Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,
uparłem się wymienić w mojej korbie FC-T8000 najmniejszą zębatkę 26 na 24 zęby, z tyłu mam kasetę 10 biegową.
Czy jedynie PCD i przeznaczenie pod 10s mnie interesuje, czy muszę jeszcze na coś patrzeć?
W internetach znalazłem takie tarcze:
https://allegro.pl/oferta/shimano-zebatka-blat-korby-shimano-deore-xt-fc-m785-10s-24t-2x10-64-bcd-16767763953

https://www.bikestacja.pl/zebatka-shimano-deore-fcm6000-34-24-24t-10s-p-15644.html

Podejdą?

Napisano

A przednia przerzutka obsłuży Ci mniejszą tarczę?

Mam podobne przemyślenia co do mojego mtb ale ja mam napęd niby-Deore 2x10 z korbą MT500-B2 i tylną przerzutką XT M781, która obsługuje maksymalnie 36T (i taką mam kasetę 11-36T). Chciałbym sobie delikatnie "zmiękczyć" napęd i teoretycznie mógłbym to zrobić zmieniając mniejszą zębatkę w korbie z 26T na 24T, a może nawet na 22T ale nie wiem czy przednia przerzutka Deore FD-M6020-D to obsłuży (wg specyfikacji jej maksymalna pojemność to 10T) albo wymieniając tylną przerzutkę np. na Deore RD-M5120 i kasetę 11-42T

Napisano
2 godziny temu, Greg1 napisał:

Chciałbym sobie delikatnie "zmiękczyć" napęd i teoretycznie mógłbym to zrobić zmieniając mniejszą zębatkę

Zawsze mozesz spróbowac. Tarcze ze wschodu to grosze.

2 godziny temu, Greg1 napisał:

albo wymieniając tylną przerzutkę np. na Deore RD-M5120 i kasetę 11-42T

Wystarczy przedłużke i kasetę Sunshine.

Godzinę temu, Dibua napisał:
Obsłuży, maks. zębatka 48T, pojemność 22T.

Jak BCD zgodne to można zmieniać.

• +1 pomógł 2
Napisano
W dniu 21.03.2025 o 11:33, Dibua napisał:
Obsłuży, maks. zębatka 48T, pojemność 22T.

48-22=26T

Jak wrzucisz 24T to teoretycznie przerzutka tego już nie obsłuży. Ale gdybyś to testował i chodziłoby jednak bez problemu to daj znać - też bym chętnie taką zmianę zrobił.