzeba baterie ładować? Może jestem głupi, ale nie potrafię uzupełnić tych danych w kalkulator aby jakoś wyliczyć sensownie te przełożenia na kalkulatorze😐. Jakbyście mogli wrzucić w te porównanie? Mając przykład na pewno już sobie poradzę😅. Dzięki za wspomnienie o tym cube nuroad, wiele różnych opinii o tym gravelu cube słyszałem, mógłby się ktoś podzielić swoim zdaniem? Jednak sporo średnich opinii słyszałem o tej firmie, że to po prostu średniak i robią rowery "dla mas" Edytowane Środa o 08:50 przez astapaa Cytuj
Dzieni Napisano Środa o 08:55 Napisano Środa o 08:55 No nie dziwię się, że z tej specyfikacji nie jesteś w stanie tego wklepać, bo jest ona niewystarczająco precyzyjna :D. Musisz znaleźć specyfikację z dokładnymi liczbami zębów dla każdego przełożenia. Np. tutaj masz to rozpisane: https://www.bikestacja.pl/kaseta-sram-rival-xg-1250-12-speed-10-36t-p-22132.html Cytat Rozkład: 10,11,12,13,15, 17, 19, 21, 24, 28, 32, 36 I dokładnie te liczby zaznaczasz w polu "Sprockets Teeth". To samo korba - zaznaczasz w "Chainrings Teeth" 42. Jakbyś miał korbę 2x, to zaznaczasz oczywiście 2 wartości, itd. A "Crank Arms Length" to długość ramion korby, czyli zgodnie ze screenem: 175 mm. Cytuj
Lextalionis Napisano Środa o 08:57 Napisano Środa o 08:57 Ładuje raz na jakiś czas. Nie liczę ile godzin albo kilometrów dam radę zrobić. Sram podaje 25h. Zazwyczaj ładuje jak rower trafia na czyszczenie/serwis więc między 150-250km ale baterii jest jeszcze zapas. Cytuj
astapaa Napisano Środa o 10:27 Autor Napisano Środa o 10:27 Rozumiem, to na spokojnie sobie w domu do tego usiądę, bo ciężko to z telefonu ogarnąć i spróbuję się pobawić, dzięki wielkie😊. A znacie jakieś firmy/ludzi, którzy składają rowery i nie mają kosmicznych marzy? Bo składaka pod siebie też rozważam. No i pytanie czy warto jeśli budżet miałbym max do 15k. No i ponawiam prośbę o ocenę tych rowerów cube nuroad c62, jeśli ktoś miał z nimi styczność😊. Cytuj
Lextalionis Napisano Środa o 10:41 Napisano Środa o 10:41 W budżecie 15k raczej rower gotowy będzie lepszym wyjściem. Chyba, że masz sporo szpejów leżących odłogiem do wykorzystania. Tu masz w budżecie sztos konfiguracyjny IMO https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nuroad-c-62-ex-pigeonblue-n-art/830310 Nuroad to rower taki neautralny. Tak pośrodku między sportową geometrią a 'rowerem po bułki' więc drobnymi zabiegami można go poustawiać pod siebie prawie jak się chce. A sam Cube to solidna marka - nie ma się co obawiać. Cytuj
kaido2 Napisano Środa o 11:13 Napisano Środa o 11:13 2 godziny temu, astapaa napisał: koła oczywiście bym wymienił po zużyciu swoich czyli po tym jednym czy dwóch sezonach, ale wolałem za wczasu zapytać😊. Konkretna rama i koła to jest podstawa podstaw, a nie ładowanie się w osprzęt, a reszta syf. Na konkretnej ramie i kołach podjeżdża się szybciej i lżej z twardszych przełożeń . 31 minut temu, astapaa napisał: No i pytanie czy warto jeśli budżet miałbym max do 15k Złożyłem w pełnym karbonie maszyne za 5 kółek pod siebie, ale robiłem to sam . Waga setu poniżej 9-ki więc chyba warto Osprzęt deore i heble hybrydy , ale dla mnie akurat jest istotne to co w rowerze jest tak naprawdę istotne. Deore działa perfekt, używam z tarczami 42/32 i najzwyklejszą w świecie 11-32 ( mieszkam w górach ).Jeżeli nie ogarniasz sam, to pochodź po konkretnych serwisach, może ktoś się złożenia podejmie. 2 godziny temu, Lextalionis napisał: Koła, żeby było w miarę sensownie to warto poskładać gdzieś zestaw np na piastach DT 350 i obręczach od DT i będziesz miał zestaw, który wiele znisie, CSC na D272, to szatany którymi można trzaskać i orać, nosi słonia 130 w kilogramach. Koszt tego 1,6 koła, waga stożka 38- 1280 gr kpl Cytuj
