Berben Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca Cześć, próbuję dojść do ładu z nowym rowerem. Pacjentem jest nowy Kross Esker 7.0 2025. Problemem jest brak możliwości wyregulowania przerzutki tylnej. Jak wyreguluję biegi to idąc na niższe biegi jest wszystko w miarę ok ale "wracając" nie trzymają ustawień. Bo wyeliminowaniu innych czynników zacząłem sprawdzać ustawienie linek i mam podejrzenie że linka od przerzutki krzyżuje się z przewodem hydraulicznym jak na załączonym zdjęciu. Niestety nie jestem w stanie zobaczyć jak to wygląda dalej w środku ramy. Czy takie coś może powodować takie działanie przerzutki? Zastanawiam się czy poradzę sobie z tym samemu bo trochę nie mam pomysłu jak się za to zabrać, a terminy do serwisów już nie są takie bliskie. Cytuj
ernorator Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca (edytowane) Chyba najlepszy guide jaki jest, nawet ja zrozumiałem. Cytat Po wyeliminowaniu innych czynników zacząłem sprawdzać ustawienie linek i mam podejrzenie że linka od przerzutki krzyżuje się z przewodem hydraulicznym jak na załączonym zdjęciu. Powiedział bym, że to niemożliwe ale to Kross więc dużo mogło się zdarzyć, np. składany w poniedziałek. Dużo można wypatrzeć świecąc latarką w te otwory co na zdjęciu. Lepszy widok jest tylko po odkręceniu suportu. Na koniec. Jak nie udawało mi się ustawić tylnej przerzutko to się okazało, że hak był krzywy. Po wymianie haka weszło od strzała. edit: jak będziesz następnym razem w serwisie to zapytaj ile by kosztowało zrobienie pełnych pancerzy wewnątrz ramy. Edytowane 21 Marca przez ernorator Cytuj
Berben Napisano 21 Marca Autor Napisano 21 Marca Dzięki, spróbuję na to spojrzeć jeszcze raz. Mam podejrzenie że w transporcie wykrzywili przerzutkę także idzie na wymianę przez sklep. Będę próbował kombinować dalej jak wróci nowa. Hak był sprawdzany w serwisie, jest prosty. Czy pełne pancerze nie będą bardzo negatywnie wpływać na pracę manetki? Cytuj
spidelli Napisano 22 Marca Napisano 22 Marca A pancerzy nie masz uszkodzonych? Ja sobie zagniotłem pancerz montując kierownicę, zauważyłem dopiero jak mi tył nie chciał biegów zmieniać. A ponieważ pancerze przy kierownicy były IMHO trochę za krótkie i owijka marna, to sobie wymieniłem całość. I patent był podobny - w ramie przewód hamulcowy i dwie gołe linki (na jedną była taka cienka osłonka, na drugą - nie) - bardzo się starałem, żeby się te przewody nie krzyżowały. Cytuj
Berben Napisano Niedziela o 14:39 Autor Napisano Niedziela o 14:39 Rower jest nowy ale tak - sprawdzałem pancerze i są w porządku. Zaczynam zastanawiać się czy faktycznie nie spróbować poprowadzić całej długości linki w pancerzu. Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 18:12 Napisano Niedziela o 18:12 A widzisz coś w środku? U mnie za wiele nawet w świetle latarki nie było widać; niewykluczone, że linka weszła gdzieś pod przewód hydrauliczny i nie pracuje swobodnie - można ją spróbować cofnąć i przepuścić drugi raz, jak się sam chcesz bawić. Ja musiałem i tak przez ten pancerz wymienić też linkę. I potem zaglądałem czy przeszła po najkrótszej linii. Cytuj
Berben Napisano Poniedziałek o 06:43 Autor Napisano Poniedziałek o 06:43 Oczywiście jest taka szansa, przy supporcie faktycznie linka ociera się o przewód i to też może być powodem tych problemów. Poczekam na nową przerzutke od sklepu bo wymieniają ją na gwarancji i zobaczymy co wtedy będzie. Najwyżej czeka mnie przeciągnięcie tego od nowa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi