Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Próbuję zestawić przerzutkę RD-M8000 (GS) z kasetą 11-51 w napędzie w konfiguracji 1x11. 

Wiem, że teoretycznie nie powinno to działać, że maksymalny rozmiar dużej koronki w tej konfiguracji to 46T, ale jednocześnie nawet na tym forum pojawiały się wątki w których była informacja że jak najbardziej taka przerzutka ze średnim wózkiem sobie z tą kasetą poradzi. I tutaj pytanie jak komuś udało się to połączyć? Ta przerzutka jest ewidentnie za krótka i nie ma szans aby kółko prowadzące przesunęło się nad 2 największe koronki, po prostu opiera się o nie i to nie kwestia milimetrów a raczej centymetrów. Wygląda to tak że nawet w przypadku koronki 46T na przerzutka "wejdzie" na kasetę a nie przesunie się nad nią.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to że trzeba mocowanie oddalić od osi koła czyli dać jakiś hak oprócz standardowego łącznika, który już jest w komplecie z przerzutką. Ale czy to tak ma wyglądać i jaki hak będzie tutaj odpowiedni?

Napisano (edytowane)

U mnie ta przerzutka pracuje bez zająknięć z kasetą 11s 11-46 i 12s 11-50

Cytat

Ta przerzutka jest ewidentnie za krótka i nie ma szans aby kółko prowadzące przesunęło się nad 2 największe koronki, po prostu opiera się o nie i to nie kwestia milimetrów a raczej centymetrów. 

To bardzo dziwne.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Tak w ramach uzupełnienia do tego tematu.

Głównym problemem był krzywy hak przerzutki i jednak nie do końca wykorzystany limit na śrubie B. Po prostowaniu, ustawianiu i testach mogę stwierdzić, że ta konfiguracja czyli RD-M8000 (GS) + kaseta 11-51 działa i to płynnie i bardzo przyjemnie. Minus (przynajmniej u mnie) to, że odległości np pomiędzy mocowaniem linki a zębatkami to milimetry i generalnie ustawienia takie na granicy, więc nawet przy niewielkim uderzeniu i skrzywieniu haka może być duża awaria. Trzeba będzie ostrożnie jeździć i rower kłaść :)