Mihau_ Napisano Środa o 13:30 Napisano Środa o 13:30 Pozwolę sobie tylko zauważyć, o czym miłośnicy chińskiego karbonu często zapominają wspomnieć - taki składak jest niesprzedawalny 1 Cytuj
kaido2 Napisano Środa o 13:47 Napisano Środa o 13:47 Pozwolę sobie tylko zauważyć @Mihau_ , że nie wszyscy są biznesmenami A są nawet tacy co swoich ajatek nie oddadzą, za żadne Chiny Po prostu na wstępie należy zadać sobie pytanie Czy chce fajny rower do zabawy w fajnej kasie i się bawię, czy ostatecznie zostanę celebryta i handlarzem samochodów Mnie interesuje bramka numer 1 i pokazuje możliwość, w innym wypadku Bianczilambordżini Autor uruchomił " rozważam składanie" no to się odpaliłem Inaczej? Masz rację Sensa i tutaj to ma naprawdę sens Cytuj
Michal2008 Napisano Środa o 14:01 Napisano Środa o 14:01 no dokładnie u nas to nie myśli się czy ma być przyjemnie i fan tylko czy to potem sprzedam i ile stracę a najlepsze to, że obstawiam że "to" sprzeda się szybciej niż "markowe" bajki od polskich biznesmenów Cytuj
Mihau_ Napisano Środa o 14:03 Napisano Środa o 14:03 10 minut temu, kaido2 napisał: Po prostu na wstępie należy zadać sobie pytanie Czy chce fajny rower do zabawy w fajnej kasie i się bawię, czy ostatecznie zostanę celebryta i handlarzem samochodów Taaaa, a teraz weź pod uwagę, że autor szuka pierwszego gravela, nie ma doświadczenia z rowerem tego typu, nie wie jakiej geometrii potrzebuje, nie zna swoich preferencji...a ty to zestawiasz ze swoją sytuacją i kilkudziesięcioletnim doświadczeniem na rowerze. Poskłada gravela na chińczyku, po kilkuset kilometrach stwierdzi, że ten typ roweru mu jednak nie leży i co dalej? 2 minuty temu, Michal2008 napisał: no dokładnie u nas to nie myśli się czy ma być przyjemnie i fan tylko czy to potem sprzedam i ile stracę Są sytuacje gdzie można kupować sercem a są takie gdzie trzeba podejmować racjonalne decyzje (jeśli nie jesteś milionerem). Cytuj
astapaa Napisano Środa o 14:07 Autor Napisano Środa o 14:07 Kolejne głupie pytanie, jak się mają karbonowe koła i to, że karbon nie lubi punktowego nacisku do sytuacji gdy wpadłbym w jakąś dziurę, za szybko zjechał z krawężnika, nie zdążył podnieść przodu podjeżdżając pod krawężnik lub wpadł na jakiś korzeń czy kamień jadąc po lesie? Czy nie lepiej byłoby się skupić na stalowych/aluminiowych? @kaido2 a rower wygląda bardzo dobrze, w moje gusta trafia idealnie😍 Cytuj
Michal2008 Napisano Środa o 14:09 Napisano Środa o 14:09 5 minut temu, Mihau_ napisał: Taaaa, a teraz weź pod uwagę, że autor szuka pierwszego gravela, nie ma doświadczenia z rowerem tego typu, nie wie jakiej geometrii potrzebuje, nie zna swoich preferencji...a ty to zestawiasz ze swoją sytuacją i kilkudziesięcioletnim doświadczeniem na rowerze. Poskłada gravela na chińczyku, po kilkuset kilometrach stwierdzi, że ten typ roweru mu jednak nie leży i co dalej? to chyba lepiej tak, niż wciskać dla nowego, że koła be trzeba od razu zmieniać, wszystko be itd. a co jak wpakuje 15k i powie, że eee lipa Cytuj
Mihau_ Napisano Środa o 14:32 Napisano Środa o 14:32 Cytat to chyba lepiej tak, niż wciskać dla nowego, że koła be trzeba od razu zmieniać, wszystko be itd. a co jak wpakuje 15k i powie, że eee lipa @Michal2008 to już chłop musi sam zweryfikować "podpiwoadaczy" i czy karbonowe koła, na których jeździ może 1% graveli na trasie są mu potrzebne. Na razie słabo mu idzie ale kto wie, może się jeszcze ogarnie Cytuj
astapaa Napisano Środa o 14:43 Autor Napisano Środa o 14:43 Czyli karbon w kołach średnio się sprawdza, potwierdziłeś moje obawy😅. Jeździłem na MTB na platformach i było spoko, jakich pedałów szukać do gravela? Jakiś zwykłych czy może inwestować w spd? Przeraża mnie trochę to wypinanie, ale dużym plusem jest, że można ciągnąć nimi do góry, co może mi się przydać na jakiś prostych drogach, ale czy w ogóle mi to potrzebne po wałach i lasach? Cytuj
