tsharek Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca Cześć Liczę na Wasze doświadczenie. Producent do obręczy Syncros MD30 / 32H / 30mm / Pin Joint, Tubeless ready zastosował opaskę 28mm. Przy ściąganiu opony opaska się podwinęła i właściwie przestała być szczelna - muszę zamówić nową. Obręcz mierzona od rantu do rantu (wewnątrz) ma ok. 33mm. I teraz moje pytanie. Czy producent celowo zastosował węższą opaskę, żeby zostawić miejsce na oponę? Brzmi rozsądnie, ale istnieje ryzyko, że sytuacja przy ściąganiu opony się powtórzy. Czy kupić szerszą opaskę (powiedzmy 35mm), która wypełni obręcz od rantu do rantu, ale może nie być już miejsca na oponę i ciężko będzie ją "wskoczyć" a potem, być może, ściągnąć. Opona to Rekon 29x2,60 Z góry dziękuję pzdr Cytuj
TheJW Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca (edytowane) Po pierwsze - nie opaska, a taśma. Opaski raczej średnio się nadają do bezdętki. Po drugie -od rantu do rantu, szerokość wewnętrzna obręczy +2mm sprawdza się idealnie. Jeśli nie będzie określonego rozmiaru, weź taśmę 1mm szerszą (czyli szerokość+1mm) lub o szerokości obręczy, żeby taśma nie zachodziła na pionowe ścianki. Edytowane 19 Marca przez TheJW Cytuj
tsharek Napisano 20 Marca Autor Napisano 20 Marca Dzięki uprzejme. Tak zamierzam zrobić, tylko zastanowiło mnie dlaczego producent zastosował taką wąską taśmę, która ledwie przykrywa otwory, oznaczając to jako tubeless ready.🤔 Cytuj
Nemrod82 Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca (edytowane) Jak najbardziej są też opaski tubeless. W swoim czasie Trek/Bontrager dołączał je do wyższych modeli kół. Np: https://finisher.pl/produkt/opaska-bontrager-tlr-w574595/ Co do taśmy to tak jak kolega pisał najlepiej wziąć 1-2 mm szerszą niż wewnętrzny profil obręczy. Edytowane 20 Marca przez Nemrod82 Cytuj
TheJW Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca (edytowane) Ja nie mówię, że ich nie ma, tylko że są raczej średnio skuteczne i osobiście nie odważyłbym się na ich zastosowanie. Edytowane 20 Marca przez TheJW Cytuj
tsharek Napisano 20 Marca Autor Napisano 20 Marca U mnie jest coś takiego, zgrzane razem przy wentylu. I mam wrażenie, że nie jest w żaden sposób przyklejone. Cytuj
TheJW Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca Jak dla mnie to jest zwykła opaska, a nie tubeless. Informację o tubeless odczytałeś z niej, czy z obręczy lub specyfikacji? Cytuj
tsharek Napisano 20 Marca Autor Napisano 20 Marca W sumie, ze specyfikacji, bo na obręczach chyba (podkreślam "chyba' ) jest tylko logo Syncros. Cytuj
TheJW Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca (edytowane) Więc tak jak przypuszczałem, to jest zwykła opaska pod dętkę. Widać w niskich modelach nie bawią się nawet w oklejanie obręczy. Kup sobie taśmę tubeless i oklej. 13 godzin temu, tsharek napisał: Syncros MD30 / 32H / 30mm / Pin Joint Nie wiem tylko, skąd wziąłeś te 33mm, skoro sama nazwa modelu i specyfikacja wskazuje, że obręcz ma 30mm szerokości wewnętrznej między rantami. Jako, że między ściankami będzie nieco więcej, wziąłbym taśmę 31-33mm, raczej bliżej tych 33, bo trzeba też brać pod uwagę rowerek na środku obręczy. Edytowane 20 Marca przez TheJW 1 Cytuj
tsharek Napisano 20 Marca Autor Napisano 20 Marca Więc tak jak przypuszczałem, to jest zwykła opaska pod dętkę. Widać w niskich modelach nie bawią się nawet w oklejanie obręczy. Kup sobie taśmę tubeless i oklej. No i wszystko jasne. Dzięki wielkie. Nie wiem tylko, skąd wziąłeś te 33mm, skoro sama nazwa modelu i specyfikacja wskazuje, że obręcz ma 30mm szerokości wewnętrznej między rantami. Jako, że między ściankami będzie nieco więcej, wziąłbym taśmę 31-33mm, raczej bliżej tych 33, bo trzeba też brać pod uwagę rowerek na środku obręczy. Tyle pokazuje suwmiarka. Może wewnątrz jest faktycznie 30mm 🤔 No nic. Mam już w sprawie jasność. Śliczne dzięki raz jeszcze. Cytuj
Nemrod82 Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca (edytowane) 46 minut temu, TheJW napisał: Ja nie mówię, że ich nie ma, tylko że są raczej są skuteczne i osobiście nie odważyłbym się na ich zastosowanie. Chyba " nie" zabrakło. Ogólnie przy porządnych wentylkach i oponach nie było raczej kłopotu ze zmleczeniem tego. W swoim czasie w salonie Treka kilkadziesiąt takich zestawów nabiłem. Co do opasek Syncrosa na tych kołach to jie są one dedykowane pod tubeless. Jak już napisał kolega THEJW. Edytowane 20 Marca przez Nemrod82 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi