yaceq Napisano Piątek o 09:43 Napisano Piątek o 09:43 Próbuję zestawić przerzutkę RD-M8000 (GS) z kasetą 11-51 w napędzie w konfiguracji 1x11. Wiem, że teoretycznie nie powinno to działać, że maksymalny rozmiar dużej koronki w tej konfiguracji to 46T, ale jednocześnie nawet na tym forum pojawiały się wątki w których była informacja że jak najbardziej taka przerzutka ze średnim wózkiem sobie z tą kasetą poradzi. I tutaj pytanie jak komuś udało się to połączyć? Ta przerzutka jest ewidentnie za krótka i nie ma szans aby kółko prowadzące przesunęło się nad 2 największe koronki, po prostu opiera się o nie i to nie kwestia milimetrów a raczej centymetrów. Wygląda to tak że nawet w przypadku koronki 46T na przerzutka "wejdzie" na kasetę a nie przesunie się nad nią. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że trzeba mocowanie oddalić od osi koła czyli dać jakiś hak oprócz standardowego łącznika, który już jest w komplecie z przerzutką. Ale czy to tak ma wyglądać i jaki hak będzie tutaj odpowiedni? Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Piątek o 09:56 Napisano Piątek o 09:56 Zostawiasz sobię manetkę XT M8000, wrzucasz kasetę, o której piszesz i wklejasz przerzutkę Deore RD-M5100: https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-rd-m5100-sgs-oem-11rz-17053379333 Będzie działać. Cytuj
uzurpator Napisano Piątek o 09:56 Napisano Piątek o 09:56 RD-M5100 przeznaczona do tej kasety kosztuje ok 100zł. Nie kombinuj. Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 09:57 Napisano Piątek o 09:57 (edytowane) U mnie ta przerzutka pracuje bez zająknięć z kasetą 11s 11-46 i 12s 11-50. Cytat Ta przerzutka jest ewidentnie za krótka i nie ma szans aby kółko prowadzące przesunęło się nad 2 największe koronki, po prostu opiera się o nie i to nie kwestia milimetrów a raczej centymetrów. To bardzo dziwne. Edytowane Piątek o 09:58 przez chudzinki Cytuj
Dokumosa Napisano Piątek o 10:58 Napisano Piątek o 10:58 Ostatnio ktoś sprzedawał na aledrogo nowe rd-m5100 po 80zł ze smartem. Cytuj
yaceq Napisano Niedziela o 20:18 Autor Napisano Niedziela o 20:18 Tak w ramach uzupełnienia do tego tematu. Głównym problemem był krzywy hak przerzutki i jednak nie do końca wykorzystany limit na śrubie B. Po prostowaniu, ustawianiu i testach mogę stwierdzić, że ta konfiguracja czyli RD-M8000 (GS) + kaseta 11-51 działa i to płynnie i bardzo przyjemnie. Minus (przynajmniej u mnie) to, że odległości np pomiędzy mocowaniem linki a zębatkami to milimetry i generalnie ustawienia takie na granicy, więc nawet przy niewielkim uderzeniu i skrzywieniu haka może być duża awaria. Trzeba będzie ostrożnie jeździć i rower kłaść Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi