kaido2 Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Karbonowe koła z wysokim stożkiem się sprawdzają i są na pewno wartością dodaną....w szosie kiedy jesteś w stanie jeździć ze średnimi 35kmh a nie w rekreacyjnym gravelu. To ja może zacytuję swoja koleżankę która jeździ sobie można rzec spokojnie przez rekreacyjnie, bo ja pewnych rzeczy jeżeli chodzi o szeroko pojętą turystyke po prostu mogę nie znać Wymiana kół producenta ( Aspre1) na karbonowe CSC na piaście D272. Już na start komplet karbonowych ważył tyle samo co jedno jej przednie Ale: " Tyyyy, jak mi się teraz łatwo podjeżdża" i to zamyka temat 28 minut temu, Mihau_ napisał: A jak idziesz do sklepu kupić nowy materac to nie testujesz tylko bierzesz ten, który poleca sprzedawca, genialne Przy gotowcu jesteś skazany na to co oferuje producent ewentualnie sprzedawca, przy customie mówisz czego chcesz i to otrzymujesz I to jest ta podstawowa różnica Cytuj
Tyfon79 Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca Osoby co tłuką masę km w trybie zawodniczym powinny mieć zakaz wypowiedzi dla kompletnych amatorów a w tematach gravelowych pod groźba więzienia. Chłop zaczyna jazdę, nie wiadomo jak będzie bo to nie tylko kręcenie korbą ale cała reszta przy dłuższych dystansach a już się grzeją niektórzy do plastikowych kół, składania, cudów na kiju na osprzęcie i jeszcze połamać się można Zawsze endurowców miałem za tych z lekkimi odchyleniami w cudowaniu ale w "gravelingu" to już są szczyty szczytów nie do pobicia. 2 1 Cytuj
Mihau_ Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca 48 minut temu, kaido2 napisał: Przy gotowcu jesteś skazany na to co oferuje producent ewentualnie sprzedawca, przy customie mówisz czego chcesz i to otrzymujesz I to jest ta podstawowa różnica A skąd on ma wiedzieć czego chce skoro nie ma żadnego doświadczenia? O składaniu warto myśleć kiedy rynek nie oferuje gotowego rozwiązania - jakiego, niezbędnego dla początkującego, rynek graveli nie oferuje? 50 minut temu, kaido2 napisał: " Tyyyy, jak mi się teraz łatwo podjeżdża" i to zamyka temat To teraz ja zacytuję swojego kolegę, który wymienił koła na lekkie karbonowe..."nie czuję różnicy" i to zamyka temat Cytuj
kaido2 Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca @Mihau_, co innego przesiadka z dobrych kół alu, gdzie rzeczywiście można nie poczuć różnicy i np pewnych kół u siebie też nie ruszam, bo to nie na sensu, a co innego wymiana giętkiego i na kiepskich piastach sh*tu producenta na takowe, a to w tym przypadku z takowymi będziemy mieli tu do czynienia. Przecież w tych rowerach, a mam możliwość poogladania sobie wielu cudów techniki na codzień , koła są tylko po to by sprzedać rower, ba już są coraz cięższe i coraz to podlejsze w wielu przypadkach. Natomiast, każdy konkretny mechanik zanim zacznie cokolwiek z klientem robić to dogłębnie go wypyta o istoty szczegółów, by potem nie było wtopy. Czy składałem rower komuś ja, czy któryś z moich kolegów to nigdy nie było sytuacji, że klient wrócił bo coś nie tak. Bywa to czasochłonne i zdarzało się, że czy to ja, czy ktoś po prostu odmawiał , bo nie było kiedy. I tak jest w każdej dziedzinie, gdzie pracujesz indywidualnie z klientem, czy to dobór napędu pod peryferia, spawanie ramy, czy składanie całego roweru, czy dobór ubezpieczenia. Cytuj
Mihau_ Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca Odpadam z tego tematu, składanie roweru od podstaw i dobór ramy przez "mechanika" na podstawie "wypytania" potencjalnego klienta (a o co to pojęcia nie mam) to już za duży poziom abstrakcji. Zastanawiam się tylko po co te bajkfittingi, fizjoterapeuci, badanie ruchomości kiedy wystarczy "wypytać" Cytuj
