Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam roweru na dłuższe wycieczki. Głownie jazda gdzieś w trasie, ale żeby nadawał się też na wjazd do lasu. Za odpowiedzi z góry dziękuje.

Napisano

Nie chodzi mi o tego typu rower. A pisząc dłuższe wycieczki, miałem na myśli tak do 70km. Chodzi mi po prostu o uniwersalny rower, na którym będzie się wygodnie jeździło.

Napisano

@Bombas20 czego Ty się spodziewasz po tak zdawkowym pytaniu?  Byłeś w sklepach?  Przymierzyłeś się do rowerów? Masz preferencje?  Mój znajomy kilka dni temu kupił mieszczucha Winora za 2300zł, po wielu przymiarkach w sklepach (m.i. Decathlon), nie najtańszy ale najwygodnieszy który Mu pasował👍😃.

Napisano
Godzinę temu, leejoonidas napisał:

Co Ty z tym gravelem?

Po prostu jazdy powyżej 2-3-ch godzin są na prostej kierownicy męczące. Złapiemy trochę wmordewindu i z przejażdżki robi się wyprawa. Nie dalej jak wczoraj wziąłem batonika, pół litra wody i pojechałem trochę się pokręcić przed obiadem. W ciągu 4-ch godzin wyszło 92 km tempem spacerowym. Na trekkingu byłaby to wyprawa na co najmniej pół dnia, z przerwą na obiad po drodze i odpoczynek. Jak 3 lata temu nabywałem gravela to nie wiedziałem o co kaman że wszyscy je kupują. Teraz nie wyobrażam sobie żebym jeździł z prostą kierownicą czymś innym jak MTB czy trekkingiem po mieście.

Jak autor wątku bardzo chce się zmieścić w tej kwocie którą podał to rozważałbym ten rower: https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-wysoka-rama/_/R-p-305016?mc=8526940

Ale 70 km na czymś takim ? Mi by się nie chciało.

Napisano

Męcząca nie jest prosta kierownica sama w sobie, tylko brak innego chwytu. A to akurat można łatwo zmienić przez dodanie rogów. 

Baranek jest lepszy ale większość graveli ma geometrię bez sensu (za mały stack) i przez to wcale nie jest tak wygodnie jak może być.

• +1 pomógł 1
Napisano

@kipcior - pełna zgoda co do stacku. Większość osób patrzy na wygląd a te dużym stackiem wyglądają mniej atrakcyjnie. Dlatego trzeba wyboru dokonywać bardziej rozumem niż sercem. No chyba że ktoś jest bardzo wysportowany, rozciągnięty i jemu to nie przeszkadza. Ale takie osoby są w zdecydowanej mniejszości. Często obserwuję jak ludzie łapią kierownicę w tych sportowych geometriach. Chwytają ją wszędzie tylko nie tam gdzie powinni :) 

Napisano
W dniu 22.03.2025 o 10:22, Bombas20 napisał:

Nie chodzi mi o tego typu rower. A pisząc dłuższe wycieczki, miałem na myśli tak do 70km. Chodzi mi po prostu o uniwersalny rower, na którym będzie się wygodnie jeździło.

Rower crossowy MARIN Fairfax 1 | CentrumRowerowe.pl

Dokładasz tylko rogi, ewentualnie przykręcasz bagażnik i błotniki i w drogę.

Tani napęd można z czasem wymienić.

Napisano
Godzinę temu, Bombas20 napisał:

najlepszym wyborem jest rower typu gravel.

A jeździłeś w ogóle po lesie jakimś rowerem na wąskich oponach bez jakiejkolwiek amortyzacji? 

Te dłuższe wycieczki to po ile km? 

Napisano (edytowane)

Niech autor zastanowi się, czy chce gravela, czy crossa/trekkinga. Jedyna możliwość to przymiarka w sklepie rowerowym. 

Absolutnie sie zgadzam z chrismel, że jak trafimy na "pod wiatr" to na crossie robi się "przygoda dnia". Dzisiaj jechałem pod wiatr w porywach 10m/s i moja średnia wynosiła 15km/h.Tyle z minusów. Plusy to wygodna pozycja, wycieczki na crossie 50-70km, też nie są problemem, ale oczywiście z nieco mniejszą prędkością niż gravelem. Plusy to możliwość założenia pełnych błotników i bagażnika (bez problemu) i nie wyglądamy po deszczu ja świnie w korycie (dla tych co jeżdżą cały rok) Jak autor chce jechać nieco szybciej niż średnia 22-25km/h, to niech myśli o gravelu. Jak myśli o jakimś sporadycznym terenie, kilometrach kocich łbów i amortyzacją, niech bierze crossa.

Sednem jest, aby był zadowolony z wyboru. Może nawet trójkołowca kupić jeżeli tylko spełni jego kryteria. Nam g.. do tego 😉

Edytowane przez smw44199