Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przez ponad 30 lat, zarówno w MTB jak i w szosie, jeździłem z SPD/SPD-SL (tak się złożyło, że tylko Shimano), jednak w elektryku enduro jakoś nie było mi z nimi po drodze. Kupiłem platformy Race Face Chester do tego buty Adidas Five Ten Trailcross i też się jakoś nie potrafię w tym odnaleźć (może to kwestia przyzwyczajenia)...

Pomyślałem więc, że może kompromisem byłby platformy dwufunkcyjne i powrót do butów MTB. Jakie macie doświadczenia z takim rozwiązaniem? Przesiadał się ktoś w taką stronę?

Będę wdzięczny za każdy głos.

pzdr

Napisano

Dlaczego w elektryku ci nie odpowiadają zatrzaski? Może dałeś im za mało czasu.

Race Face Chester to też wg mnie mają kiepską platformę, zdecydowanie lepiej czułem się na OneUp Composite. 

SPD zaczynałem z Shimano, teraz przesiadłem się na Cranki Mallety E, zdecydowanie lepsze podparcie, w Shimano ta klatka wokół to w sumie nie wiem po co jest, skoro i tak noga opiera się głównie na osi pedału. Shimano na plus wypinanie i wpinanie, bardziej czytelne. 

Napisano
38 minut temu, XYZPV napisał:

Dlaczego w elektryku ci nie odpowiadają zatrzaski? Może dałeś im za mało czasu.

Chyba dlatego, że przez lata jeździłem na lekkim zwinnym hardtailu albo na szosie a elektryk to ciężkie, klocowate enduro (czy jak go tam inaczej zaklasyfikować).

Więc chciałbym na, powiedzmy, łatwiejszym szybszym terenie mieć funkcjonalność zatrzasków, a w bardziej technicznych odcinkach platformę (tak przynajmniej myślę ;))

Nie musi to być koniecznie coś ze stajni Shimano. Jestem nawet skłonny założyć na początek jakiegoś sprawdzonego chińczyka na próbę.

Napisano

Hmmm, mam tak samo, na ściankach z zakrętami chciałby mieć platformę ale no nawet teoretycznie mając po jednej stronie zatrzask po drugiej platformę, nie wiem jak to miało by działać :P

Podjeżdzasz, mówisz o kurde, wypinasz się, obraczasz pedał i robisz techniczny fragment na platformie? Jeszcze blok zawsze się lekko ślizga po platformie i w sumie to jest bardziej niepewnie niż na wpięciu. Tu fajne są mallety, bo można wypiąć, oprzeć nogę na klatce i zjechać coś nie wpiętym. Na shimano jest to nie do zrobienia bo but zaraz się ześlizgnie z pedału. 

Napisano

image.png.1ba8b3167804b789134696db872e4f87.png

Pierwszy przykład z  brzegu. Z jednej strony zatrzask z drugiej piny. Akurat moje Foray'e mają "schowany" blok ale znowu protektor nie jest tak płaski i przylegający jak Five Ten...

Dlatego właśnie ciekaw jestem jak to się sprawuje i z jakimi ewentualnie butami.

Napisano

No to właśnie, najlepiej, żeby blok był schowany a buty całe były podniesione, nie tylko z przodu żeby utworzyć zagłebienie pod blok. Mimo wszystko nadal nie wyobrażam sobie jak by miała wyglądać sytuacja nagłej zmiany układu nogi podczas jazdy, bez zatrzymania i tak się nie obejdzie :P

Napisano
Cytat

Mimo wszystko nadal nie wyobrażam sobie jak by miała wyglądać sytuacja nagłej zmiany układu nogi podczas jazdy, bez zatrzymania i tak się nie obejdzie :P

Myślę, że da się obrócić pedał bez zatrzymywania ;););)

Pytanie jak but MTB sprawuje się na pinach w długoterminowym użytkowaniu.

Napisano (edytowane)

Masz na myśli but MTB pod SPD? Czy dedykowane buty do platform? Dedykowane spisują się elegancko, but do SPD (przynajmniej mój) fatalnie, guma jest zbyt twarda i w dodatku blok przeszkadza w dobrym osadzeniu nogi na platformie. 

Ogólnie co do samego pomysłu, z jakimiś chińczykami można spróbować, ale wydaje mi się, że szybko stwierdzisz, że to nie ma sensu ;)

Edytowane przez XYZPV
Napisano
Cytat

Masz na myśli but MTB pod SPD? Czy dedykowane buty do platform?

Mam buty MTB do SPD i mam też buty pod platformy.

Cytat

but do SPD (przynajmniej mój) fatalnie, guma jest zbyt twarda i w dodatku blok przeszkadza w dobrym osadzeniu nogi na platformie. 

Tego się właśnie obawiam...

Cytat

ale wydaje mi się, że szybko stwierdzisz, że to nie ma sensu ;)

Tego się jeszcze bardziej obawiam 🤣

Napisano

Mam tego typu pedały dwustronne, wykorzystywałem je jak byłem na kontrakcie poza domem i mój bieda-grawel też był moim commuterem - do pracy jeździłem w butach MTB do platform albo w butach trekkingowych a po pracy na dłuższe wyciezki za miasto ubierałem się na rowerowo i zakładałem buty mtb do SPD. I ten sposób użytkowania sie sprawdzał ale nie wyobrażam sobie jazy w butach MTB do SPD na stronie platformowej, to się nie będzie trzymało, but będzie się ślizgał albo jak znajdziesz jakieś podparcie to niekoniecznie będzie to ergonomiczne i w rezultacie bezpieczne. Rozwiązaniem mogłyby być buty mtb pod platformę ale z miejscem na bloki SPD, np. coś w stylu O'Neal Session SPD, O'Neal Flow SPD, O'Neal Pinned SPD, Fizik Gravita Versor, Crank Brothers Mallet Lace, SHIMANO SH-GE900, Leatt 4.0/5.0 Clip, Five Ten Trailcross Clip, Five Ten Hellcat, itp.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@tsharek SHIMANO PD-EH500 - mam w 2 rowerach MTB. Jak jadę na długie tripy (teren nie w 100% rozpoznany) albo w trudny teren gdzie boję się że się nie zdążę nagle wypiąć to właśnie je biorę. Zawsze ustawiają się platformą do góry wiec w trakcie jazdy łatwo się wypiąć i złapać platformę. W niepewnej sytuacji wypinam jedną nogę i łapię platformę, platforma jest lekko kołyskowata - blok spd  się nie ślizga - da radę kręcić.