astapaa Napisano 26 Marca Autor Napisano 26 Marca Panowie uspokójcie się i proszę nie odbiegać od tematu, resztę kłótni przenieście na priv😅. Rozumiem podejście jednego i drugiego, ale biorąc pod uwagę moja sytuację @Mihau_ ma rację. Na razie wszystko jest jasne, jeśli nie wyskoczy nagle turbo promocja to na przestrzeni miesiąca czy dwóch wezmę Sense Giulie Pro 2025 jeśli się zdecyduje na napęd 2x12 (80%) i po zużyciu zainwestuje w jakieś dobre aluminiowe koła, a jeśli przeważy napęd 1x12 (20%) to jestem zainteresowany Superiorem XR 9.5, co o nim myślicie lub co polecacie w podobnym budzecie? https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-superior-xr-9-5-gr-pd46553/ Cytuj
Mihau_ Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/wydajnosc/grail/cf-sl/grail-cf-sl-7/3575.html?dwvar_3575_pv_rahmenfarbe=R119_P03&dwvar_3575_pv_rahmengroesse=M#productDetailModalTriggerGridContainer https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/wydajnosc/grail/cf-sl/grail-cf-sl-8/3577.html?dwvar_3577_pv_rahmenfarbe=R119_P01 12k za superiora to trochę wygórowana kwota biorąc pod uwagę "prestiż" marki Cytuj
astapaa Napisano 26 Marca Autor Napisano 26 Marca Ok, dzięki wielkie jeszcze raz. A mycie i czyszczenie carbonu jest jakoś inne niż alu? Na coś trzeba uważac? Czy klasycznie woda, chemia, szmata i ogień?😅 No i polecacie jakieś środki do czyszczenia i jakiś dobry smar? Smar lepiej w płynie czy w sprayu? Do mycia roweru używałem tego zestawu 3w1 z Decathlonu, ale waliłem za dużo smaru lub za mało czyściłem łańcuch po smarowaniu, więc może spray byłby lepszy w tym wypadku? No i dobrze jakby polecany zestaw był z maks średniej półki cenowej😅 Cytuj
kaido2 Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca (edytowane) @Mihau_,to nie jest żaden poziom abstrakcji. Jeżeli wykonujesz dla kogoś jakąś uslugę to trudno by wykonać ją w ciemno. Podobnie wyglada to na takim bikefitingu Zanim usiądziesz na maszynę jesteś męczony wywiadem. Myślisz, że w przypadku rowerów specjalistycznych szytych na miarę nie pada pytanie " co powiedział bikefitrer?" ," jest papier?" Podobnie u manufakturowca produkującego customowe ramy. Tak jak pisałem na samym początku ,- specjalista jest od tego by finalnie wyszło dobrze. @astapaa, nikt się nie kłóci. Grzecznie wyjaśniam pewne procesy zachodzące w przyrodzie Edytowane 26 Marca przez kaido2 Cytuj
Lextalionis Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca Za chwilę w sklepach pojawią się nowe Nuroady w okolicach 10k będziesz miał dwa fajne modele. LINK 1 LINK 2 Co do smarów do łańcucha to żadnych w sprayu. Dokładnie wyczyścić łańcuch i zębatki a potem po jednej kropelce na każdą rolkę w łańcuchu. Zostawić na trochę, wytrzeć nadmiar i gotowe. Do mycia ramy carbonowej używasz tych samych środków co wcześniej. Cytuj
Mihau_ Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca 17 minut temu, kaido2 napisał: to nie jest żaden poziom abstrakcji. Jeżeli wykonujesz dla kogoś jakąś uslugę to trudno by wykonać ją w ciemno. Podobnie wyglada to na takim bikefitingu Zanim usiądziesz na maszynę jesteś męczony wywiadem. Myślisz, że w przypadku rowerów specjalistycznych szytych na miarę nie pada pytanie " co powiedział bikefitrer?" ," jest papier?" Podobnie u manufakturowca produkującego customowe ramy. Tak jak pisałem na samym początku ,- specjalista jest od tego by finalnie wyszło dobrze. Ooooo i już ze składania roweru na chińskim karbonie przeszliśmy na spawanie ramy pod zamówienie, wszystko żeby bronić babola Cytuj
Miro1970 Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca (edytowane) Jeśli chodzi o kalkulator przełożeń, to polecam autorowi wątku najprostszy i najbardziej czytelny, zrozumiały. Ustaw sobie w nim np. kadencję 80 i potem sobie wpisuj różne konfiguracje przełożeń. I porównuj uzyskane szybkości. Tak z grubsza na najlżejszym przełożeniu szybkość 9 km/h to już całkiem lekko. 8 km/h to już na spore podjazdy. 7 km/h to już w średnie góry z sakwami. 6 km/h i mniej to już prawdziwie górskie przełożenie na strome podjazdy stokami. Przełożenie 40/42 daje prawie 10 km/h (w zależności od rozmiaru opon), co z grubsza wystarcza na nizinny i pagórkowaty teren nieobładowatym rowerem. Z kolei od 27-30 km/h zaczyna się możliwość całkiem szybkiej jazdy dla amatora. Mówię o ustawieniu kalkulatora na kadencję 80. Oczywiście mam na myśli rekreacyjnego gravela, nie szosę. Ja mam fitnessa na GRX i na dość wąskich slickowych oponach, czyli charakter jazdy podobny. Możesz też sobie wpisać przełożenia obecnego roweru i planowanego i porównać szybkości przy tej samej kadencji. Pamiętaj o wybraniu z listy odpowiednich obręczy i opon. Wpisz: kalkulator przełożeń rowerowych rowerplus Edytowane 26 Marca przez Miro1970 Cytuj
