Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Siemanko. Pytanko podstawowe, czy rower z Decathlon to dobry pomysł? Sporo peryferiów i ubrań mam z tego sklepu, ale zastanawiam się nad rowerem bo mają właśnie jakąś sporą promocję. Oprócz sporych przecen na rowerach dają jeszcze -10% na odzież i akcesoria rowerowe przy jego zakupie. Przykładowo Triban RC500 jest o tysiaka tańszy. ROMET Huragan 4 o 1200 mniej.

Pytam ogólnie o jakość ramy, czy jest i jaka różnica między Rometem a Tribanem, czy Van Rysel? Miałby to być rower wakacyjny. Na codzień nie mieszkam w PL, ale że jednak często bywam to fajnie byłoby sobie kilka rundek podczas pobytu zrobić.

Chociaż sam nie wiem czy to dobry pomysł z szosą w moich rodzinnych okolicach. Parę razy śmignąłem pożyczonym od kumpla rowerem i praktycznie za każdym razem przypał z kierowcą debilem albo nawierzchnią na której było więcej ubytków niż nawierzchni. W takim razie zastanawiam się ewentualnie nad jakimś MTB w stylu ROCKRAIDER. Czy szosa czy MTB, to tak 3-4k mógłbym na taki wakacyjny rower przeznaczyć. Z góry dzięki za opinie.

Edytowane przez szsz
Napisano

Nie podpowiem konkretnego roweru ale może kierunek - skoro asfalt trafia się marnej jakości to może jednak jakiś gravel? Ciut szersza opona, może jakiś semi-slick żeby całkiem na czarnym nie zamulała ale dało się zjechać na polną/leśną drogę bez ryzyka uślizgów? Na baranku jeździsz więc szoku nie będzie...

Napisano
6 minut temu, spidelli napisał:

może jakiś semi-slick

Jak po suchym to na pełnym slicku spokojnie też można jeździć po polnych czy leśnych drogach. Niedawno kupiłem nowe GP5000 AS 35C i próbuję zniszczyć stare wybierając najgorsze drogi jakie mam w okolicy - z marnym skutkiem - nic im nie jestem w stanie zrobić. Doszedłem jedynie do dwóch wniosków. Bieżnik w takich warunkach jest zbędny. Oraz że do takich jazd typowo gravelowych wolałbym 40C z uwagi na komfort. Pirelli ma taką gumę: https://www.pirelli.com/tyres/en-ww/bike/tyres/catalogue/p-zero-race-tlr Teraz nawet niektóre szosy przyjmują 40C więc można wybierać pomiędzy szosą a gravelem. W każdym razie na dłuższe jazdy zdecydowanie brałbym coś z barankiem.

Napisano

Deca z racji pochodzenia, polityki jest dziś jednym z nielicznych, którzy sami mogą sobie wyklepać jakąkolwiek ramę dowolnej jakości. Romet tego nie robi tylko jak wiele nawet top marek zleca podwykonawcom. Nic w tym złego tylko trzeba być tego świadomym a wielu nie jest. 

• +1 pomógł 1
Napisano
16 godzin temu, chrismel napisał:

Ten wygląda ładnie. No i masz 110 zł rabatu, piechotą nie chodzi:

https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-van-rysel-rcr-pro-ultegra-di2-z-czujnikiem-mocy-carbon/_/R-p-352869

No nic, zakładam zrzutkę i biere! 😂

15 godzin temu, Mihau_ napisał:

Szosa to rower do treningu a nie okazjonalnych przejażdżek niedzielnego rowerzysty, poszukaj raczej jakiegoś crossa

Słuszna uwaga. Zapomniałem dodać że ja kilka stówek miesięcznie kręcę po górach, więc nie jestem niedzielnym rowerzystą.

5 godzin temu, spidelli napisał:

Nie podpowiem konkretnego roweru ale może kierunek - skoro asfalt trafia się marnej jakości to może jednak jakiś gravel? Ciut szersza opona, może jakiś semi-slick żeby całkiem na czarnym nie zamulała ale dało się zjechać na polną/leśną drogę bez ryzyka uślizgów? Na baranku jeździsz więc szoku nie będzie...

Może w sumie to i niegłupie, chociaż mam jakąś taką awersję do gravelów. Wydaje mi się że jak już w teren będzie mnie wciągnie, to się na zwyłych szutrach nei skończy i bardziej by się MTB zdał na te morenowe pagórki. Ale rozważę, dzięki. Ten VAN RYSEL wygląda spoko, ale trochę poza budżetem.

Apropos @spidelli patrzyłem wczoraj na event Stelvio Bike Day i jakieś fotki są których nie było jak ostatnio patrzyłem, więc zerknij sobie, może się załapałeś ;) 

@Tyfon79 czyli co dkoładnie chcesz powiedzieć, bo nie wiem czy zrozumiałem. Ramy rowerów produkowanych przez Decathlon będą lepsze od Rometów?

• +1 pomógł 1
Napisano

Wyposażenie to właśnie zwykle żadna magia bo opcje są w zasadzie dwie ;) Głownie chodzi o ramę, stąd też moje pytanie. No ale skoro jest tak jak piszesz, to dzięki za podpowiedź,