W elektryku mam jednak pełne spdki z pomiarem mocy - ale to jest b. lekki gravel na góry, asfalty, szutry.

Też się przyzwyczaiłem do spd-ków. Jeżdżę bardzo kadencyjnie i na platformach często odrywam stopy 🤣 

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

ale nie wyobrażam sobie jazy w butach MTB do SPD na stronie platformowej, to się nie będzie trzymało, but będzie się ślizgał albo jak znajdziesz jakieś podparcie to niekoniecznie będzie to ergonomiczne i w rezultacie bezpieczne

No właśnie. Ja mam buty Bontrager Foray i mam wrażenie, że ta guma jest na tyle twarda, że właśnie mogą się ślizgać...

Cytat

SHIMANO PD-EH500 - mam w 2 rowerach MTB. Jak jadę na długie tripy (teren nie w 100% rozpoznany) albo w trudny teren gdzie boję się że się nie zdążę nagle wypiąć to właśnie je biorę. Zawsze ustawiają się platformą do góry wiec w trakcie jazdy łatwo się wypiąć i złapać platformę. W niepewnej sytuacji wypinam jedną nogę i łapię platformę, platforma jest lekko kołyskowata - blok spd  się nie ślizga - da radę kręcić.

Szukałem właśnie na OLX, żeby się przymierzyć. Może kupię i wypróbuję a najwyżej sprzedam.

Cytat

Kupiłem chińskie z Ali i platforma jest duża 

Pamiętasz może jaki model?

Napisano

to że krytykują ze platforma jest za mała  to subiektywne odczucie. To takie gdybanie tata a Marcin powiedział. Greg1 bądź poważy, kup, wypróbuj  w praktyce a potem oceniaj. Równie dobrze  można znależć pozytywne opinie. Dla mnie są w sam raz. Mam tez zwykłe duze platformy ze dwa rodzaje (z pinami metalowymi, plastikowymi) i dla mnie różnicy wielkiej nie robią. Nie uprawiam downhillu, do zwykłej jazdy EH-500 są w sam raz a i  tak przede wszystkim używane jako spd a platforma wyjątkowo. A tak jak pisałem - główna zaleta ustawiają się platformą do góry w trakcie jazdy i latwo przejść z spd na platformę a po drugie blok się  nie ślizga. Pokaż mi takie drugie.

Pierwsze EH-500 mam juz z 5 lat i dalej działają bez zarzutu.

Napisano

@dfq daruj sobie teksty typu "bądź poważny". To, że tobie pasują eh500 nie znaczy, że inni mają inne spostrzeżenia. Nie wiem gdzie ich używasz, na płaskim, w mieście czy ścieżkach rowerowych pewnie są o.k. Chciałem kupić te pedały ale tak jak pisałem: platforma jest mała w porównaniu z "normalnymi" platformami. Poza tym piny w eh500 są z tych szerokich i kiepsko trzymających - mam takie, a raczej miałem w pedałach platformowych Cube i zimą jak trochę śniegu oblepiło pedał a niska temperatura usztywniła podeszwy to buty się strasznie ślizgały na nich, w ogóle nie trzymały i było niebezpiecznie. A nie jeżdżę w prawdziwych górach tylko nadmorskich wzgórzach morenowych. Nie wyobrażam sobie jeżdżenia w nich w prawdziwych górach. Pisałem o tym tu na forum rok temu bo chciałem wymienić te piny na bardziej "ostre". Wymieniłem całe pedały na Giant Pinned Elite i te mają fajne, węższe i wyższe piny, które bardzo dobrze trzymają. I takie piny mają też te chińskie pedały z Ali, które mam.

Tak więc podsumowując moje doświadczenia mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że eh500 mają małą platformę i kiepskie piny. Jak już kupować pedały tego typu to lepiej wybrać coś z większą platformą i lepszymi pinami, coś jak na zdjęciu wklejonym w jednym z pierwszych wpisów autora wątku 

Napisano (edytowane)

No koleś nie ośmieszaj się. Gdybym polegał tylko na komentach w necie to nigdy bym nic nie kupił bo zawsze znajdziesz niezadowolonych. Kup, przetestuj, wydaj własną opinię a nie powielaj teksty z czapy co sie tam gdzies doczytałeś. Dorośnij w końcu. Gość chce jeździć na spd a platforma to alternatywa. Przedstawiłem mu rozsądne rozwiązanie. Koniec tematu

ta, na ścieżkach rowerowych, w mieście. po 12tys rocznie na gravelach, i dwoch mtb 🤣🤣

Edytowane przez dfq
Napisano

Jeśli ktoś się ośmiesza to tylko Ty "koleś". Jesteś żałosny w swoim uporze i nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Rozsądne rozwiązanie w Twoim rozumieniu, dla innych może nie być rozsądne. Koniec tematu bo zaczyna się OT i udowadnianie kto ma dłuższego. Żegnam oziemble