spidelli Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca (edytowane) Na Wrocław 1:1 będzie overkill 46/30 i 11-36 albo 40 i 10-42 i dasz radę na Tąpadłę Zwłaszcza na lekkim rowerze. Jak chcesz karbon to sobie sprawdź jak to się ma do bagażnika, skoro mowa o sakwach. Oczywiście zostają torby bikepackingowe ale nie wiem czy masz już wizję w tym kierunku Znajomy ma którąś mutację tego karbonowego Topstone'a z zawieszeniem i poszedł w torby (nie mylić "z torbami"). Edytowane 27 Marca przez spidelli Cytuj
kaido2 Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca 9 godzin temu, Mihau_ napisał: Ooooo i już ze składania roweru na chińskim karbonie przeszliśmy na spawanie ramy pod zamówienie, wszystko żeby bronić babola Nie bronić babola tylko wyjaśnić , że nie jest to żadna abstrakcja dając röżne porównania. Tutaj nie trzeba niczego bronić, bo efekt końcowy broni się sam Cytuj
Michal2008 Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca 11 godzin temu, astapaa napisał: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-superior-xr-9-5-gr-pd46553/ 11 godzin temu, Mihau_ napisał: https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/wydajnosc/grail/cf-sl/grail-cf-sl-7/3575.html?dwvar_3575_pv_rahmenfarbe=R119_P03&dwvar_3575_pv_rahmengroesse=M#productDetailModalTriggerGridContainer https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/wydajnosc/grail/cf-sl/grail-cf-sl-8/3577.html?dwvar_3577_pv_rahmenfarbe=R119_P01 10 godzin temu, Lextalionis napisał: Za chwilę w sklepach pojawią się nowe Nuroady w okolicach 10k będziesz miał dwa fajne modele. LINK 1 LINK 2 Wszystkie opcje fajne i co te rowery maja takie słabe koła, panieee dla amatora to aż nadto Cytuj
astapaa Napisano 27 Marca Autor Napisano 27 Marca To chyba mój największy dylemat 1x czy 2x? Z Waszego doświadczenia warto brać napęd 2x, który jest gorszy w eksploatacji i myciu gdy w 90% będę jeździć po wałach lub jakiś drogach wokół Wrocławia? Po małych górkach będzie zbawieniem i bez niego nie pojeżdżę za bardzo tam. Nie lepiej postawić na prostotę napędu 1x? Będę mieć większe dziury w przełożeniach ale czy to odczuje jeżdżąc jako niedzielny kierowca lub pół amatorsko? Cytuj
spidelli Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca Dramatyzujesz Weź podjedź na Bielany do Centrum Rowerowego - masz tam rowerów od metra, porównaj sobie na bieżni... Co nie kupisz będziesz zadowolony i będziesz na coś narzekał To nie matematyka, że podstawisz do wzoru i wyjdzie Ci idealny rower. Ja Ci dam taką radę - jak nie masz pewności co kupić to nie napinaj budżetu - kup coś rozsądnego. Za rok będziesz wiedział, co jest ok i albo sobie rower wymienisz albo osprzęt 2 Cytuj
astapaa Napisano 27 Marca Autor Napisano 27 Marca Masz rację, trochę tak mam, że jak mam określony budżet na cokolwiek, w tym przypadku rower to chciałbym mieć najlepszy sprzęt w tej cenie pod siebie i stąd ciągle wahania i rozkminy😅. No będę musiał tam podjechać, w ciągu 2-3 tygodni coś mi ruszy z rowerem to będę odświeżać temat jakbym miał jeszcze jakieś wątpliwości. Kończące pytanie, bo bez sensu nowy temat zakladać, ten uchwyt na telefon będzie kompatybilny z tym uchwytem na lampke? Chodzi mi aby lampka była na dole pod uchwytem głównym, ten uchwyt fidlock vacuum na górze uchwytu głównego i na nim telefon (jak na którymś z obrazków, ale zamiast licznika garmin tel na tym uchwycie, po opisie powinno to się że sobą łączyć (bo fidlock jest kompatybilny z uchwytem garmin, ale nie jestem pewien). No i takie etui nie odczepi się przy jakiś jazdach? https://www.centrumrowerowe.pl/uchwyt-na-licznik-nawigacje-fidlock-vacuum-gps-pd33913/ https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-przednia-eyen-streak-1000-pd19967/ Cytuj