Lextalionis Napisano Środa o 15:04 Napisano Środa o 15:04 Koła karbonowe sprawdzają się bardzo dobrze tylko ich koszt jest wysoki. 'Zwykłe' koła na aluminiowych obręczach w zupełności wystarczą. W pedałach SPD nie ciągniesz do góry pedałów na prostych odcinkach, jeżeli już to właśnie na trudniejszych podjazach albo podczas mocniejszych sprintów. W moim przekonaniu Twoje pojęcie o rowerach i tematyce jest na ten moment ograniczone więc sugerowałbym jednak trzymać się pierwotnie założonego budżetu i ewentualną nadwyżkę przeznaczyć na jakiś dobry kask, spodenki i SPD (jeżeli się zdecydujesz), żeby nie zrobić niepotrzebnej wtopy w sprzęt, z którego nie będziesz zadowolony. Jeżeli nie jesteś pewien do końca czego chcesz/potrzebujesz spróbuj porzyczyć jakiegoś gravela (np. w Decathlonie) albo pytaj o dni testowe (Rondo, Focus, BMC takie miewały) lub po prostu pojedz do sklepu i przejedź się kilkoma różnymi rowerami różnych marek. Będziesz miał jakieś porównanie co Ci bardziej pasuje bo tutaj każdy będzie w pewien sposób podpowiadał nieobiektywnie - ktoś dokładnie wie czego potrzebuje i buduje rower, ktoś musi mieć wszystko naj, ktoś nie wyobraża sobie jazdy bez tego czy tamtego... 2 Cytuj
Mihau_ Napisano Środa o 15:10 Napisano Środa o 15:10 Cytat Czyli karbon w kołach średnio się sprawdza, potwierdziłeś moje obawy😅. Karbonowe koła z wysokim stożkiem się sprawdzają i są na pewno wartością dodaną....w szosie kiedy jesteś w stanie jeździć ze średnimi 35kmh a nie w rekreacyjnym gravelu. Cytat Jeździłem na MTB na platformach i było spoko, jakich pedałów szukać do gravela? Jakiś zwykłych czy może inwestować w spd? Przeraża mnie trochę to wypinanie, ale dużym plusem jest, że można ciągnąć nimi do góry, co może mi się przydać na jakiś prostych drogach, ale czy w ogóle mi to potrzebne po wałach i lasach? Specyfika jazdy na szosie/gravelu i mtb jest zupełnie inna. Ja sobie nie wyobrażam już jazdy w platformach a wypinania nie ma się co bać, po dwóch jazdach będziesz to robił automatycznie Cytuj
kaido2 Napisano Środa o 17:09 Napisano Środa o 17:09 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Taaaa, a teraz weź pod uwagę, że autor szuka pierwszego gravela, nie ma doświadczenia z rowerem tego typu, nie wie jakiej geometrii potrzebuje, nie zna swoich preferencji...a ty to zestawiasz ze swoją sytuacją i kilkudziesięcioletnim doświadczeniem na rowerze. Od tego jest już odpowiedni mechanik , który będzie wiedział jak zrobić, żeby było dobrze 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Ja sobie nie wyobrażam już jazdy w platformach a wypinania nie ma się co bać Są sytuacje kiedy się nie wypniesz, a złamać obojczyk, czy zwichnąć bark Do tego dużo nie trzeba Dlatego w moim repertuarze, przy pewnych wyścigach, niekiedy występują SPD,a po drugiej stronie kanapka z pinami . Jak się oswoisz działa to jak powinno nie tracąc nic na tempie i dynamice. A mieć nogę do odbicia, w sytuacji podbramkowej, a lecieć na złamanie,- no jest różnica 2 godziny temu, Lextalionis napisał: Koła karbonowe sprawdzają się bardzo dobrze tylko ich koszt jest wysoki. CSC na R13 to koszt jakieś 1100 pln kurierem z wszystkimi cłami , duperelami. Nie wiem, czy na rynku jest się w stanie kupić jakiekolwiek aluminiaki które będą w stanie dorównać im parametrom 1 Cytuj
Mihau_ Napisano Środa o 17:25 Napisano Środa o 17:25 Cytat Od tego jest już odpowiedni mechanik , który będzie wiedział jak zrobić, żeby było dobrze A jak idziesz do sklepu kupić nowy materac to nie testujesz tylko bierzesz ten, który poleca sprzedawca, genialne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi