szsz Napisano Piątek o 19:53 Napisano Piątek o 19:53 (edytowane) Siemanko. Pytanko podstawowe, czy rower z Decathlon to dobry pomysł? Sporo peryferiów i ubrań mam z tego sklepu, ale zastanawiam się nad rowerem bo mają właśnie jakąś sporą promocję. Oprócz sporych przecen na rowerach dają jeszcze -10% na odzież i akcesoria rowerowe przy jego zakupie. Przykładowo Triban RC500 jest o tysiaka tańszy. ROMET Huragan 4 o 1200 mniej. Pytam ogólnie o jakość ramy, czy jest i jaka różnica między Rometem a Tribanem, czy Van Rysel? Miałby to być rower wakacyjny. Na codzień nie mieszkam w PL, ale że jednak często bywam to fajnie byłoby sobie kilka rundek podczas pobytu zrobić. Chociaż sam nie wiem czy to dobry pomysł z szosą w moich rodzinnych okolicach. Parę razy śmignąłem pożyczonym od kumpla rowerem i praktycznie za każdym razem przypał z kierowcą debilem albo nawierzchnią na której było więcej ubytków niż nawierzchni. W takim razie zastanawiam się ewentualnie nad jakimś MTB w stylu ROCKRAIDER. Czy szosa czy MTB, to tak 3-4k mógłbym na taki wakacyjny rower przeznaczyć. Z góry dzięki za opinie. Edytowane Piątek o 20:05 przez szsz Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 20:15 Napisano Piątek o 20:15 Ten wygląda ładnie. No i masz 110 zł rabatu, piechotą nie chodzi: https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-van-rysel-rcr-pro-ultegra-di2-z-czujnikiem-mocy-carbon/_/R-p-352869 3 Cytuj
Mihau_ Napisano Piątek o 20:52 Napisano Piątek o 20:52 Szosa to rower do treningu a nie okazjonalnych przejażdżek niedzielnego rowerzysty, poszukaj raczej jakiegoś crossa Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 21:38 Napisano Piątek o 21:38 Tylko że na szosie endurance np. taką "stówkę" zrobisz na zasadzie wsiądziesz i przejedziesz. A na crossie się ujedziesz. 1 Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 07:00 Napisano Sobota o 07:00 Nie podpowiem konkretnego roweru ale może kierunek - skoro asfalt trafia się marnej jakości to może jednak jakiś gravel? Ciut szersza opona, może jakiś semi-slick żeby całkiem na czarnym nie zamulała ale dało się zjechać na polną/leśną drogę bez ryzyka uślizgów? Na baranku jeździsz więc szoku nie będzie... Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 07:16 Napisano Sobota o 07:16 6 minut temu, spidelli napisał: może jakiś semi-slick Jak po suchym to na pełnym slicku spokojnie też można jeździć po polnych czy leśnych drogach. Niedawno kupiłem nowe GP5000 AS 35C i próbuję zniszczyć stare wybierając najgorsze drogi jakie mam w okolicy - z marnym skutkiem - nic im nie jestem w stanie zrobić. Doszedłem jedynie do dwóch wniosków. Bieżnik w takich warunkach jest zbędny. Oraz że do takich jazd typowo gravelowych wolałbym 40C z uwagi na komfort. Pirelli ma taką gumę: https://www.pirelli.com/tyres/en-ww/bike/tyres/catalogue/p-zero-race-tlr Teraz nawet niektóre szosy przyjmują 40C więc można wybierać pomiędzy szosą a gravelem. W każdym razie na dłuższe jazdy zdecydowanie brałbym coś z barankiem. Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 07:31 Napisano Sobota o 07:31 No to opony już mamy wybrane, teraz rower 1 Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 07:41 Napisano Sobota o 07:41 Ostatnio ktoś dokupował rower do dzwonka. Więc trzeba kupić opony a potem już będzie z górki 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano Sobota o 09:16 Napisano Sobota o 09:16 Deca z racji pochodzenia, polityki jest dziś jednym z nielicznych, którzy sami mogą sobie wyklepać jakąkolwiek ramę dowolnej jakości. Romet tego nie robi tylko jak wiele nawet top marek zleca podwykonawcom. Nic w tym złego tylko trzeba być tego świadomym a wielu nie jest. 1 Cytuj
szsz Napisano Sobota o 12:39 Autor Napisano Sobota o 12:39 16 godzin temu, chrismel napisał: Ten wygląda ładnie. No i masz 110 zł rabatu, piechotą nie chodzi: https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-van-rysel-rcr-pro-ultegra-di2-z-czujnikiem-mocy-carbon/_/R-p-352869 No nic, zakładam zrzutkę i biere! 😂 15 godzin temu, Mihau_ napisał: Szosa to rower do treningu a nie okazjonalnych przejażdżek niedzielnego rowerzysty, poszukaj raczej jakiegoś crossa Słuszna uwaga. Zapomniałem dodać że ja kilka stówek miesięcznie kręcę po górach, więc nie jestem niedzielnym rowerzystą. 5 godzin temu, spidelli napisał: Nie podpowiem konkretnego roweru ale może kierunek - skoro asfalt trafia się marnej jakości to może jednak jakiś gravel? Ciut szersza opona, może jakiś semi-slick żeby całkiem na czarnym nie zamulała ale dało się zjechać na polną/leśną drogę bez ryzyka uślizgów? Na baranku jeździsz więc szoku nie będzie... Może w sumie to i niegłupie, chociaż mam jakąś taką awersję do gravelów. Wydaje mi się że jak już w teren będzie mnie wciągnie, to się na zwyłych szutrach nei skończy i bardziej by się MTB zdał na te morenowe pagórki. Ale rozważę, dzięki. Ten VAN RYSEL wygląda spoko, ale trochę poza budżetem. Apropos @spidelli patrzyłem wczoraj na event Stelvio Bike Day i jakieś fotki są których nie było jak ostatnio patrzyłem, więc zerknij sobie, może się załapałeś @Tyfon79 czyli co dkoładnie chcesz powiedzieć, bo nie wiem czy zrozumiałem. Ramy rowerów produkowanych przez Decathlon będą lepsze od Rometów? 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano Sobota o 14:21 Napisano Sobota o 14:21 @szsz Romet to pchła przy Deca tyle chciałem napisać skoro pytasz czy od nich zakup to dobry pomysł. Przy tych tańszych wyrobach patrz na wyposażenie i jak Romet ma lepiej to go kup. Cytuj
szsz Napisano Sobota o 19:47 Autor Napisano Sobota o 19:47 Wyposażenie to właśnie zwykle żadna magia bo opcje są w zasadzie dwie Głownie chodzi o ramę, stąd też moje pytanie. No ale skoro jest tak jak piszesz, to dzięki za podpowiedź, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi