Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

pomóżcie proszę, nie wiem, na który się zdecydować.
Od dwóch miesięcy przymierzam się do zakupu mojego pierwszego elektryka i początkowo byłem zdecydowany na Specialized Turbo Levo 2025 (nie Comp).
Dwa tygodnie temu w jednym sklepie oglądałem Orbea Wild ST H20 2025 z nowym silnikiem Boscha i bateria 750Wh i tutaj pojawiło się pytanie, czy nie bedzię to lepszy wybór. Przeszukałem wszystkie fora, opinie, etc. ale nigdzie nie znalazłem porównanie miedzy tymi dwoma konkretnymi rowerami.
Wybrałem się wczoraj do sklepu, który miał dostępne oba rowery i zaproponowano mi właśnie Specialized Turbo Levo Comp 2025 ze spora zniżką, bo za 21000 zł,
natomiast Orbea Wild ST H20 2025 wyszłaby za 22000 zł (także ze zniżką).
Notabene, zwykły Turbo Levo 2025, po obniżce, to 16000 zł.
Wpłaciłem zaliczkę za Specialized Turbo Comp, ale po powrocie do domu znowu nachodzą mnie wątpliwości, czy dobrze wybrałem...  No nie wiem, na który się zdecydować, mam jeszcze czas do poniedziałku, żeby zmienić decyzje.

Mam w planach długie trasy 80-100km, z przewyższeniem ok. 1200-1500m. Głównie polne drogi, lasy, szutrowe i kamieniste podjazdy oraz zjazdy.
Obecnie mam manuala Orba OIZ H30 (2021) i lubię się zmęczyć, ale chciałbym robić dłuższe trasy, całodniowe, a tu po kilku dobrych podjazdach mam dosyć. Dlatego tez planuje w większości tras korzystać ze wspomaganie w trybie Eco, a sporadycznie na trudniejszych podjazdach używać trybu Trail, 

Za każdą sugestię z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
Daniel.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Levo to rower tak kompletny (pod względem napędu), przemyślany pod względem budowy ramy i przyjazny użytkownikowi że nadal jest wg mnie wzorcem elektryka. Dopiero teraz pojawiają się ciekawe elektryki które mogą z nim konkurować - Santa Cruz Vala, Transition Regulator. Ale to w ramach dygresji bo są poza twoim budżetem i na obecna chwilę to są mało opłacalne, trzeba czekać aż podatek od nowości się zmniejszy i będzie się je dało kupić za normalną kasę. 

EDIT: Tylko nie słuchaj farmazońców którzy zaraz przyjdą i będą ci marudzili że tam siedzi Fox Rythm i ma słabą anodę, jest tu taki jeden co chyba w życiu ani jednego nie miał ale coś gdzieś usłyszał i powtarza w każdym temacie jedno zdanie w kółko. Jak się dba, to się ma.

Edytowane przez XYZPV
  • +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki bardzo za podpowiedzi. W oczekiwaniu na Levo.

Co się tyczy widelca, to w Orbea OIZ H30 mam Fox Float Rhythm ze standardową anodą w kolorze czarnym i wszystko jest z nim w porządku. Dobrze się spisuje i jest łatwy w serwisowaniu. Można ogarnąć wszystko samemu i nie ma potrzeby latania po serwisach = spora oszczędność.

• +1 pomógł 1