spidelli Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca O uchwycie się nie wypowiem (telefon wożę zamknięty w torbie-płetwie) ale perfidnie Ci namieszam - nie będziesz szukał za miesiąc - dwa licznika? 😎 Cytuj
Tyfon79 Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca 1 godzinę temu, astapaa napisał: To chyba mój największy dylemat 1x czy 2x? Z Waszego doświadczenia warto brać napęd 2x, który jest gorszy w eksploatacji i myciu gdy w 90% będę jeździć po wałach lub jakiś drogach wokół Wrocławia? Po małych górkach będzie zbawieniem i bez niego nie pojeżdżę za bardzo tam. Nie lepiej postawić na prostotę napędu 1x? Będę mieć większe dziury w przełożeniach ale czy to odczuje jeżdżąc jako niedzielny kierowca lub pół amatorsko? Już ci tu kolega jasno wyjaśnił w prosty sposób, że 1x jest tylko i wyłącznie do jazdy bardziej sportowej, szybkiej, interwałowej w terenie jak MTB plus błoto, single. Wszędzie tam gdzie chcesz robić większe dystanse, masz płasko, góry w sensie sporo asfaltu tylko i wyłącznie 2x. Co to są małe górki bo ja mam koło siebie choćby Pogórze Wielickie a to zmarszczki i masę zjazdów po wiele km. Będziesz jak głupi starał się dokręcić a tu lipa. I to czego nie ma 1x czyli szybki strzał na blat niżej jak masz nagle ściankę przed sobą a nie wachlujesz jak debil przez cała kasetę. Już naprawdę prościej się nie daje wyjaśnić. W ogóle jak to pierwsza przygoda ani nie szarpał bym się za bardzo z kasą ani nic poza 2x bo jeden blat jest dla bardzo świadomych użytkowników i takiej samej jazdy. 1 Cytuj
astapaa Napisano 27 Marca Autor Napisano 27 Marca Mam zegarek Garmin Fenix 7x, licznik raczej mi się nie przyda wokół komina, bardziej by mi zależało na wyświetlaniu trasy😅, dlatego wstępnie lepszy byłby telefon i strava/Garmin. Gdy będzie mi za mało to wiem, że z liczników najlepiej wziąć używkę i klasycznego Edge 530 bez dotyku, z tego co słyszałem😅 1 Cytuj
clavdivs Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca 2 godziny temu, astapaa napisał: To chyba mój największy dylemat 1x czy 2x? Z Waszego doświadczenia warto brać napęd 2x, który jest gorszy w eksploatacji i myciu gdy w 90% będę jeździć po wałach lub jakiś drogach wokół Wrocławia? Po małych górkach będzie zbawieniem i bez niego nie pojeżdżę za bardzo tam. Nie lepiej postawić na prostotę napędu 1x? Będę mieć większe dziury w przełożeniach ale czy to odczuje jeżdżąc jako niedzielny kierowca lub pół amatorsko? Nie zawracaj sobie głowy 2xx. Tylko w jednym przypadku 2xx może się przydać, gdybyś chciał założyć opony szosowe i pośmigać jak szosą. W każdym innym przypadku 1xx ma więcej zalet, nie ma sensu bawić się przednią przerzutką. Jednym z największych mitów jest to że na 2xx łatwiej się podjeżdża. Cytuj
Tyfon79 Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca Nikt ogarnięty nie zarzuca w 1x, że przy odpowiednim układzie będzie gorzej pod górę. Nie tu jest problem ale wyznawcy 1x są tak zafiksowani, że innych rzeczy nie widzą bo ... ich jazda jest jaka jest i w terenie takim a nie innym. A już najwięcej do gadania mają ci co na setkę zrobią 200 w górę albo i tyle nie ma 1 Cytuj
spidelli Napisano 27 Marca Napisano 27 Marca W Twoim opisanym sposobie użytkowania roweru to jest jak dyskusja o wyższości świąt jednych nad drugimi. Nie robiłbym z tego najważniejszego kryterium wyboru. Tu masz zrzut mojej rozkminy czy 2x czy 1x w gravelu na wertepy. Vmax pomijam ale różnica dotyczy "dziur" w napędzie 1x - bardziej bym odczuwał przeskoki między biegami, na 2x byłoby płynniej ale więcej machania manetką. Machanie manetką mi w niczym nie przeszkadza, mam 4 rowery z napędem 2x, o 1x myślałem ze względu na błoto - czyli pod specyficzne zastosowanie. Tu naprawdę nie ma kosmicznych różnic jak w aucie - automat czy manual, dizel czy benzyna Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi