Bombas20 Napisano Sobota o 08:16 Napisano Sobota o 08:16 Witam, szukam roweru na dłuższe wycieczki. Głownie jazda gdzieś w trasie, ale żeby nadawał się też na wjazd do lasu. Za odpowiedzi z góry dziękuje. Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 08:42 Napisano Sobota o 08:42 Gravel. Ale budżet trzeba realnie pomnożyć przez 3. Za 2000 kupisz kloca który będzie się nadawał na wjazd do lasu a już nie na dłuższe wycieczki. Cytuj
leejoonidas Napisano Sobota o 09:06 Napisano Sobota o 09:06 Co Ty z tym gravelem? Pytający nic nie wspominał o gravelu. Cytuj
Bombas20 Napisano Sobota o 09:22 Autor Napisano Sobota o 09:22 Nie chodzi mi o tego typu rower. A pisząc dłuższe wycieczki, miałem na myśli tak do 70km. Chodzi mi po prostu o uniwersalny rower, na którym będzie się wygodnie jeździło. Cytuj
keltu Napisano Sobota o 09:37 Napisano Sobota o 09:37 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-oxfeld-cr-7-pd41639/ Całkiem sensownie wyposażony cross w tym budżecie, niestety trochę waży z racji amortyzowanej sztycy, regulowanego mostka i stopki ale to można łatwo podmienić. Cytuj
Turysta05 Napisano Sobota o 09:47 Napisano Sobota o 09:47 @Bombas20 czego Ty się spodziewasz po tak zdawkowym pytaniu? Byłeś w sklepach? Przymierzyłeś się do rowerów? Masz preferencje? Mój znajomy kilka dni temu kupił mieszczucha Winora za 2300zł, po wielu przymiarkach w sklepach (m.i. Decathlon), nie najtańszy ale najwygodnieszy który Mu pasował👍😃. Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 10:36 Napisano Sobota o 10:36 Godzinę temu, leejoonidas napisał: Co Ty z tym gravelem? Po prostu jazdy powyżej 2-3-ch godzin są na prostej kierownicy męczące. Złapiemy trochę wmordewindu i z przejażdżki robi się wyprawa. Nie dalej jak wczoraj wziąłem batonika, pół litra wody i pojechałem trochę się pokręcić przed obiadem. W ciągu 4-ch godzin wyszło 92 km tempem spacerowym. Na trekkingu byłaby to wyprawa na co najmniej pół dnia, z przerwą na obiad po drodze i odpoczynek. Jak 3 lata temu nabywałem gravela to nie wiedziałem o co kaman że wszyscy je kupują. Teraz nie wyobrażam sobie żebym jeździł z prostą kierownicą czymś innym jak MTB czy trekkingiem po mieście. Jak autor wątku bardzo chce się zmieścić w tej kwocie którą podał to rozważałbym ten rower: https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-wysoka-rama/_/R-p-305016?mc=8526940 Ale 70 km na czymś takim ? Mi by się nie chciało. Cytuj
kipcior Napisano Sobota o 14:00 Napisano Sobota o 14:00 Męcząca nie jest prosta kierownica sama w sobie, tylko brak innego chwytu. A to akurat można łatwo zmienić przez dodanie rogów. Baranek jest lepszy ale większość graveli ma geometrię bez sensu (za mały stack) i przez to wcale nie jest tak wygodnie jak może być. 1 Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 15:51 Napisano Sobota o 15:51 @kipcior - pełna zgoda co do stacku. Większość osób patrzy na wygląd a te dużym stackiem wyglądają mniej atrakcyjnie. Dlatego trzeba wyboru dokonywać bardziej rozumem niż sercem. No chyba że ktoś jest bardzo wysportowany, rozciągnięty i jemu to nie przeszkadza. Ale takie osoby są w zdecydowanej mniejszości. Często obserwuję jak ludzie łapią kierownicę w tych sportowych geometriach. Chwytają ją wszędzie tylko nie tam gdzie powinni Cytuj
Bombas20 Napisano Niedziela o 11:41 Autor Napisano Niedziela o 11:41 Czyli z tego co piszecie najlepszym wyborem jest rower typu gravel. Macie propozycje jakiegoś takiego roweru do 3 tysięcy? Cytuj
keltu Napisano Niedziela o 12:17 Napisano Niedziela o 12:17 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-felt-broam-60-pd38835/ Cytuj
marvelo Napisano Niedziela o 12:19 Napisano Niedziela o 12:19 W dniu 22.03.2025 o 10:22, Bombas20 napisał: Nie chodzi mi o tego typu rower. A pisząc dłuższe wycieczki, miałem na myśli tak do 70km. Chodzi mi po prostu o uniwersalny rower, na którym będzie się wygodnie jeździło. Rower crossowy MARIN Fairfax 1 | CentrumRowerowe.pl Dokładasz tylko rogi, ewentualnie przykręcasz bagażnik i błotniki i w drogę. Tani napęd można z czasem wymienić. Cytuj
chudzinki Napisano Niedziela o 13:12 Napisano Niedziela o 13:12 Godzinę temu, Bombas20 napisał: najlepszym wyborem jest rower typu gravel. A jeździłeś w ogóle po lesie jakimś rowerem na wąskich oponach bez jakiejkolwiek amortyzacji? Te dłuższe wycieczki to po ile km? Cytuj
smw44199 Napisano Niedziela o 14:48 Napisano Niedziela o 14:48 (edytowane) Niech autor zastanowi się, czy chce gravela, czy crossa/trekkinga. Jedyna możliwość to przymiarka w sklepie rowerowym. Absolutnie sie zgadzam z chrismel, że jak trafimy na "pod wiatr" to na crossie robi się "przygoda dnia". Dzisiaj jechałem pod wiatr w porywach 10m/s i moja średnia wynosiła 15km/h.Tyle z minusów. Plusy to wygodna pozycja, wycieczki na crossie 50-70km, też nie są problemem, ale oczywiście z nieco mniejszą prędkością niż gravelem. Plusy to możliwość założenia pełnych błotników i bagażnika (bez problemu) i nie wyglądamy po deszczu ja świnie w korycie (dla tych co jeżdżą cały rok) Jak autor chce jechać nieco szybciej niż średnia 22-25km/h, to niech myśli o gravelu. Jak myśli o jakimś sporadycznym terenie, kilometrach kocich łbów i amortyzacją, niech bierze crossa. Sednem jest, aby był zadowolony z wyboru. Może nawet trójkołowca kupić jeżeli tylko spełni jego kryteria. Nam g.. do tego 😉 Edytowane Niedziela o 14:49 przez smw44199 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi